Duurzaam verbouwen woning

Tips voor het milieuvriendelijk en duurzaam verbouwen woning

Groen denken én doen!

Duurzaam verbouwen woning om diverse redenen

Duurzaam verbouwen van de eigen woning, vereist een beetje een groene manier van denken. Het duurzame is op de lange termijn niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de eigen portemonnee. Aan de ene kant is het investeren en aan de andere kant scheelt het uiteindelijk geld. Minimalisme is niet nodig om duurzaam en prettig te kunnen wonen. Een duurzaam verbouwde woning kan wel degelijk een luxe woning zijn. Dat geldt zelfs voor een vakantiehuis met sauna. Ook een vakantiehuis met infrarood- of Finse sauna kan je duurzaam bouwen en verbouwen.

sauna duurzaam

Eerst een plan maken om woning te verduurzamen

Een grote hulp bij het duurzaam verbouwen van je woning is een plan. Het maakt niet uit of dit plan nu in een laptop staat of op een vel papier. Wanneer de verbouwing eenmaal in werking wordt gezet geeft een werkoverzicht rust en dat is prettig werken. Iedere woning is anders en daarom zijn de duurzame aanpassingen in en om de woning van uiteenlopende aard. Hoekwoningen bieden bijvoorbeeld weer andere uitdagingen dan een appartement op de negende verdieping van een hoge flat.

Milieuvriendelijke materialen

Vooraf onderzoek doen naar milieuvriendelijke materialen en manieren om ecologisch verantwoord te gaan verbouwen kan goede tips opleveren. Termen zoals isoleren en ventileren worden op veel zaken toegepast en bijna overal zijn wel oplossingen voor te vinden. De bouwmarkten voorzien in zo’n beetje alle bouwmaterialen die er bestaan. Een tekort aan ideeën en oplossingen is er zeker niet. Het bewust hergebruiken van materialen is geen trend, het is gewoon slim. Zowel de klus als het budget om te verbouwen zijn bij iedereen verschillend maar de kleinste duurzame aanpassingen in de woning kunnen al grote groene bijdragen leveren aan het milieu en eigen portemonnee.

Duurzaam verbouwen voor een energie zuinige woning

Milieuvriendelijk verbouwen vereist natuurlijk milieuvriendelijke materialen. Vanuit de industrie worden er steeds meer groene materialen geproduceerd. Van ecologisch verantwoord gekweekt hout tot aan milieuvriendelijke verf die er uiteindelijk op wordt aangebracht. Ook het hergebruik van oude materialen is in ontwikkeling. Van dakbedekking tot aan drempels voor huizen, ontzettend veel oud plastic wordt er opnieuw verwerkt om er oerdegelijke bouwmaterialen van te maken. Dankzij het scheiden en het beter verwerken van ons afval krijgen onbruikbare materialen weer een tweede leven. Een duurzaam product is op zo’n manier aan de tekentafel ontwikkeld dat het altijd weer opnieuw verwerkt kan worden zonder dat het uiteindelijk permanent op de vuilnisbelt eindigt.

duurzame verlichting

Wat en waar kopen?

Beginnen bij stap één is het maken van de werkagenda aan de hand van het plan wat is ontstaan. Of het nu gaat om het isoleren van de platen van de centrale verwarming en de verwarmingsbuizen of dat er gekozen wordt voor vierdubbel gelaagd glas, vooraf online zoeken geeft al snel informatie over de producten en de verschillende merken en leveranciers en prijzen die er zijn. Heel wat materialen worden tegenwoordig thuisbezorgd wat niet alleen gemakkelijk is maar ook tijd scheelt. Wanneer er bijvoorbeeld in een winkel nieuwe gordijnrails moet worden aangeschaft is het wel handig om gelijk de juiste schroeven en pluggen mee te nemen uit de winkel. Dit voorkomt onnodige ritten naar de bouwmarkt en dat scheelt alweer wat irritatie, brandstof en onnodige uitstoot. De werkagenda met het duurzame verbouwingsplan levert dus vanaf het eerste moment al geld op.

Ecologisch verantwoorde aanpassingen aan de woning

duurzaam je huis isoleren
Daken, muren, vloeren, leidingen, er zijn flink wat dingen in huis die geïsoleerd kunnen worden. De woning verduurzamen begint vaak met isoleren. Wanneer nieuwe ramen en kozijnen nog niet in de begroting passen geven gordijnen een flinke isolatie. De kou buitenshuis kunnen houden en de warmte binnen is in de winter prettig. Met de juiste dakisolatie is er al een stap in de goede richting gezet want het stookkosten gaan dan al een stukje omlaag. In de zomer willen we graag precies het omgekeerde. Heel wat kantoordaken daken worden wit geverfd met gevolg dat het in de zomer binnen merkbaar koeler is. Een groen dak is niet overal mogelijk maar het hebben van een begroeid dak is absoluut een stap in de groene richting. Het ventileren mag niet worden vergeten anders wordt de leefsituatie binnen ongezond.

Groen dak

Een huis duurzaam verbouwen en voorzien van een groen dak is prachtig wanneer het mogelijk is. De vetplanten houden lang vocht vast wat weer voor extra verkoeling van het dak zorgt. De plantjes op het dak moeten wel voldoende zuurstof krijgen en mogen niet verstikt raken onder de bladeren of dennennaalden van omringende bomen. Een groen dak is ecologisch verantwoord en in de winter zorgt de laag aarde op het dak voor een flinke isolatielaag. Wanneer men voor zonnepanelen kiest is het niet mogelijk een volledig met groen begroeid dak te hebben. De zonnepanelen hebben de ruimte nodig en moeten schoon blijven. Dan kunnen ze duurzame energie blijven produceren. Het is voor het groen niet goed om er regelmatig overheen te moeten lopen om de zonnepanelen schoon te maken.
groene materialen gebruiken tijdens de verbouwing

huis met groen dak

Hout is een duurzaam materiaal

Hout is een veel gebruikt product tijdens het bouwen of verbouwen. Zowel binnenin als buiten de woning worden er heel wat balken en platen verzaagd. De vraag naar hout is enorm en zal altijd blijven. Hout uit bomenkwekerijen die gericht zijn op houtproductie zijn belangrijk om te kiezen bij het duurzaam verbouwen van de woning. Eerlijk hout is voorzien van de nodige FSC stempels en komt niet uit het kostbare regenwoud. De aarde een handje helpen door duurzame Europese houtsoorten te gebruiken past helemaal in het plaatje van het duurzaam verbouwen van het huis. Hout van Robina of de Douglasboom is bijvoorbeeld een uitermate geschikte houtsoort om buiten te gebruiken. Tuinmeubelen en een afdak hoeven niet van kunststof en metaal te zijn maar kunnen ook van ecologisch verantwoord hout worden gemaakt.

Douglas hout

Douglas hout wordt door de tijd heen harder en harder. Door de droging gaan de nerven in het hout steeds dichter en dichter naar elkaar toe. Hierdoor wordt het hout keihard en is uitermate goed bestand tegen weer en wind. Het is mogelijk om het hout naturel te laten maar er zijn tegenwoordig ook milieuvriendelijke verven te koop. Deze zogenaamde groene verven bevatten geen schadelijke stoffen en gevaarlijke oplosmiddelen. In de verfindustrie hebben heel wat goede ontwikkelingen plaatsgevonden en milieu vriendelijke verf is daar één van. Deze verven op waterbasis zijn ontwikkeld voor binnen en buiten de woning. De kleurvastheid van de verfkleuren op waterbasis is enorm evenals de flexibiliteit van het product op waterbasis. Duurzaam schilderen voor een groener milieu is een kleine maar goede stap in een duurzame verbouwing.

hergebruik van bakstenen

Gebruikte materialen hergebruiken, duurzamer kan het niet

In een woonwijk is het zichtbaar wanneer men in de rondte kijkt dat er heel wat woontrends worden gevolgd. Ook zijn er bijvoorbeeld bij de buitenkeukens en loungeplekken in achtertuinen creatieve oplossingen te vinden. Mensen die een paar oude deuren nieuw leven hebben ingeblazen door ze nog een functie te geven laten zien dat oude materialen hergebruiken nog zo gek niet is. Het is niet alleen leuk en origineel maar kan ook nog eens geld schelen dan wanneer ergens iets nieuws wordt gekocht. Online of op rommelmarkten wordt er van alles aangeboden.

Hergebruikt en kwaliteit

Hergebruikte materialen voor een duurzame verbouwing zijn soms kwalitatief nog steeds beter dan de materialen die nu worden geproduceerd. Oude gietijzeren hekwerken zijn evenals metaal en aluminium goed recyclebaar en dat maakt al deze producten duurzamer dan het kunststof waar veel producten nog steeds van worden gemaakt. Er is een ruime handel in tweedehands hout waar bijvoorbeeld een nieuw boeibord voor tegen een woning gemaakt van kan worden. Of het nu om een nieuwe buitenkraan gaat of het vervangen van een deel van de schuur het is een kwestie van zoeken naar de juiste oplossing. Tweedehands bouwmaterialen worden overvloedig aangeboden maar het is een feit dat niet alles tweedehands verkrijgbaar is. Nieuwe ontwikkelingen vinden er telkens weer plaats en een mooi voorbeeld daarvan zijn de ontwikkelingen in

De zonnepanelenindustrie.

