Biologische wijn

Biologische wijn behoeft geen krans

Wie eens kennis heeft gemaakt met biologische wijn, wil nooit iets anders meer… Tegenwoordig hebben bijna alle supermarkten wijn van biologische kwaliteit. Zowel rode en witte wijn en rosé. Deze biologische huiswijnen zijn zéér voordelig geprijsd. Soms betaal je voor een liter rode wijn minder dan 6 euro. En die wijnen zijn te gebruiken in combinatie met een heerlijke maaltijd zoals met spaghetti en kaas. Maar ook als wijntje in de avonduren zijn deze goedkopere biologische wijnen niet verkeerd. Let op, de meeste biologische wijnen bevatten wel sulfiet.

Biologische wijnen zonder sulfiet

Om wijnen goed te kunnen bewaren, wordt er aan de meeste wijnen sulfiet toegevoegd. Als je veel wijn drinkt kan je dat een hoofdpijn bezorgen. Ook aan bio gecertificeerde wijnen wordt meestal sulfiet toegevoegd. Dit is normaal gesproken wel aanzienlijk minder dan bij niet bio wijnen. Er zijn echter ook ecologische wijnen zonder sulfiet. Zo is de wijn “Zero Puro Linfae Primitivo” is een biologisch-dynamische wijn uit Italië zonder sulfiet. Er zijn ook wel vegan wijnen zonder sulfiet te koop.

biologische wijn zonder sulfiet

Een biologische wijn is niet per definitie vegan

Helaas zijn niet lang niet alle duurzaam geproduceerde wijnen veganistisch. Ook niet als ze een eco of demeter keurmerk hebben. Wijn wordt vaak met dierlijke producten geklaard. Dat staat helaas niet op de verpakking. Zo kan er gelatine in de wijn terecht komen of er visresten worden gebruikt om wijn te klaren. Een gruwel voor de principiële vegetariër en veganist.

Er komen echter steeds meer veganistische wijnen die biologisch zijn.

Gelukkig groeit het aanbod vegan + bio wijnen gestaag. Zo kan je onder de merknaam Stellar ( Zuid-Afrika ) heerlijke veganistische en biologische wijn kopen. Dit merk vind je met name in de betere natuurvoedingswinkel maar deze uitstekende wijn uit Zuid-Afrika is ook online te koop.

Wist je dat je ook bij de Hema bio wijnen kunt kopen?

Wist je dat de Hema veel duurzame producten in het assortiment heeft waaronder bio wijnen en biologische kleding en onderkleding? Maar ook bij Lidl zijn ze duurzaam bezig,. In de Lidl shop vind je vele biologische producten, vaak goedkoop en goed.

druiventrossen

Wijn met het veganistische keurmerk

En tenslotte. Als je 100 % zeker wilt weten of een wijn niet met dierlijke producten geklaard is en ook geen gelatine of andere dierlijke ingrediënten bevat, koop dan wijn met het vegan keurmerk. De producent heeft dan officieel verklaard ( op schrift ) dat de wijn geen enkel dierlijk ingrediënt bevat en tijdens het botle- en productieproces er ook geen dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt. Hier vind je meer informatie over het vegan keurmerk. De uitdrukking bio wijn hoeft geen krans is dus niet altijd van toepassing.