All inclusive vakantie

Is een all inclusive vakantie duurzaam?

Als we het over duurzaam reizen, eco toerisme en eco vakanties hebben, past daar het concept all inclusive vakantie niet in, althans, dat is de mening van de meeste mensen. Toch kan een all inclusive vakantie tot op zekere hoogte duurzaam zijn. We leggen hier graag uit waarom.

Wat is een all inclusive vakantie?

Om te kunnen beoordelen of een al inclusive reis duurzame elementen bevat, moeten we eerst eens naar de definitie van dit type luxe reizen. Met een all inclusive reis wordt bedoeld dat alles inclusief is. Dus inclusief eten, drinken, overnachten en vervoer. Een fiets- of wandelvakantie Nederland kan dus ook all inclusief zijn. In dit voorbeeld is dus sprake van een all inclusief duurzaam concept. Een all inclusief vliegvakantie Egypte, Marokko of Malediven daarentegen is wat het vervoer betreft, vliegen, niet duurzaam te noemen. Zelfs niet als je in een ecologisch resort overnacht. Vliegen is per definitie vervuilend en een all inclusive vliegvakantie kan om die reden niet als duurzaam omschreven worden. Een duurzame vakantie is zeker geen vliegvakantie.

All inclusive single reizen

Single reizen zijn groepsreizen waaraan uitsluitend alleenstaanden ( vrijgezellen ) kunnen deelnemen. Je hebt vele typen single reizen, dicht bij huis en ver weg, actief of passief, voor jongeren, 40 en 50 plussers en senioren. Indien je een all inclusive single reis wilt boeken, kan je denken aan een single vliegvakantie naar bijvoorbeeld Thailand of Indonesië maar er worden ook all inclusive single reizen in Nederland en België georganiseerd waarbij yoga, fietsen of wandelen centraal staat. All inclusive single reizen dicht bij huis kunnen dus wel degelijk een duurzaam karakter hebben.

duurzame sauna

Indien je vegetariër of veganist bent

Een vakantie boeken als principiële vegetariër of veganist valt niet altijd mee. De meeste all inclusive hotels en resorts hebben wel vegetarische of veganistische opties, dit is per hotel of resort verschillend en met name afhankelijk van de ideeën van de bedrijfsleiding en chef kok. Indien een all inclusive hotel of resort de maaltijden echter in buffetvorm presenteert, is er voor de vegetariër en veganist volop keuze. In dat opzicht is een all inclusive vakantie wel degelijk duurzaam te noemen. De keuken hoeft bij dit concept voor jou niet speciale maaltijden te bereiden en jij kun op je bord opscheppen wat je op kunt. Geen verspilling, geen extra arbeid en kosten. Voor vegetariërs en veganisten kan een all inclusive concept een uitkomst en duurzaam zijn. Zeker bij een all inclusive wandel- of fietsvakantie in eigen land. Duurzaam op reis gaan, er zijn vele varianten denkbaar. Ook een all inclusief groene vakantie.