Een duurzamer Nederland

Een duurzamer Nederland. Voor jou, mij en de toekomstige generaties.

Nederland wordt duurzamer, dat is goed nieuws. Er gebeurt van alles in ons kleine kikkerlandje. Woningbouwverenigingen verduurzamen haar woning door het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Huizen worden duurzaam geïsoleerd en we gebruiken meer watergedragen verf en duurzaam bouwmateriaal. Steeds meer bedrijven gebruiken Fair trade koffie en thee, de elektrische auto is aan een enorme opmars bezig. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een duurzamer Nederland. Op alle niveau’s zien we dat er aan een meer duurzaam Nederland en duurzame samenleving gewerkt wordt.

duurzamer Nederland

Wat kan jij doen om Nederland duurzamer te maken?

Als consument kan jij natuurlijk ook op klein niveau je steentje bijdragen. Een duurzamer Nederland begint bij jou. Jij vraagt en zij draaien. Duurzaam leven is niet zo eenvoudig want je hebt te maken met bestaande structuren, je vervoer naar je werk, je vakantiewensen, je familie, collega’s en vrienden. En natuurlijk de beperking van je portemonnee. Het is voor de meeste mensen financieel niet haalbaar om alleen maar biologisch te winkelen, een hybride auto te kopen of de gasaansluiting in je koopwoning te laten verwijderen en over te gaan op duurzame energie.

Een duurzame levensstijl begint bij anders denken

Waar een wil is, is een weg. Een bekende en duidelijke uitdrukking. In de meeste gevallen klopt die uitdrukking ook wel. Als je echt iets wilt en er je best voor doet, lukt vaak wat je wilt. Duurzaam leven heeft ook met je wil te maken. Als je echt geen producten die in plastic verpakt zijn, wilt kopen, gaat je dat lukken. Al je wilt stoppen met vlees en vis eten, lukt dat ook. Er zijn honderden punten te bedenken waarbij je een duurzame stap kunt maken. Gewoon door anders te denken. Duurzaamheid heeft alles met mentaliteit en en een duurzame visie van de overheid, bedrijfsleven én consument te maken. Hier nog wat tips die voor een grote verandering in denken kunnen zorgen. Er is nog veel mis in Nederland en we zijn er nog lang niet. Toch lijkt duurzaam Nederland op winst te staat. De weg omhoog is door velen gevonden.

duurzame levensstijl

Tips voor een duurzame levensstijl

Als jij ervan overtuigt bent dat het anders moet en je jouw levensstijl ook wilt verduurzamen, is het belangrijk om kleine stappen te nemen en de daad bij het woord te voegen. Schrijf voor jezelf op wat je zou willen veranderen en probeer die duurzame doelen te verwezenlijken. Ga eens naar de natuurvoedingswinkel, daar doe je veel ideeën en inspiratie op. Stap eens een wereldwinkel binnen om kennis te maken met Fair Trade en koop je kleding eens bij een kringloopwinkel. Kijk eens in jouw omgeving waar je het beste biologische boodschappen kunt kopen. Misschien is er wel een boerderijwinkel in de buurt met biologische groente.

vegetarisch

Repair Café

Heb je elektrische keukenapparatuur die niet meer werkt of doet je stofzuiger het niet meer? Naar de stort brengen van je niet werkende spullen is een snelle oplossing, je apparatuur naar een repair café brengen, misschien een veel beter idee. Wist je dat er in bijna iedere grote woonplaats een repair café is en vrijwilligers gratis apparatuur repareren? We kunnen wel duizend voorbeelden geven van tips voor een duurzamere levensstijl. De belangrijkste schakel ben jij. Jij bepaalt als consument wat je koopt. Jij ben de stuurman of stuurvrouw. Veranderingen beginnen bij anders denken. Een duurzaam Nederland, we kunnen het met zijn allen.

de Weegschaal banner