Elektrische auto’s

Elektrische auto’s

De elektrische auto’s worden steeds populairder en zijn dan ook de toekomst. Ook wat de mobiliteit betreft, is er volop aandacht voor duurzaam. De combinatie elektrisch rijden en groene energie, is enorm in opkomst. Jaarlijks verschijnen er meer elektrische en hybride auto’s op de Nederlandse wegen. De bezwaren zijn langzaam aan het verdwijnen en dat zorgt voor een totaal nieuwe kijk op het concept. Het opladen van een auto is gemakkelijker aan het worden, de prijzen dalen en de voordelen nemen toe. Je kan bijvoorbeeld in aanmerking komen voor subsidies en je helpt het milieu ook een handje. In dit artikel gaan wij wat dieper in op het elektrische rijden en de voordelen daarvan. Bespaartip, Koop een tweedehands elektrische auto.

Wat kost elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goed voor het milieu en wellicht ook voor jouw eigen portemonnee. Elektrisch rijden is goedkoper dan een rijden op benzine of diesel, dat is algemeen bekend. Er komen alleen ook nog andere kosten om de hoek kijken. Allereerst moet je kijken naar de aanschafwaarde van een elektrische auto, maar ook de oplaadkosten en het onderhoud. Daarnaast kan je eventueel ook gebruik gaan maken van een fijne subsidie en lagere wegenbelasting.

Het is opmerkelijk dat elektrisch rijden aan het einde van de streep helemaal niet duurder is dan wanneer je een benzineauto koopt. De aanschafprijs is wellicht een stuk hoger, maar daar lang niet alles mee gezegd. Het kan zelfs zo zijn dat het uiteindelijk goedkoper zal zijn om in een elektrische auto te gaan rijden.

Prijs van een elektrische auto

Een elektrische auto is eigenlijk altijd duurder dan een benzineauto in dezelfde klasse. De elektrische uitvoering kost duizenden euro’s meer en dat komt vrijwel altijd door het prijzige accupakket. Wij moeten wel eerlijk vermelden dat je dan wel meer krijgt voor je geld. De elektrische uitvoeringen zijn vaak een stukje krachtiger en beschikken over meer mogelijkheden. Een elektrische auto is simpelweg nog niet voor iedereen te betalen, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld gaan veranderen.

Prijzen van nieuwe elektrische auto’s: (eind januari 2021)

 • Renault Twingo ZE (19.190 euro)
 • Volkswagen E-Up (23.475 euro)
 • Fiat 500 E (24.900 euro)
 • Renault Zoe (30.490 euro)
 • Kia e-Soul (33.495 euro)
 • Mini Electric (34.900 euro)
 • Mazda MX-30 (33.390 euro)
 • BMW i3 (42.305 euro)
 • Volkswagen ID.3 (37.890 euro)
 • Volkswagen ID.4 (47.290 euro)
 • Ford Mustang Mach-3 (49.925 euro)
 • Lexus UX-300 E (49.990 euro)
 • Tesla Model Y (65.015 euro)
 • Jaguar i-Pace (65.990 euro)
 • Porsche Taycan (87.200 euro)
 • Tesla Model X (95.005 euro)

In Nederland betaal je eigenlijk overal wel belasting over, dus ook nieuwe auto’s. De aanschafbelasting (BPM) kan aardig hard oplopen. Er zal worden gekeken naar de uitstoot van de auto, oftewel het verbruik van de bolide. De grotere auto’s zijn daardoor ook direct een tikkeltje duurder. Echter ben je met een elektrische auto altijd goedkoper uit op het gebied van belastingen. Een dieselmotor of een benzinemotor stoot meer uit, waardoor je ook meer belasting moet betalen.

Tweedehands elektrische auto

Het aanschaffen van een gebruikte elektrische auto is pas echt duurzaam. Maar het is nog niet zo eenvoudig aan een tweedehands elektrische auto te komen. De elektrische auto’s bestaan nog niet erg lang. In 2010 werden de eerste elektrische auto’s verkocht in Nederland. In tien jaar tijd is verkoop van de energiezuinige auto flink toegenomen, maar er zijn er nog niet al te veel tweedehands in de verkoop gekomen. Je komt al snel uit bij één van de eerste elektrische auto’s. Destijds konden deze auto’s nog lang niet zolang mee als vandaag de dag. Als jij van plan bent op een tweedehands elektrische auto te kopen, dan moet je er dus rekening mee houden dat de actieradius beperkt zal zijn. Een tweedehands elektrische auto is al verkrijgbaar voor rond de 7000 euro.

