Welke zonnepanelen kies je?

Als er een maatregel is die je moet nemen voor een duurzamere woon- of werkomgeving, dan is het wel zonnepanelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dak af te werken met zonnepanelen omwille van financiële redenen, maar ook om het milieu een handje te helpen. Zou je graag meer willen weten over de verschillende soorten zonnepanelen en welke eigenschappen ze hebben? Lees snel verder voor het beste advies en handige tips!

Verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen

Als we het hebben over zonnepanelen, dan bedoelen we in feite meestal fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die zonlicht omzetten in bruikbare stroom en er bestaan verschillende soorten van. Elk van deze opties bestaat uit zogenaamd metalloïde silicium, maar hun rendement en werking verschilt wel degelijk:

1. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen worden als het ware in blokken gegoten en afgekoeld, waarna het materiaal hard wordt en er zich ruwe kristalstructuren vormen. Vervolgens snijdt men de blokken tot fijnere zonnepanelen, met als resultaat de typische blauwe kleur die fotovoltaïsche zonnepanelen kenmerkt.

De voordelen van polykristallijne zonnepanelen? Ze zijn een stukje goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, omdat het productieproces korter en minder intensief is. Over het algemeen is het rendement iets lager, maar wel relatief hoog bij indirect zonlicht.

Zonnepanelen op een rijtjeshuis

2. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen bestaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit één enkel kristal. Bij het productieproces worden zogenaamde siliciumkristallen gevormd, die men vervolgens in de vorm van een zonnepaneel brengt door middel van een puur halfgeleidermateriaal. De staven die daar het resultaat van zijn, worden versneden of verzaagd tot panelen die zonlicht opvangen.

Meteen is duidelijk dat er bij de productie van dit type zonnepanelen veel meer werk komt kijken en dat betekent dat je er ook meer voor betaalt. Het rendement bij zonnepanelen met één kristal ligt aan de andere kant een stuk hoger. Houd er wel rekening mee dat dit hogere rendement enkel mogelijk is als de zonnestand ook optimaal is!

zonnepanelen leggen

3. Amorfe zonnepanelen

Ten slotte kan je ook kiezen voor amorfe zonnepanelen, die ook wel bekend staan als dunne film zonnepanelen. Dit is het goedkoopste type van alle fotovoltaïsche zonnepanelen, maar het rendement dat je ermee behaalt is dan ook wel een stuk lager.

Amorfe zonnepanelen zijn veel minder arbeidsintensief en eigenlijk ook heel eenvoudig qua opbouw. Ze worden vervaardigd door een fotovoltaïsche film te plaatsen over een harder materiaal, zoals glas.

Of je nu zonnepanelen in Zevenaar zoekt of meer info wilt over de verschillende types zonnepanelen, bij een specialist als Veranderstroom ben je aan het goede adres. Zo haal je meer uit je zonnepanelen!