Proefdieren

Miljoenen proefdieren per jaar gebruikt.

Uit hoofde van de wetenschap en vooral ontwikkeling nieuwe medicijnen worden er miljoenen proefdieren per jaar gebruikt. Niet alleen worden er proeven uitgevoerd op muizen en ratten, ook honden en apen zijn vaak het slachtoffer. Volgens de Stichting Proefdiervrij zijn proeven op dieren helemaal niet nodig. Er zijn veel technieken ontwikkeld die ook werken. Wetenschappers denken daar helaas anders over. Er worden zelfs proeven op vissen en cavia’s uitgevoerd. Lees wat Wikipedia over proefdieren en dierproeven schrijft.

dierproefvrije cosmetica

Dierproefvrije cosmetica, geen proefdieren

Meer informatie over dierproefvrije, biologische en vegan cosmetica. Het is in Nederland wettelijk vastgelegd dat er voor cosmetica geen proeven met dieren mogen worden gedaan. Dat wil niet zeggen dat alle cosmetica die in Nederland wordt geproduceerd diervriendelijk en duurzaam is. Eigenlijk is alleen biologische cosmetica geschikt voor mensen met een duurzame levensstijl. Daarnaast zweren veel mensen bij ayurveda. Je hebt hele lijnen ayurvedische cosmetica. Zelfs shampoo en tandpasta. Buiten Europa zijn er nog vele landen die dierproeven voor cosmetica blijven doen. Onethisch en zeker niet duurzaam. Het is voor veel proefdieren en lange lijdensweg.

Europa wil wereldwijd verbod voor dierproeven op cosmetica.

Europa pleit voor een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica. Helaas gaan veel landen hier niet in mee. Proefdieren, laboratoria en dierproeven zijn “big business”. Er worden niet naar het belang en geluk van het dier gekeken, ook niet naar diens rechten. Het gaat puur om geld.

Merken duurzame en biologische cosmetica

Er zijn tientallen merken cosmetica met een eco of bio keurmerk. Enkele voorbeelden van duurzame cosmeticamerken zijn John Masters, Mukti, Nahin en Pure. Je kunt op tal van websites biologische cosmetica kopen, bijvoorbeeld bij de Groene Drogist.
Biologische cosmetica is niet per definitie veganistisch. Je vindt vegan + biologische cosmetica bijvoorbeeld bij de webshop Solobio
Als je denkt dat bijvoorbeeld biologische shampoo, tandpasta of gezichtscreme ook per defintie veganistisch is heb je het mis. Het aanbod vegan cosmetica is veel kleiner dan het aanbod ecologisch. De trend is wel dat steeds meer merken gaan voor vegan.

dierproeven op apen

Proefdieren die worden gebruikt voor kankeronderzoek zijn vooral apen. Volgens de Nederlandse overheid is het onmogelijk om medicijnen tegen kanker te ontwikkelen zonder dierproeven. De Nederlandse overheid is wel voor diervrije modellen voor onderzoek. Lees dit artikel over kanker en dierproeven. Conclusie: Nog steeds worden miljoenen dieren in de wereld als proefdier gebruikt, niet alleen voor wetenschappelijk onderzoek en medicijnen tegen ernstige ziektes zoals darmkanker maar ook voor de ontwikkeling van een nieuw merk lippenstift of tandpasta. Het misbruiken van dieren is niet ethisch en duurzaam. De wetenschap zegt niet zonder te kunnen. Wat vind jij van dierproeven??