5 dingen die je niet wist over bamboe

In dit artikel benoemen we vijf dingen die je nog niet wist over bamboe. We zullen enige feiten noemen, die je wellicht nog niet erover wist. Als je er meer over wilt weten, gebruik dan Google en je zult een bamboe blog vinden met nog meer interessante informatie.

1. Bamboe is een grassoort

Vaak weten mensen niet hoe ze bamboe moeten aanduiden. Het wordt lang en is sterk. Je ziet bossen met bamboe. Is het dus een boom? Dat is niet zo. Bamboe is een grassoort. Het is verhout en daarom wordt wel eens gedacht dat het hout is.

2. Bamboe is heel sterk

Bamboo vezel is significant sterker dan hout. In het verre oosten wordt bamboe in de bouw gebruikt, bijvoorbeeld voor hoge steigers, gebouwen en bruggen. Maar tevens worden met bamboe vloeren, muren, hekwerken en nog veel meer gemaakt. Er worden ook kabels van gevlochten, die bij dezelfde dikte minstens even sterk zijn als stalen kabels. In tegenstelling tot hennep worden door vocht bamboe kabels niet zwakker, maar juist sterker.

3. Bamboe staat in het Guinness Book of records

Bamboe is opgenomen in het Guinness Book of records. Het is namelijk het snel groeiende gewas ter wereld. We praten zelfs over een dagelijkse groei van 91 centimeter. Bamboe kan wel 40 meter hoog worden. Na het oogsten van bamboe groeit het snel weer aan. Mede daardoor is het een duurzaam materiaal.

4. Er wordt textiel gemaakt van bamboe

Zoals eerder is opgemerkt, is bamboe heel hard en sterk, en wordt het in streken waar het voorkomt veel in de bouw gebruikt. Er wordt echter van bamboe ook textiel gemaakt. Daarvoor worden cellulosevezels gebruikt. Deze vezels ondergaan vaak een chemische behandeling, die wordt aangeduid met viscose proces. Het resultaat daarvan is kunstzijde. In vergelijking tot katoen neemt de bamboevezel meer vocht op en voelt daarom koeler aan. Er worden zelfs ondergoed en luiers van bamboe vezels gemaakt.

panda eet bamboe

5. Bamboe is eetbaar

Als je wel eens TV-beelden van pandaberen hebt gezien, dan zal je het wellicht zijn opgevallen dat ze stengels eten. Dat zijn bamboestengels. Maar bamboescheuten worden in het verre oosten ook in de keuken gebruikt voor menselijk consumptie. Ze hebben niet veel voedingswaarde, daarom eten pandaberen veel stengels, maar ze bevatten weinig calorieƫn en vet.