De opkomst van veganisme, goed voor mens, dier en milieu.
Veganisme is hot. Je komt steeds meer mensen die voor een vegan levensstijl kiezen. Een geheel plantaardige levensstijl wel te verstaan. Dus zonder vlees, vis, eieren, melk, leer of wol. Wat bezielt deze mensen en waarom is vegan beter voor de planeet? Maar is een veganistische levensstijl ook beter voor je eigen gezondheid? De meningen zijn verdeeld. Er zijn inmiddels vele boeken te koop die het veganisme uitdiepen. Deze kun je onder andere bestellen bij Bol.com en boekhandel De Slegte.
Steeds meer vegan vleesvervangers
Het is opvallend hoeveel veganistiche producten er in de supermarkten bijkomen. Van vegan ham tot veganistische kaas. Van producten gemaakt van soja tot die gemaakt van hennepzaad. Zelfs pizza’s en afwasmiddelen zijn nu in veganistische varianten verkrijgbaar. Het grootste aanbod vegan producten vind je echter in de categorie vegetarische en veganistische vleesvervangers. Daar kan je bij een grote supermarkt in Nederland wel kiezen uit 100 producten. Van broccoli burgers tot notenburgers, van gemarineerde tempé tot gerookte tofu. Deze vleesvervangers worden steeds beter qua smaak en bite. De voedingswaarde wordt ook steeds beter.
De Vegetarische Slager en Vivera
Kijk maar eens naar vleesvervangers van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager of Vivera. Met name de lupine producten van de Vegetarische Slager smaken naar meer. Dat is veganistisch eten op zijn lekkerst. Probeer de vegan krokotten, bitterballen en andere snacks maar eens. Opgelet: Niet alle vleesvervangers zijn veganistisch. In veel van deze producten wordt melk of kippen-eiwit gebruikt! Kijk dus goed op de verpakking.
Noten en zaden, goede eiwitbronnen
Wie denkt dat veganisten eiwitten te kort komen heeft het mis. Noten, zaden, groenten en granen zitten vaak vol goede eiwitten. Maar ook groenten zoals broccoli bevat eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn goed opneembaar. Wel moet je als veganist ook zorgen voor voldoende inname van ijzer en ander mineralen. Vitamines zijn ook belangrijk, zeker vitamine D en B12. Noten met een evenwichtige samenstelling zijn onder andere paranoten, walnoten en cashewnoten. Deze noten bevatten ook veel Vitamime E, goed voor de huid en hersens. Daarnaast bevatten noten veel magnesium. Goed voor spierkracht.
Vegan schoenen
De opkomst van het veganisme is goed te zien in het steeds groter wordende aanbod veganistische schoenen. Dat zijn schoenen die zonder leer geproduceerd zijn. Het zijn in de regel ook ethische producten. Er worden in geen enkel veganistisch product, dierlijke bestanddelen gebruikt. Dus ook geen lijm met dierlijke ingrediënten.
Uit eten, nog weinig veganistische mogelijkheden
Je ziet de ontwikkeling van veganisme nog niet volledig terug in het aanbod van restaurants hoewel het aantal veganistische restaurants wel toeneemt. Met name in Limburg, Brabant en Zeeland blijven de restaurants nog wat terughoudend als het om een veganistisch aanbod gaat.
De veganistische keuken
De veganistische keuken is zéér gevarieerd. Je kunt met groenten, kruiden, noten en zaden fantastische gerechten samenstellen. Met basmati rijst bijvoorbeeld. Heb je wel eens rijst met biologische spinazie, knoflook en sojaroom gegeten? Heerlijk en gezond. Zie hier meer veganistische recepten Overigens is biologisch winkelen niet per definitie winkelen. Je kunt in de supermarkt ook biologische melk, eieren, kaas en vlees kopen. En dat is uiteraard niet veganistisch.
Veganisme, oplossing voor stikstofprobeem?
Als iedereen op deze aarde veganist zou zijn, zou er waarschijnlijk geen stikstofprobleem zijn. De intensieve veehouderij is voor een aanzienlijk gedeelte verantwoordelijk voor de stikstof in de lucht en bodem. Lees maar eens wat het Algemeen Dagblad hierover schrijft.
Boeken over veganisme
Als je meer wilt weten over de opkomst van het veganisme, kan je daar bijvoorbeeld eens boeken over lezen. Er is een groot aanbod veganisme kookboeken in omloop maar ook boeken die gaan over de opkomst en geschiedenis van het vegetarisme en veganisme. Er zijn ook volop tweedehands boeken verkrijgbaar over een duurzame en plantaardige levensstijl.
De valkuil van veganisme, een tekort aan vitamine B 12
Volgens voedingsdeskundigen, artsen en wetenschappers komt vitamine B 12 alleen voor in dierlijke producten. Omdat je die als veganist niet gebruikt moet je vitamine B12 tabletten of druppels slikken om een tekort aan vitamine B12 te voorkomen. De gevolgen van een vitamine B12 tekort kunnen groot zijn. Dat is een duidelijk nadeel aan een vegan levensstijl.
Het verleden heeft bewezen dat veganisten die zorgen voor een evenwichtige voeding en voldoende beweging met gemak honderd jaar oud kunnen worden. De opkomst van het veganisme is de beginnersperiode al lang gepasseerd. Of het een trend is of niet moet nog blijken. Wij denken dat wel eens meer dan de helft van de wereldbevolking vrijwillig of gedwongen, geheel of gedeeltelijk, voor een leven zonder vlees, vis, melk en eieren zal kiezen. Maar dat zal nog een proces zijn van tientallen jaren.