Duurzame telefoon: hoe je bewust omgaat met je smartphone

Het is algemeen bekend dat we behoorlijk veel elektronisch afval produceren. Elk jaar brengen we grote hoeveelheden elektronische apparaten naar de gemeentewerf. Maar van alle oude telefoons belanden er maar weinig op de juiste plek. Soms worden ze weggegeven, wat wel duurzaam is, maar vaker belanden ze gewoon in de prullenbak. En dat is niet zoals het zou moeten.

Een duurzame telefoon begint bij jezelf. Hoe je omgaat met je telefoon bepaalt de impact op het milieu en de mens. Want als je bewust met je smartphone omgaat, dan gaat het toestel langer mee en is de invloed op ander factoren kleiner. Maar dat is slecht een deel van het verhaal. Ook na gebruik van de telefoon kun je meehelpen om het milieu te besparen.

Tijdens de aankoop

Hoe duurzaam je telefoon is, wordt eigenlijk al deels bepaald met de aankoop van een nieuwe telefoon. Want geen telefoon gebruiken is nog altijd de meest duurzame keuze. Maar omdat niemand zonder kan, is dat eigenlijk geen reële optie meer. We willen immers elk moment van de dag bereikbaar zijn.

Als je toch een telefoon koopt, dan gaat de voorkeur uit naar een tweedehands of refurbished telefoon. Deze telefoon heeft al een leven achter de rug en mag door je aankoop nog een ronde mee: een duurzame keuze. Mocht je toch liever een nieuw model willen, dan zou je kunnen denken aan een Fairphone; de meest duurzame telefoon ter wereld.

In gebruik

De duurzaamheid van je telefoon heeft natuurlijk ook te maken met hoe je de telefoon gebruikt. Hoe minder je de telefoon gebruikt, hoe langer deze meegaat, hoe duurzamer het gebruik is. Een duurzame omgang met je telefoon betekent daarnaast ook een verminderd energieverbruik, energiezuinige opladers en bewust gebruik van de telefoon. Gaat de telefoon kapot? Dan koop je niet direct een nieuwe, maar je laat de telefoon repareren. Reparaties van
de telefoon kunnen ervoor zorgen dat de telefoon veel langer meegaat.

refurbished telefoon

Na gebruik

Een duurzame keuze als je klaar bent met het gebruik van de smartphone? Recycling. Hoewel weggeven aan een vriend of familielid ook goed is voor de duurzaamheid, kan recycling ervoor zorgen dat de onderdelen hergebruikt kunnen worden. Volgens Telefoonverkopen.com
zijn er meerdere partijen die oude telefoons kunnen inkopen.

Je levert bij deze partijen je telefoon in voor een vastgesteld bedrag, zodat de telefoon een tweede leven kan beginnen. Zo kunnen zelfs niet-duurzame smartphones een duurzaam leven leiden. En jij ontvangt een betaling voor je oude smartphone: een win-win situatie dus.