Duurzaam verbouwen van je huis

Duurzaam is hip! Alles moet vandaag de dag duurzaam. Dat is natuurlijk hartstikke goed, als we allemaal ons steentje bijdragen helpen we om de wereld weer een beetje beter te maken. Wist jij dat verbouwen duurzaam is? Je hergebruikt namelijk je huis, in plaats van een nieuwe te bouwen doe je aanpassingen. Als je gaat verbouwen ben je dus sowieso al goed bezig. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Duurzaam verbouwen, hoe doe je dat?

Waar moet je op letten bij het duurzaam verbouwen van je huis?

Duurzaam verbouwen houdt eigenlijk in dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt tijdens de renovatiewerken en het bouwproces. Ook gebruik je bouwmaterialen die zo duurzaam mogelijk zijn, of op een duurzame manier zijn geproduceerd. Als je woning dan ook nog eens energiezuinig of zelfvoorzienend is ben je helemaal duurzaam bezig. Er zijn een aantal punten om je huis zo duurzaam mogelijk te maken, en om zo duurzaam mogelijk te verbouwen.

  • Doe een warmtescan: met deze scan kun je de warme en koude gedeeltes van je huis zien. Zo heb je een overzicht van de verbeterpunten van je woning. Je ziet in een oogopslag welke delen wel, en welke delen nog niet goed geïsoleerd zijn. Als je deze scan na de verbouwing nog eens doet zie je meteen of alles gegaan is zoals de bedoeling was.
  • woning verduurzamen

  • Materialen die weinig onderhoud nodig hebben: als je voor materialen kiest die weinig onderhoud nodig hebben is dit ook een manier van duurzaamheid. Elk jaar je woning schilderen is niet duurzaam, je hebt elk naar nieuwe verf nodig bijvoorbeeld.
  • Hergebruiken: in principe doe je dat dus al door te verbouwen. Je ‘gooit je huis niet weg’ en zet er een nieuwe neer. Nee, je kiest ervoor om je bestaande huis in tact te laten en aan te passen. Maar kijk ook eens goed naar de materialen die je al hebt. Oude deuren in een strakke woonkamer kan prachtig staan. Of die mooie oude balken die het huis zijn karakteristieke look geven. Gooi niet alles klakkeloos die
    container in, maar kijk even kritisch wat je nog kunt gebruiken.
  • Geef het door: ga je toch veel weg gooien? Wacht daar dan nog even mee en probeer het door te geven! Misschien wil jij die oude deuren toch niet gebruiken, maar wordt iemand anders er heel erg vrolijk van. Zet wat foto’s op een weggeefhoek op Facebook, of laat je spullen een tijdje buiten staan met een “Gratis meenemen” bordje erbij. Als je er echt niet vanaf komt kun je het altijd nog weggooien.
  • Energiezuinig/zelfvoorzienend: er zijn veel manieren om je woning duurzamer te maken. Door de woning goed te isoleren, bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder stroom. Je stookt immers niet ‘voor de vogeltjes’. Als alle kieren goed dicht zijn gemaakt kan de warmte niet ontsnappen.Ook met zonnepanelen of een zonneboiler maak je de woning duurzamer.

    Je eigen stroom op wekken is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Als je een nieuwe stroomaanbieder zoekt kies je natuurlijk voor een duurzame, met groene stroom. Tegenwoordig kun je er vaak voor kiezen om stroom uit Nederland te krijgen, wat het allemaal nog weer duurzamer maakt.

  • Glas: de ramen in je woning vervangen kan ook een manier zijn van verduurzamen. Zeker als een woning nog enkel glas heeft vervliegt de warmte zo je huis uit. Door dubbel glas te plaatsen houd je de warmte binnen en verbruik je dus minder energie.
  • Water hergebruiken: iets waar je misschien niet zo aan denkt, vang je regenwater op! Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen.

duurzaam hout bewerken

Welke materialen gebruik je bij voorkeur wel en niet?

  • Hout: dit is een natuurproduct. En alle natuurproducten zijn hartstikke duurzaam. Er zijn houtsoorten die van zichzelf hard zijn, deze gaan lang mee. Deze houtsoorten zijn onder andere: Douglas, Red Cedar en Western. Er zijn ook gemodificeerde houtproducten, deze zijn bewerkt om de duurzaamheid te vergroten. Bijvoorbeeld Plato-hout en Modiwood. Ook is er nog Accoya hout, dit is bewerkt met azijn zodat het langer goed blijft. Ook een mdf plaat kan tegenwoordig van duurzaam hout gemaakt worden en is in heel veel verbouwingen te gebruiken.
  • Leem: voor een fijn binnenklimaat is leem perfect, het is vochtregulerend. Er is een speciale leemstuc ontwikkeld om de binnenmuren mee af te werken.
  • Isolatiemateriaal: de prijs voor duurzaam isolatiemateriaal is hoger, maar een stuk beter voor de gezondheid. Houtvezelisolatie, vlaswol en cellulose isolatie (papiervlokken) zijn hier een voorbeeld van.

Minder duurzame materialen zijn bijvoorbeeld beton. Ja, het gaat eeuwen mee en is onverwoestbaar. Maar het produceren ervan is niet milieuvriendelijk, en hergebruiken gaat niet lukken. Glaswol, steenwol en PUR zijn materialen die vaak voor isolatie worden gebruikt, maar echt verantwoord is dit ook niet.

Ben je van plan om je huis te gaan verbouwen? Dan zijn dus je eerste duurzame plannen al gesmeed, verbouwen is immers duurzaam. Maar als je nog een stapje verder wilt gaan weet je waar je aan kunt denken en rekening mee kunt houden. Duurzaam verbouwen hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn.