Alles wat je moet weten over zonnepanelen

We willen allemaal meewerken aan een betere wereld. Het milieu een handje helpen door duurzamer te leven. Zonnepanelen zijn hier een mooi voorbeeld van. Door onze eigen energie op te wekken met behulp van de zon helpen we het milieu een behoorlijk handje. Maar wat moet je allemaal weten over zonnepanelen voor je er aan begint?

Hoe werken zonnepanelen?

Door zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen wek je je eigen stroom op. De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Maar de stroom die je op je dak opwekt kun je niet meteen gebruiken om je telefoon of auto op te laten. Daarvoor heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom en leidt het via een stekker naar het stopcontact.

duurzaam ondernemen juist nu

Hoe weet je wat de beste zonnepanelen zijn?

Het is belangrijk om niet zomaar het eerste beste zonnepaneel op je dak te plaatsen dat je tegenkomt. Je wilt wel zeker weten dat ze goed en veilig zijn. Daarom worden er elke maand zonnepanelen getest. Op zonnepanelen.net vind je elke maand een uitgebreid testrapport. Er zitten nogal wat verschillen in zonnepanelen. Zo kunnen de prestaties soms wel 20% voor elkaar onder doen. Kies dus altijd voor panelen die getest zijn.

Wat moet je weten als je kiest voor zonnepanelen

Allereerst is het belangrijk om te weten of je dak geschikt is. Het meest ideale plekje voor zonnepanelen is een dag dat op het Zuiden ligt. Hier komt nu eenmaal de meeste zon. Als je dak dan ook nog een helling heeft van 35 graden is het helemaal perfect. Maar tegenwoordig is er veel mogelijk. Zelf op een plat dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Al heb je dan iets meer ruimte nodig in verband met de schaduw.

Ook moet je weten hoeveel dankoppervlakte je hebt en hoeveel kilowatturen je per jaar verbruikt aan energie. Je wilt immers weten hoeveel energie je op moet wekken. Door een legplan te maken kun je puzzelen hoe de panelen op je dak passen.
Als je weinig ruimte op je dak hebt zul je moeten kiezen voor zonnepanelen met een hogere capaciteit dan wanneer je heel veel ruimte hebt. Mono zonnepanelen hebben hoogste rendement, ze bestaan uit een kristal en zijn egaal zwart. De blauwe zonnepalen (Poly), bestaan uit meerdere kristallen en zijn goedkoper, maar hebben ook een lager rendement.

groene energie

Het onderhouden van zonnepanelen

De meeste aanbieders van zonnepanelen zeggen dat onderhoud niet nodig is. De regen houdt de boel wel schoon. Maar hoe schoon is je auto na een regenbui? Juist. Na enig onderzoek is gebleken dat jaarlijks schoonmaken zorgt voor 3% meer rendement. April is hier de beste maand om je panelen schoon te maken. De zonnige maanden staan voor de deur en schone panelen brengen meer op. Er zijn een aantal aanbieders die wel een onderhoudscontract aanbieden. Sommige verzekeraars stellen dit verplicht. Zonnepanelen die slecht onderhouden of geïnstalleerd worden kunnen namelijk brand veroorzaken.

Terugleveren en salderen

Op zonnige dagen zul je meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt. De stroom die je niet gebruikt gaat het stroomnet in. Hier maken dus bijvoorbeeld je buren gebruik van. “Jouw” stroom die het stroomnet in gaat wordt afgetrokken van de stroom die je koopt op momenten dat je weinig op wekt. Dit noemen we salderen. Leveren je zonnepanelen over een bepaalde periode meer stroom op dan je gebruikt? Dan kun je dit terugleveren aan je energiemaatschappij, maar dit brengt (helaas) weinig op. Je betaalt ongeveer drie keer zo veel voor stroom die je nodig hebt dan dat je krijgt voor de stroom die je terug levert. Daarom wordt er aangeraden om ervoor te zorgen dat je quitte speelt. Al zijn er tegenwoordig ook een paar energieleveranciers die je opgewekte stroom verrekenen met je gasverbruik. Op die manier kun je dus ook geld verdienen aan de stroom die je terug levert.

Zonnepanelen zijn dus een mooie manier om de wereld een beetje beter te maken. Maar behalve dat je het milieu helpt help je ook je eigen portemonnee. Je gaat uiteindelijk natuurlijk geld besparen. En dat is voor de meeste mensen toch de echte reden om het dak vol te leggen.