Een vegetarische barbecue

Tips voor een gezonde en vegetarische barbecue

Een vegetarische barbecue is er eentje zonder vlees. Duurzamer, gezonder en zonder dierenleed. Daarnaast is een vegetarische barbecue vaak goedkoper. Zelfs al je uitsluitend biologische groenten en kruiden gebruikt.

Een vegetarische barbecue, iets voor jou?

Wereldwijd wordt er gebarbecued en groenten zijn daar zeker onderdeel van. Dankzij het reizen hebben we kennis van alle keukens en gebruiken. Vegetarische maaltijden zijn al zo oud als dat er mensen bestaan. Het juiste gebruik van misschien zelfs kruiden uit eigen tuin of van het balkon tillen gegrilde groenten absoluut naar een hoger niveau.

vegan spiesjes

Vegetarische gerechten

Vegetarische gerechten zijn erg in trek op dit moment. Met de zomer in het vooruitzicht is dit de tijd om jezelf voor te bereiden om een paar prachtige groentegerechten van de barbecue af te toveren. Vegetarisch eten is niet moeilijk om te maken en het hoeft ook niet eens veel geld te kosten. Het is een verkeerde gedachte dat vegetarisch eten alleen uit soja bestaat. Bijvoorbeeld saté maken van een knolselderij bedropen met pesto is verrukkelijk en is een prachtig bijgerecht om te serveren naast alle andere mooie gerechten die van de hete grill komen. Ook zeewier past uitstekend bij een vegetarische barbecue.

groente op de bbq

Vriendelijk voor je portemonnee

Gevulde paprika’s of baba ganoush voor op een stokbroodje, online staat het vol met prachtige ideeën. Het zelf maken van vegetarische gerechten voor op de barbecue is niet alleen een leuke, gezonde en leerzame bezigheid maar het is ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee. Je vindt deze recepten ook in veganistische kookboeken, dat is koken, bakken en braden zonder dierlijke producten. Dus ook zonder ei, honing of melk. Lees hier over de opkomst van het veganisme.

gevulde paprika

Vooraf klaar maken.

Veel groentegerechten voor de vegetarische barbecue, kun je vooraf al klaar maken. Op deze manier is er meer tijd om gezellig bij de gasten te zijn en niet in de keuken te hoeven staan. Belangrijk is het om aan de hand van je wensen en je menukaart de groenten uit te kiezen. Sommige groenten moeten, wanneer de gasten er zijn, worden gegrild maar sommige recepten kun je heel goed vooraf bereiden. Vooraf zelf de knoflook roken op de barbecue is zeker een aanrader. Er zijn heel wat vegetarische bijgerechten op te noemen, van gepofte aardappelen met peterselie en sourcream of gesmolten vegetarische kaas tot oesterzwammen bestreken met tomaat met heerlijke tijm en oregano. Het is niet nodig om er gelijk een vegetarische lifestyle op na te houden maar wereldwijd wordt er bijzonder veel en meer vegetarisch eten gegeten. Het snijden van de groenten hoort natuurlijk wel bij alle voorbereidingen evenals een leuk gedekte tafel.

Concentreren op de groente

Vegetarisch tafelen of heerlijke bijgerechtjes van groenten serveren van de barbecue heeft wel de aandacht op dat moment nodig. Wanneer de barbecue op temperatuur is kunnen de met olie bestreken groenten op het vuur. Het is handig om ook een gedeelte in de barbecue te hebben waar geen kolen of briketten liggen. Op deze manier kun je de groenten die klaar zijn even opzij schuiven zodat deze niet meer boven het vuur liggen. Alles kan dan makkelijk tegelijk worden opgediend zodat de iedereen op hetzelfde moment kan gaan eten. Groenten hoeven geen uren op het rooster te liggen en kunnen snel verbranden. Daarom is het belangrijk alert te blijven wanneer er wordt gebarbecued.

aubergine op de bbq

Zelfgemaakte sauzen en dressings

Met zelfgemaakte sauzen en dressings scoor je altijd goed bij de gasten. Het voordeel is ook dat je jezelf ervan bewust bent van wat erin zit. Niet alleen de hoeveelheid zout maar ook de hoeveelheid olie bepaal je zelf maar ook of je iets extra pittig maakt door er een extra pepertje in te verwerken. Of je nu biologische olijfolie of zonnebloemolie gebruikt, beiden hebben we nodig en je weet zeker dat het vegetarisch is wat je eet. Van munt tot aan rozemarijn, van knoflook tot aan peper, de te maken combinaties zijn oneindig. Thema barbecues zijn daarom extra leuk. Misschien een keer een Spaanse avond of een Thaise grillsessie? Laat je fantasie maar gaan. Op deze manier krijgt de vegetarische barbecue een mooie extra dimensie.

Vergeten groenten

Antieke groentes passen ook zeker goed in salades. Postelein is een vergeten groente die eigenlijk niet vergeten mag worden omdat het zo smaakvol is. Zo valt overal inspiratie te vinden voor een fantastische vegetarische maaltijd. Fruit valt ook in de categorie vegetarisch en daar valt natuurlijk ook heel wat moois mee te maken, zeker aan het einde van het vegetarisch tafelen. De maaltijd daarom afsluiten met iets zoets of iets zuurs is altijd goed voor de spijsvertering. Een bakje gemengd fruit met stukjes chocolade en honing erin, nog eventjes bovenop de laatste kooltjes gezet zorgt bijvoorbeeld met ijs of yoghurt, voor een heerlijk dessert als mooie afsluiter van het vegetarische diner. Gebakken banaan is na een maaltijd voor velen misschien iets teveel van het goede maar er zijn wereldwijd desserts hiervan te vinden.

postelein

Vegetarisch en groen denken

Om het overmatig gebruik van aluminiumfolie te beperken kun je op de barbecue heel goed kleine gietijzeren pannetjes gebruiken. Het is zeker de moeite waard om even te zoeken naar het juiste handige formaat voor op of onder de grill. Online of op een rommelmarkt kun je zeker je slag slaan. Gietijzer is te gek voor op de barbecue maar pas heel goed op voor het verbanden van je handen. Gietijzer is praktisch onverwoestbaar en wanneer je het onderhoud van de pannen in je vingers hebt wil je niet anders meer. De vegetarische curry van spitskool met kokos moet toch ergens in worden klaargemaakt en gietijzer is daar ideaal voor. Een ovenwant en goede onderzetters zijn geen overbodige luxe want gietijzer blijft lang warm. Een paar handige gereedschappen zoals lange satéprikkers en een paar goede tangen maken iedere vegetarische barbecue tot een feest.

vegetarische bbq

Variëren met groenten

De huidige trends en lifestyles leren ons veel over wat we voor goede dingen eigenlijk met groenten kunnen doen. De variaties zijn ongekend. Het is vooral belangrijk dat we ons gaan beseffen hoe waardevol eigenlijk al die verschillende groenten zijn. Het menselijk lichaam heeft behoefte aan voeding waar wat in zit. De bouwstoffen en mineralen die zich in groenten bevinden kunnen we nergens anders vinden en we hebben het nodig. Er is misschien niets mis een sojaburger maar veel voedingsstoffen haalt ons lichaam daar niet uit. We hebben meer voedingsstoffen nodig dan dat alleen. De paprika’s, courgettes, aubergines, knoflook en uien schreeuwen om te worden gebarbecued en te worden gegeten. Een vegetarische barbecue is niet moeilijk en je lijf is je zeker dankbaar.