Koffiedik voor in de tuin

De verrassende voordelen van koffiedik in de tuin

We gooien onze koffiedik over het algemeen bij het GFT afval. Zelfs als het biologische en Fair Trade koffie is. Maar wist je dat je ook hele nuttige dingen kunt doen met koffiedik? Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken al verkwikkende douche scrub, maar het is ook heel nuttig in de tuin. Lees verder en ontdek 5 verrassende voordelen van koffiedik in de tuin gebruiken. Duurzaam leven begint met de kleine dingen. Op deze website Duurzaam Doe Je zo vind je vele tips die je helpen bij de invulling van jouw duurzame levensstijl.

Zonde om koffiedik weg te gooien

Het is natuurlijk zonde om het koffiedik weg te gooien als je er zoveel voordelen zijn als je het in de tuin gebruikt. Het kost niks, tenminste als je zelf de koffie drinkt en het anders toch weggooit, het stimuleert de plantengroei en je houdt er ongewenste bezoekers in je tuin mee op afstand. Hieronder de voordelen van koffiedik in de tuin uitgelegd.

1. Koffiedik als plantengroeimiddel

Koffiedik kan goed worden gebruikt als meststof in de tuin. Er zitten vele bestanddelen in koffieprut waar veel planten dol op zijn. Strooi regelmatig wat koffiedik over de tuinaarde en je plantjes zullen je dankbaar zijn. Je kunt wel het beste, nadat je het hebt uitgestrooid, de grond even wat doorwoelen. Doe het ook niet te vaak, want dat is ook weer niet goed. Niet alle planten zullen het fijn vinden, er zijn uitzonderingen, dus let wel goed op of je plant er inderdaad beter door gaat of dat ze juist minder worden. Zo lusten bijvoorbeeld niet alle planten in pot koffiedik, maar zijn Hortensia’s er juist dol op. Je kunt ook zo geld besparen want je hoeft geen of minder biologische voedings- of mest stoffen voor je planten te kopen. Lees meer leuke bespaartips.

2. Koffiedik tegen slakken

Heb je last van slakken in je tuin? Slakken kunnen zomaar al je planten opvreten en dus voor veel overlast zorgen. Probeer maar eens biologische aardbeien te kweken of kruiden zoals peterselie of koriander. De slakken weten er wel raad mee. Wist je dat je heel eenvoudig van je slakken af kunt komen door regelmatig een beetje koffiedik te strooien? Dat maakt biologisch tuinieren een stuk eenvoudiger. Die koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Dus heb je een aangevreten plant, strooi er dan een beetje koffieprut omheen en de slakken zullen de plant met rust laten. Je hoeft zo geen chemisch en gemeen middel te kopen om slakken te verdelgen. Zo tuinier je met een beter gevoel en heb je tegelijkertijd een besparing.

3. Koffiedik verjaagt katten

Naast slakken zijn ook katten niet dol op koffiedik. Doen de katten van de buren regelmatig hun behoefte in jouw tuin? Met een schep koffieprut kun je op een natuurlijke manier deze katten verjagen. Katten hebben namelijk een hekel aan de geur en de koffiedrab is bovendien plakkerig aan hun pootjes en dat vinden katten ook absoluut niet fijn.

4. Koffiedik als vliegende start van je moestuin

Vermeng wat koffieprut met de aarde in je moestuin en je geeft je moestuin direct een vliegende start. In deze koffierestanten zitten namelijk de stoffen stikstof, kalium en fosfor. Deze zitten ook in kunstmest die wordt gebruikt voor onder andere je moestuin. Je hebt dus eigenlijk je gratis tuinmest al in huis, tenminste als je koffie drinkt. Een ander groot voordeel van koffiedik in de tuin gebruiken is dat aan mest of kunstmest een vieze geur hangt en aan de koffieprut niet.

5. Koffiedik verjaagt mieren

De laatste tip in dit rijtje, maar zeker niet de minst belangrijke tip, is dat je met koffiedik in de tuin ook de mieren verjaagt. Mieren kom je overal tegen. Soms heb je ineens veel mieren in je tuin of in je gazon. Maak dan een blokkade van koffiedik rondom de planten waar de mieren het liefst zitten of rondom de toegang van de mierennesten. Mieren hebben daar een hekel aan en zullen snel een andere plek gaan zoeken.

Koffie en een gezonde levensstijl

Of koffie gezond voor je is, daar zijn de meningen over verdeeld. Een paar kopjes koffie drinken lijkt goed te zijn voor de hersenen en er zijn zelfs mensen die beweren dat de cafeïne in koffie goed is tegen ziektes zoals Alzheimer. Duidelijk is wel dat er aan het drinken van veel koffie ook gezondheidsproblemen kunnen kleven. Of je je nu Fair Trade en biologische koffie drinkt of de goedkoopste koffie koopt bij de Lidl of Aldi, te veel koffie drinken blijkt averechts te kunnen werken. Een gezonde levensstijl betekent voor de meeste mensen, matig zijn met koffie, dierlijke vetten, suiker en alcohol.

Conclusie

Uit bovenstaande tips blijkt dat je dus nooit zomaar je koffiedik weg moet gooien. Op heel eenvoudige en bovendien hele goedkope manier kun je hiermee je tuin verbeteren en onderhouden. Perfect voor de biologische moestuin. Dus, zet jij nog op de goede ouderwetse manier filterkoffie? Gooi je koffiedik niet weg, maar doe er iets nuttigs mee!