Soorten elektrische auto’s

Er zijn vandaag de dag onwijs veel verschillende soorten elektrische auto’s verkrijgbaar. Vrijwel alle merken willen graag de milieuvriendelijk kant op en dat heeft de keuze groter gemaakt. Je kan kiezen voor een volledig elektrische auto, een range-extender of wellicht een hybride auto. Geloof het of niet, maar er zijn zelfs auto’s die rijden op waterstof.

Hybride auto’s

Een hybride auto is als het ware een tussenstation. Het is een auto die elektrisch kan rijden, maar ook over een verbrandingsmotor beschikt. Het accupakket is lang niet zo groot als bij een volledig elektrische auto. Je kan rond de 50 kilometer elektrisch rijden, waarna de verbrandingsmotor het stokje overneemt. De accu zal tijdens het auto gewoon opladen, wat natuurlijk onwijs handig is. Je kan de auto ook opladen en dat gaat een stuk sneller. Als je gaat voor een duurzame levensstijl en je hebt maar af en toe de auto nodig, is een hybride auto een duurzame investering.

Een hybride auto is geschikt voor personen die vaak een korte afstand afleggen. Vanzelfsprekend is het ook een goede keuze voor personen die nog twijfelen over een elektrische auto en er eerst kennis mee willen maken. Daarnaast heb jij het voordeel dat je altijd kan overschakelen op de benzinemotor en nooit stil zal staan langs de weg met een lege accu.

Range-extender auto

Er zijn ook nog elektrische range-extenders verkrijgbaar. Dit type auto beschikt eveneens over een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Echter zal bij een range-extender de verbrandingsmotor nooit en te nimmer de volledige auto aandrijven. De elektrische motor doet eigenlijk al het werk, maar zal wel een handje worden geholpen door de verbrandingsmotor. Stel de elektromotor is bijna leeg, dan zal deze worden opgeladen door de verbrandingsmotor. Daardoor kan jij een stuk langer blijven rijden op de elektromotor en kom je niet zo snel stil te staan. Een goed voorbeeld van een succesvolle range-extender is de BMW i3.

De range-extender is uitermate geschikt voor korte afstanden. Je kan tanken wanneer je accu bijna leeg is en alsnog langer doorrijden op de elektromotor. Let op, de auto is niet volledig elektrisch en dus nog wel belastend voor het milieu.

Volledig elektrische auto

De beste keuze voor het milieu is momenteel toch wel de volledig elektrische auto. De wielen worden aangedreven door de elektromotor. Overigens komt het regelmatig voor dat een auto voor meer dan één motor beschikt. Het accupakket is bijzonder groot en daardoor ook extra prijzig. De Tesla auto’s zijn momenteel het populairste binnen deze categorie.

De volledig elektrische auto’s beschikken helaas nog wel over een kleine actieradius en gaan niet zolang mee als een hybride auto of een range-extender. Je moet de auto opladen en dat neemt tijd in beslag. Voordelen zijn dat de auto milieubewust is, aangezien er geen directe CO2 vrijkomt en de uitstoot van stikstof ook verleden tijd zal zijn. Als je gek bent op een brullende motor, dan is een volledig elektrische auto niet de beste keuze. De volledig elektrische auto’s zijn namelijk stil.

laadpaal voor je huis

Brandstofcel auto

De autobedrijven zijn nog een stapje verder gegaan en ontwikkelde de eerste brandstofcel auto’s. Inderdaad, deze auto’s rijden op waterstof. Deze auto’s zijn 100% elektrisch en wellicht de toekomst. De brandstofcel kan namelijk de waterstof omzetten in elektra. Als jij graag één van de eerste wilt zijn in een brandstofcel auto, dan kan je de Hyundai Nexo eens gaan bekijken. Er is ook nog een alternatief, de Toyota Mirai.

Een brandstofcel auto stoot geen CO2 en stikstof uit, dat zijn natuurlijk de grootste voordelen. Het gaat om een stille auto en je kan gelukkig nog even gaan tanken. Let op, de rendement is laag en de techniek is schrikbarend duur. Vooralsnog raden wij iedereen dan ook aan om een volledig elektrische auto te kiezen.

Financiële voordelen van een elektrische auto

Elektrisch rijden is vanzelfsprekend minder zwaar belast dan een benzineauto of een dieselauto. De overheid heeft maar als te graag dat wij straks allemaal in een volledig elektrische auto over de Nederlandse wegen rijden. Er zijn dan ook verschillende financiële voordelen die om de hoek komen kijken bij het aanschaffen van een elektrische auto. Op de website van de overheid vind je de actuele subsidies. Ook voor bijvoorbeeld het duurzaam verbouwen van je woning of het aanschaffen van zonnepanelen.

BPM

Allereerst is het handig om te weten dat je geen aanschafbelasting hoeft te betalen over een volledig elektrische auto. Dit komt omdat de BPM is vastgesteld op basis van de uitstoot. Een elektrische bolide stoot geen CO2 uit, waardoor er ook geen kosten zijn. Het basisbedrag is ook niet van toepassing op een elektrische auto. Dit scheelt natuurlijk al behoorlijk wat euro’s.

MRB

Wegenbelasting betalen is nooit een pretje en dat kan verleden tijd zijn met een elektrische auto. De motorrijtuigenbelasting is niet van toepassing op een elektrische auto. De Rijksoverheid heeft de vrijstelling gegeven tot eind 2024. Het is nog onduidelijk of er daarna wel wegenbelasting moet worden neergelegd.

Subsidie

Een particulier kan bij aankoop van een elektrische auto profiteren van belastingvoordelen. Dat is nog niet alles, want je kan eveneens profiteren van aanschafsubsidie. Dat geldt zowel voor een nieuwe als een tweedehands auto. Er is alleen wel een limiet, waardoor je al ver van te voren moet aankondigen dat jij een elektrische auto gaat kopen. In 2021 is het limiet al bereikt. Koop je in 2021 een tweedehands elektrische auto, dan staat er wel nog 2000 euro subsidie voor je klaar.

groene energie

Private lease

Een elektrische of een hybride auto is niet goedkoop, dat is één ding dat zeker is. Een nieuwe auto kopen is dan toch wel een grote stap. Gelukkig kan je ook altijd nog kiezen voor private lease. Je loopt minder risico, aangezien jij je geen zorgen hoeft te maken over de restwaarde of iets dergelijks. Als een kiest voor het private leasen van een elektrische auto dan kom je ook in aanmerking voor 2000 euro subsidie. Let op, je moet dan wel voor een elektrische auto kiezen die minimaal 120 kilometer kan rijden op één volle accu en op zijn minst een nieuwwaarde van 12.000 euro kent. De auto mag nieuw maximaal 45.000 euro kosten en je dient de auto minimaal vier jaar te leasen. De subsidie is in 2022 weer beschikbaar.

De 5 grootste voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto is voordeliger dat jij in eerste instantie denkt. Dat is al een groot voordeel, maar wij hebben hieronder de 5 grootste voordelen van een elektrische auto voor jullie genoteerd:

 1. Fiscale voordelen: je geniet van allerlei financiële voordelen
 2. Voordelig rijden: het opladen van een elektromotor is goedkoper dan tanken
 3. Je helpt het milieu een handje: geen uitstoot van CO2 en stikstof
 4. Minder geluid: een elektrische auto maakt amper geluid
 5. Goedkoop private leasen: dankzij de subsidie kan jij extra goedkoop leasen

Duurzame levensstijl

Als je op het punt staat een andere auto aan te schaffen en je hebt het geld om een elektrische of hybride auto aan te schaffen, is dat zeker een overweging waard. Al je dan ook nog eens groene stroom hebt en thuis een laadpaal om de auto op te laden, heb je het helemaal duurzaam voor elkaar. Natuurlijk auto rijden is niet de meest milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen maar met elektrisch rijden maak je toch een verschil. Fossiele brandstoffen zullen in de toekomst voor een groot gedeelte gaan verdwijnen. Deze informatie wordt je aangeboden door Duurzaam Doe Je Zo, alles voor een duurzame levensstijl.