Duurzaam onder de douche, douche plastic vrij!

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, en dat is logisch. We moeten onze wereld een beetje helpen en proberen allemaal ons steentje bij te dragen. Op onze dagen leggen we zonnepanelen, we rijden in een elektrische auto en moeten binnen nu en een aantal jaren van het gas af zijn. Maar wist je dat je tijdens je dagelijkse douchesessie ook het milieu kunt helpen? Maak kennis met de nieuwste duurzame trend op dit gebied: zeep bars!

Duurzaam douchen, hoe doe je dat?

Natuurlijk weten we al lang dat te lang douchen veel te veel water kost. Daarom is het verstandig om zo kort mogelijk te douchen. Heb je er wel eens aan gedacht om een timer te zetten? Of zet een zandloper in je badkamer. Toch is er nog een manier om onder de douche te staan en duurzaam bezig te zijn. Want kijk voor de gein eens rond in de badkamer. Hoeveel plastic flessen tel je daar? Ja, veel te veel. En dat kan heel gemakkelijk anders. Koop je verzorgingsproducten in hand-zeep vorm! Moet je eens kijken hoeveel afval dat scheelt.

Hoe werkt zo’n zeep-bar?

Vroeger had iedereen een handzeepje op zijn wastafel liggen. Maar om de een of andere reden zijn ze ooit verdwenen, en nu weer helemaal terug! De nieuwe zeep-bar is eigenlijk te vergelijken met handzeep, maar dan duurzaam ontwikkeld, van natuurlijk producten en afgestemd op verschillende delen van je lichaam.

  • Gezichtsreiniging: je hebt een zeep-bar speciaal voor je gezicht. Op die manier heb je geen flesjes reinigingsmelk, tonic of mousse meer nodig. Ook de wattenschijfjes kun je achterwege laten. En als je kant-en-klare reinigingsdoekjes gebruikt heb je die dus niet meer nodig.
  • Lichaamsreiniging: je lijf was je waarschijnlijk normaal gesproken met douchegel. Ook dit is te koop in blok-vorm. In allerlei geuren en soorten. Dat scheelt alweer een fles op de doucherand, weg met de douchegel.
  • Haarreiniging: was je haren met een shampoo-bar. Je koopt de variant die bij je haar past, of je nu vet, droog, normaal, dun of krullend haar hebt. Ook zilvershampoo, shampoo voor kinderen en antiroosshampoo is in deze vorm te koop. Nog een fles minder! En waarschijnlijk zelfs meerdere flessen, aangezien iedereen in je gezin vaak een andere soort shampoo gebruikt.
  • Conditioner: voor extra verzorging voor je haar kun je ook conditioner in bar-vorm kopen.

natuurlijke shampoo bar duurzaam

Waarom is een zeep-bar beter voor het milieu?

Het grootste voordeel heb ik hierboven al duidelijk gemaakt. Je gaat heel, heel veel afval besparen. In de meeste badkamers zijn meerdere flessen shampoo en douchegel te vinden, voor ieder haar- en huidtype een andere. Deze flessen zul je dus niet meer nodig hebben. Ook gaat een shampoo of douchegel in zeepvorm veel langer mee dan de vloeibare variant. Je hebt er namelijk veel minder voor nodig. Ook maak je hem helemaal op en houd je dus niets over. En je gooit niets weg.

Hoe gebruik je een zeep-bar

  1. Maak je haren of gezicht/lichaam nat
  2. Wrijf de bar tussen je handen
  3. Smeer de zeep op je lijf, of masseer je haren goed in
  4. Spoel je af met water.

Je kunt er ook voor kiezen om de bar rechtstreeks op je haar of huid te gebruiken.

Ben jij om en ga je voor meer afval en duurzaam douchen? Dan wordt het hoog tijd om eens een shampoo of andere soort zeepbar te proberen. Ook voor je huid en haar is het fijn, want in zeepbars worden alleen natuurlijke producten gebruikt, en veel zijn zelfs vrij van palmolie!