Water besparen is éénvoudig

Water besparen, eenvoudig en van levensbelang.

Waarom het steeds belangrijker wordt om beter met beschikbaar water om te gaan en hoe te besparen.
Nederland is een waterrijk land. Toch kunnen ook wij een gebrek aan schoon zoet water krijgen. Langdurige periodes zonder regenval komen steeds vaker voor. Het grondwater kan hierdoor flink zakken. Als consument verspillen we miljoenen liters water per jaar en ten tijde van overvloedige regenval, laten we het water gewoon weglopen. Op deze pagina wat tips om minder water te verspillen en tegelijkertijd duurzamer te leven.

Tip 1: Schaf een regenton aan.

Heb je een huis met een schuur of tuinhuisje? Zie je met lede ogen aan hoe bij regen het water ieder keer weg loopt? Schaf een regenton aan en van het regenwater op. Je kunt een regenton aanschaffen of plaatsen van bijvoorbeeld 100, 180, 250 of 500 liter. Je kunt ook meerdere regentonnen aanschaffen. Een nieuwe regenton en aansluitmateriaal kost je misschien een 50 tot 100 euro. Dat bedrag kun je jaarlijks ook besparen. En de planten in de tuin of op je balkon vinden het fijn om regenwater te krijgen in plaats van water uit de kraan met veel kalk erin.

regenton opvangen water

Tip 2: Besparende douchekop = water besparen en optimaal comfort.

Als je nog een ouderwetse douchekop hebt, wordt het tijd om een besparende douchekop aan te schaffen. Woon je in een huurhuis vraag dan de woningbouwvereniging om toestemming en/of een financiële bijdrage. Een besparende douchekop vermindert je waterverbruik terwijl je hetzelfde douchecomfort blijft houden. Minder waterverspilling en besparen dus. Kies voor een goed merk zoals Grohe Rainshower of Schütte Tropic. De laatste is op iedere doucheslang aan te sluiten en heeft 6 standen. Maar ook bij de Gamma, Praxis, andere bouwmarkt of doe het zelf zaak zijn waterbesparende douchekoppen te koop. Tip tijdens douchen: Vang wat water op tijdens douchen en gebruik dat voor je toilet door te spoelen.

Tip 3: Toilet met spoelonderbreker

Je kent het wel. Je moet naar het toilet voor een kleine sanitaire stop en je trekt het toilet door. Om jouw plasje weg te spoelen, wordt het hele waterreservoir leeg gemaakt. En er spoelt wel drinkwater weg. Het gebruiken van een toilet met spoelonderbreker zorgt ervoor dat je op ieder moment een knop in kan drukken waardoor er geen water meer weg spoelt. Je gebruikt alleen wat nodig is. Als je een grote boodschap moet doen, gebruik je de spoelstop knop waarschijnlijk niet. Een waterbesparend toilet heb je al vanaf een 300 euro. Hier vind je meer informatie over waterbesparende toiletten, vlotters en spoelknoppen. Als je helemaal duurzaam bezig wilt zijn, schaf dan een regentoilet aan. Er wordt dan geen of minder kostbaar drinkwater verspild. Lees hier wat VT wonen eerder schreef over een echt duurzaam toilet.

water opvangen

Tip 4: Maak minder gebruik van je ligbad

Als je een ligbad hebt en wilt relaxen, is het natuurlijk heerlijk om je helemaal onder te dompelen. Maar weet je dat er in een groot ligbad wel 400 tot 500 liter water gaat en als je een douche neemt, je vaak niet verder komt dan 80 tot 100 liter waterverbruik? Je kunt dus 4 a 5 keer douchen tegenover 1 keer in het ligbad gaan. Door minder van je ligbad gebruik te maken, kun je dus veel water besparen. Dit waren een aantal simpele en goedwerkende tips om binnen jouw huishouden water te besparen. Je kunt er ook voor kiezen om je ligbad de deur uit te doen maar dat heeft weer financiële gevolgen want een verbouwing van de badkamer is duur. Later een artikel over duurzaam verbouwen en gebruikte materialen tijdens die verbouwing gebruiken.