groen licht voor ecologisch verantwoord licht
Niet alleen is onze apparatuur zuiniger geworden maar er zijn wel een aantal nieuwe energieopwekkende apparaten op de markt die interessant zijn en zeker passen bij een duurzame levensstijl. Om te beginnen is er veel ledverlichting om ons heen. Led is de gezonde opvolger van de gloeilamp. Het voordeel met de led verlichting voor buiten is dat de lampjes zo weinig stroom verbruiken dat ze voldoende hebben aan een kleine batterij die opgeladen kan worden door een kleine zonnecel. Binnenshuis is het raadzaam om alle lampen te vervangen door ledverlichting want het maakt een verschil op de stroomrekening aan het einde van het jaar. Ook bestaan er dakpannen met ingebouwde zonnecollectoren, deze zijn weer handig wanneer er niet genoeg ruimte op het dak is voor een groot zonnepaneel.

groene energie

Zonne energie, steeds belangrijker

De zonnecollectoren zullen een steeds grotere rol gaan spelen omdat het na aanschaf van de juiste apparatuur toch gratis energie is. Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar kwalitatief goede zonnepanelen die het na een aantal jaren ook nog steeds doen. De groene energie die gratis wordt opgevangen kan voor van alles worden gebruikt en wordt gelukkig om ons heen steeds meer toegepast. De tuinverlichting maar ook de koelkast in de buitenkeuken kunnen gewoon functioneren op groene stroom.

Valkuilen bij verduurzamen van de woning

Ventileren is beter dan repareren
Het overmatig isoleren en te weinig ventileren is niet alleen voor ons ongezond maar ook voor de woning. Wanneer bestaande ventilatiegaten en sleuven worden dichtgemaakt zal er voor vervangende lucht moeten worden gezorgd. Schimmels ontstaan in ruimtes waar het vochtgehalte in de lucht te hoog is en samen met ronddwarrelend stof kunnen schimmels gaan groeien die schadelijk zijn voor de gezondheid. Heel wat vloeren van woningen hebben door een te weinig aan zuurstof last van vochtige en rottende vloerbalken. Ventileren is dus altijd nog beter dan repareren want de vloeren openbreken om de voerbalken te vervangen gaat heel wat kosten en organisatie met zich meebrengen. Zeker wanneer het huis van de buren door de ontstane rot ook wordt aangetast.

Regenton gebruiken

Het gebruik van een regenton of misschien één extra is duurzaam en slim. Zorg er wel voor dat de regenton afgesloten is want anders wordt het een broedplaats voor muggen. Het gebruik van opgevangen regenwater past ook zeker bij een milieuvriendelijke woning en het is ook nog eens gratis. De planten groeien beter met regenwater en het water bevat ook nog eens geen kalk en daarmee kunnen perfect de ramen kunnen worden gewassen. De voordelen van het kostenbesparende karakter van de duurzame aanpassingen hebben serieuze gevolgen. Het is prettig om te weten dat gebruikt hout of hout uit Europa voorzien van een keurmerk niet van ver uit een tropisch regenwoud is gehaald. Dure transporten van producten en bouwmaterialen vanuit verre landen brengen ook extra kosten en uitstoot van uitlaatgassen met zich mee en dat past echt niet echt meer bij de groene gedachte van het ecologisch en duurzaam verbouwen van je huis.

Duurzaam verbouwen is lange termijn investering

De eerste stappen voor een duurzame verbouwing van je huis begint al bijvoorbeeld met het aanbrengen van folie achter de kachel voor de warmtereflectie of door een oude schroef niet weg te gooien maar gewoon opnieuw te gebruiken. Het nadenken over de woning aanpassen of verbouwen op een duurzame manier levert een goede verbetering aan het onder andere verminderen van afval. Op de lange termijn levert het zelfs geld op. Het stookverbruik gaat door een slimme woning omlaag en een energiezuinig huis stijgt ook nog eens in waarde. Slimme oplossingen die ook nog eens een goed gevoel en geld opleveren hebben vooraf wel investering nodig. Niet alleen moet er worden nagedacht over de juiste degelijke duurzame aanpassingen maar de groene investeringen kosten eerst het nodige.

Vooraf vergelijken

Vooraf merken vergelijken van zonnepanelen of bepaalde warmtepompen en luisteren naar ervaringen van andere mensen kan een miskoop voorkomen. Het is top als het hele dak vol ligt met zonnepanelen maar deze moeten ook kunnen worden schoongemaakt. Een haperende energietoevoer omdat de zonnepanelen begroeid zijn met mos geeft op zich wel een groen dak maar op deze manier is dat dus niet de bedoeling. Een duurzame woning functioneert zonder het gebruik van gas en ook nog eens energieneutraal. Zelf is het zoeken naar alle mogelijkheden die er zijn om de verbouwing milieuvriendelijk te laten verlopen want iedere woning is anders. Er valt heel wat te vinden over het aanpassen van bestaande bouw met duurzame materialen die voorzien zijn van de benodigde keurmerken.