Energie besparen

Hoe kun je energie besparen?

De energiekosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De zekerheid van een lage energieprijs is hiermee totaal verdwenen. Er zijn gelukkig wel een aantal verschillende manieren om toch op je energiekosten te besparen en de rekening flink te verlagen.
Je kunt aan de slag gaan om je energieverbruik verlagen, naar je energietarief of contract dat je hebt kijken, investeren in de verduurzaming van je woning of de duur van energieverbruik verkorten. Daar ga ik in dit artikel meer over vertellen. Zodat je een goede afweging kunt maken wat voor jou mogelijk is en waar je kansen om energie te besparen liggen.

  • Verminder je energieverbruik
  • Verlaag je energietarief
  • Investeer in zonne-energie
  • Investeer in woning isolatie
  • Verkort de duur van energieverbruik

Het is goed om ook te kijken of je subsidie kunt krijgen. In sommige gevallen kun je voor het verduurzamen van je woning of overstappen naar groene energie enkele honderden euro’s subsidie krijgen. Dat geldt ook voor het duurzaam verbouwen van je woning.

Energie besparen, verminder je energieverbruik.

Hoe meer energie je verbruikt hoe hoger je rekening. Het heeft dus veel zin om naar je energieverbruik te kijken. Maar ook hoe je het moet aanpakken binnen je huishouden. Afspraken maken en bewust zijn van het verbruik zijn daarbij essentieel!
Je kunt afspraken maken over de duur van het douchen, hoe warm het in huis moet zijn of wanneer er een was gedraaid mag worden of de verlichting uit doen als je niet meer in een bepaalde kamer bent. Wees eerlijk en open, besef ook dat je er soms niet aan ontkomt dat het even niet lukt.

Meer energie besparen

Maar je kunt ook onbewust (zonder dat je het merkt) energie besparen. Zo is het aanschaffen van een condens droger of warmtepompdroger lang niet altijd nodig bijvoorbeeld. Door nieuwe energiezuinige verlichting te gebruiken of stekkers niet onnodig in het stopcontact laten zitten zijn hier goede voorbeelden van. In Nederland is het sluipverbruik nog altijd aanzienlijk, binnen een gemiddeld huishouden kan dit sluipverbruik zelfs oplopen naar 23%!

Verlaag je energietarief.

Met de huidige energiemarkt is het verlagen van je energietarief niet makkelijk omdat de prijzen door het dak gaan. Toch kan het slim zijn te vergelijken. Het kan zomaar tientallen euro’s per maand verschil maken. Dat is dus een forse besparing als je het op jaarbasis bekijkt.
Het kan best verleidelijk zijn om voor een langdurig energiecontract te kiezen met vaste lage kosten. Maar je moet je daarbij ook afvragen of dit wel een slim idee is. Als de energietarieven dalen zal je daar niet van profiteren. Wees je dus bewust van de voor- en nadelen bij een vast energiecontract afsluiten.

Duurzame energie duurder?

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de bron van je energie. Zo is energie welke duurzaam opgewekt is niet altijd duurder. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld de tarieven van Greenchoice, Vandebron of Pure Energie. Ook is het interessant om de kleinere energiebedrijven te blijven volgen. Soms hebben deze bedrijven een aantrekkelijk aanbod met een voordeliger tarief.

Investeer in zonne-energie.

Heb je een koopwoning en het vermogen om te investeren? Dan kan het plaatsen van zonnepanelen absoluut een goede keuze zijn. Dat kan zomaar honderden euro’s per maand verschil maken en levert meer op dan dat het geld op de bank staat.
Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar in de praktijk is er nog wel wat winst te halen als het om zonne-energie gaat. Door de beperkte capaciteit van het net kun je de energie vaak niet terug leveren.
Wanneer je geen koopwoning hebt is het vaak een heel ander verhaal. Dan moet je bij de verhuurder of wooncorporatie aan de bel trekken over de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit betekent in de praktijk vaak ook dat je meer maandelijkse huur zal betalen. Echter profiteer je wel van lagere kosten voor energieverbruik.

Investeer in slimme woning isolatie

Een andere slimme investering is het isoleren van je woning. Door een woning te isoleren kun je per jaar ruim 18% besparen. In de praktijk blijkt de besparen veel hoger. Je doet er dus goed aan om naar de mogelijkheden van je woning te kijken en de kosten voor het isoleren te vergelijken. Vanzelfsprekend is dat ook voor toepassing voor mensen die een tweede woning of vakantiehuis bezitten. En al helemaal als je een vakantiehuis met privé sauna hebt. Op die energie rekening valt veel te besparen.

Er zijn verschillende manieren waarop je een woning kunt isoleren. De meest eenvoudige manier is kiezen voor dubbele HR-beglazing in je woning. Daar kun je een flinke slag mee slaan. Maar natuurlijk moet je wel rekening houden met een forse investering. De dubbele beglazing voor een gemiddelde woning kan in de duizenden euro’s lopen.

Maar er is meer te isoleren in een woning waaronder spouwmuurisolatie, het isoleren van de kruipruimte en zolder isolatie. In alle gevallen is het uiteindelijk te behalen resultaat maatwerk en per woning verschillend. Zo zijn er voorbeelden van een halvering van energiekosten. Zeker in combinatie met een warmtepomp, zonnepanelen op je dak en dubbele beglazing.

Verkort de duur van energieverbruik.

Al eerder vertelde ik over het verkorten van verbruik. Daar hoort korter douchen maar ook de verwarming een graadje lager zetten bij. Bij de duur van verbruik verkorten kun je dus aan alles denken dat energie verbruikt.
Over het verkorten van een douche, verlagen van de temperatuur of apparaten uitzetten als je er niet bent weet je waarschijnlijk alles al. Maar ook de wasdroger, wasmachine en andere gebruiksartikelen zijn goed om in het oog te houden. Je kunt bijvoorbeeld eens kiezen om was aan een waslijn te drogen, de televisie echt uitschakelen of alleen nog te wassen op een lagere temperatuur.
Hoe je verbruik er nu uitziet bepaalt dus ook waar en op welke manier je binnen je gezin kunt besparen. Het is hierbij goed om eens door je huis te lopen met pen en papier. Waarbij je alles dat energie verbruikt opschrijft.

Conclusie.

Het besparen van energie en de energiekosten verlagen is helemaal van deze tijd en voor alle lagen uit de maatschappij. Het enige dat je hoef te doen is goed om je heen kijken nar de mogelijkheden binnen je eigen situatie en bewust te worden.
Je kunt vergelijken, bewust worden van je verbruik en investeren. Hoe het plaatje er echt uit komt te zien bepaal je helemaal zelf. Stel jezelf dus gerust een doel dat je wilt behalen. Uiteindelijk is minder verbruiken of investeren minder betalen en zelfs waardevermeerdering van je woning. Omdat je woning een beter energie label heeft bijvoorbeeld. Er zijn genoeg kansen die je kunt benutten en het hoeft dus echt niet groots te zijn.