Green Friday

Green Friday, duurzaam denken en doen.

Green Friday is de tegenhanger van Black Friday, de dag waarop je verleidt wordt om extra grote en kleine aankopen te doen. Voor het milieu is Black Friday een zwarte dag want mensen worden verleid spullen aan te schaffen die ze helemaal niet nodig hebben en meestal in een kast, schuur of op zolder weer verdwijnen. Black Friday is één groot commercieel circus volgens de anders denkenden.

Waarom Green Friday?

Maar waarom dan een Green Friday? Zou een duurzame levensstijl en bijbehorende bewustzijn, ook niet van toepassing zijn voor de andere dagen van de week? Is een Green Friday nodig om de discussie over consuminderen en duurzame levensstijl, levend te houden?

natuur met kind in het bos

Bestaat een duurzame levensstijl eigenlijk wel?

Overigens bestaat een duurzame levensstijl wel? Kan iemand 100 % duurzaam bezig zijn? Het antwoord is nee. Echter, een duurzame levenshouding kan wel. Ieder mens vervuilt, hoe duurzaam je levensstijl ook is. Zelfs als je 100 % biologische en veganistisch eet, heb je nog een bepaalde ecologische voetafdruk. En, ja ook met minimalisme, leg je beslag op een heel klein stukje van deze aarde.

Duurzame levenshouding

Green Friday gaat meer over een bewuste en duurzame levenshouding. Doen wat bij je past en voor je haalbaar is. Want niet iedereen zal veganist kunnen worden of de motivatie om alleen maar met openbaar vervoer te reizen. Ieder mens is anders en dat geldt ook voor jouw overtuigingen wat betreft duurzaamheid. Bij de een past als die op reis gaat een yoga retreat, bij de ander een wintersport vakantie Oostenrijk. In het leven moet je keuzes maken, ook wat betreft in hoever jij mee wilt gaan in jouw eigen duurzame levensstijl.

even allen meditatie op reis

Iedere dag bewust zijn

Het is eigenlijk iedere dag Green Friday en tegelijk Black Friday want we worden de hele dag door verleid producten aan te schaffen die we niet echt nodig hebben en welke staan tegenover een duurzame levenshouding en onze principes. We maken iedere dag duurzame en niet duurzame keuzes. Maar als mens zijn we verre van volmaakt, soms mag ook jij je best wel eens laten verleiden iets te kopen wat je kunt omschrijven als “niet nodig” en “impulsaankoop”. Het mooie is dan weer dat de kringloopwinkel er later weer profijt van kan hebben. Want de kringloop van het leven en onze bijbehorende aardse bezittingen gaan altijd voor. Of jouw lievelingskleur nu zwart of groen is, bewust consumeren is al een hele stap in de goede richting.