Een week geen vlees op tafel

Een week geen vlees op tafel? Wat moet je dan?

De week zonder vlees en zuivel is deze week begonnen. Het is vandaag 5 maart 2024. Een prachtige dag wat zon en temperatuur betreft. Bijna lente. Voor al die verstokte vleeseters, er zijn vandaag de dag veel goede alternatieven. Vlees, je kunt het even missen!

jumbo vegan banner

Steeds meer smaakvolle vleesvervangers

Volgens veganisten is vlees eten en zuivel gebruiken niet meer van deze tijd. En ze krijgen steeds meer steun uit onverwachte hoek. Steeds meer overheden willen gezond eten bevorderen en het overgewicht bestrijden. Afvallen door gezonder eten, het kan. Minder vlees en zuivel gebruiken is één van de adviezen die steeds weer naar boven komen. En supermarktketens pakken dit in de praktijk steeds vaker op. Zo schreven wij een tijdje geleden over de veganistische revolutie bij Albert Heijn, een enorme uitbreiding bij deze grote supermarktketen met plantaardige producten waaronder veganistisch broodbeleg, soja toetjes en smaakvolle vlees vervangers. En, geloof het of niet, wat smaak en structuur betreft zijn bepaalde vleesvervangers bij Albert Heijn nauwelijks van “echt vlees” te onderscheiden.

Vegan pizza

Jumbo, Lidl en Picnic volgen

Anders supermarkt ketens met een steeds groter wordend aanbod veganistische producten zijn Lidl, Picnic en Jumbo. Ook veganistische kaas. Bij met name Lidl kan je goedkope vleesvervangers kopen alsmede betaalbare soja toetjes. Wat plantaardige kaas betreft, lopen ze nog behoorlijk achter. Eerder schreven we een artikel over voordelig biologisch brood kopen bij de Lidl. Bij de duurzame supermarkt Picnic vind je volgens onderzoekers zelfs het grootste aanbod veganistische producten, dit wordt hier bevestigd. Door Vegan Wiki.

groente op de bbq

Maar ook een week geen zuivel?

Een week geen vlees eten is voor velen al een hele opgave maar een week geen zuivel? Een mens kan prima zonder melkproducten, dus ook zonder vla, yoghurt, koemelk, enzovoort. Feitelijk zijn de darmen van mensen helemaal niet ingericht op het consumeren van vlees of zuivel. In die zin speelt de week zonder zuivel of vlees ook in op de realiteit. En die is dat gezonder leven met minder dierlijk en meer plantaardig kan. Dat je vlees of zuivel nodig hebt, is een achterhaald iets en zit vooral in het hoofd. Ga eens op culinair avontuur. Er is genoeg plantaardigs waar je ook van zult genieten. Beter voor jou, voor de dieren en het milieu.