Vacuümglas: duurzame vorm van isolatie

duurzaamheid en energiebesparing. Traditioneel isolatieglas, ook wel bekend als dubbel glas of thermopane, heeft al vele jaren zijn waarde bewezen. Echter, er is een nieuwe vorm van isolatieglas op de markt gekomen die nog efficiënter en duurzamer is: vacuümglas. In dit artikel zullen we de voordelen van vacuümglas bespreken en waarom het een interessante keuze kan zijn voor iedereen die op zoek is naar een duurzame vorm van isolatie.

Wat is vacuümglas?

Vacuumglas, ook wel bekend als vacuümisolatie glas (VIG), is een innovatieve vorm van isolatie die bestaat uit twee glasplaten, gescheiden door een vacuüm ruimte. In tegenstelling tot traditioneel isolatieglas, waarbij de ruimte tussen de glasplaten gevuld is met lucht of een inert gas, is de vacuüm ruimte bij vacuümglas volledig leeg. Dit creëert een extreem hoge isolatiewaarde, waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt.

kunststof kozijn duurzaam

Voordelen van vacuümglas

1. Uitstekende thermische isolatie

Het vacuüm tussen de glasplaten in vacuümglas fungeert als een effectieve isolator. Het voorkomt dat warmte van binnen naar buiten of van buiten naar binnen kan ontsnappen. Hierdoor kan er aanzienlijk worden bespaard op de energiekosten voor verwarming en koeling. Vacuümglas heeft een veel hogere isolatiewaarde dan traditioneel isolatieglas, wat resulteert in een aanzienlijke verbetering van de thermische prestaties van een gebouw.

2. Dunner en lichter

Vacuümglas is aanzienlijk dunner en lichter dan traditioneel isolatieglas. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waar gewicht en dikte een rol spelen, zoals renovaties van historische gebouwen of architectonische ontwerpen waar slanke profielen gewenst zijn. Het dunne en lichte karakter van vacuümglas maakt ook een gemakkelijkere installatie mogelijk, wat de bouwtijd en kosten kan verminderen.

3. Geluidsisolatie

Naast thermische isolatie biedt vacuümglas ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het vacuüm tussen de glasplaten fungeert als een buffer voor geluidsgolven, waardoor het binnendringen van geluid van buitenaf wordt verminderd. Dit is vooral gunstig in drukke stedelijke gebieden of in de buurt van luchthavens of snelwegen.

4. Lange levensduur

Vacuümglas heeft een langere levensduur dan traditioneel isolatieglas. Omdat er geen lucht of gas tussen de glasplaten zit, is er geen kans op condensatie of lekkage. Dit zorgt voor een langdurige en betrouwbare isolatieoplossing, waardoor de kosten voor onderhoud en vervanging worden verminderd.

Serre met vacuümglas

Toepassingen van vacuümglas

Vanwege de vele voordelen wordt vacuümglas steeds vaker toegepast in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Het kan gebruikt worden voor ramen, deuren, gevels en daklichten. Daarnaast is vacuümglas ook geschikt voor speciale toepassingen zoals glazen vloeren of geïsoleerde serres.