Duurzaam ondernemen en de coronacrisis

Duurzaam ondernemen, ook kansen na de coronacrisis.

De economische bedrijvigheid ligt voor een groot gedeelte stil. Veel bedrijven en winkels hebben hun deuren ( tijdelijk ) moeten sluiten en veel investeringsplannen zijn uitgesteld. Niemand weet wat de toekomst Nederland gaat brengen. Wel is zeker dat er een economische recessie in 2020 aan komt welke zijn weerga niet kent. Een economische krimp van rond de 8 % is iets wat grote gevolgen kan hebben. Is het nog wel mogelijk om duurzaam te gaan ondernemen en daar je boterham mee te verdienen?

Wat is duurzaam ondernemen eigenlijk?

Als je aan duurzaam ondernemen denkt, denk je misschien aan windparken, zonne-energie, de productie van hybride auto’s en het recyclen van plastic. Duurzaam ondernemen heeft niet alleen te maken met wat je produceert maar vooral ook hoe je als ondernemer in het leven staat. Een bedrijf wat niet per definitie een duurzaam product of dienst aanbiedt, kan wel degelijk een duurzame visie hebben. Duurzaam is ook “groen bankieren”, duurzame energie afnemen, je personeel netjes behandelen, Max Havelaar koffie en thee op het werk gebruiken. Een duurzame ondernemer doet alles om bij te dragen aan een betere wereld. Het kan hem dus ook in “de kleine dingen” zitten.

duurzaam ondernemen juist nu

Duurzame bedrijven opzetten, juist nu

Of er nu een recessie komt met een economische krimp van 4, 6 of 8 %, de vraag naar duurzame producten en diensten zal blijven. Ook op het gebied van energie, voeding, telefonie, internet en vervoer. De consument zal naar gezonde en duurzame producten blijven vragen. De verandering in denken zal door gaan. Het is dan ook een goed idee om na de crisis van het coronavirus, aan de slag te gaan met “duurzaam ondernemen”.

Geld verdienen aan milieu, natuur en recycling.

Een schoner milieu, meer natuur en natuurbehoud. Daar valt zeker ook in de toekomst geld aan te verdienen. Maar ook op het gebied van recycling liggen er enorm veel uitdagingen. Omdat allerlei grondstoffen steeds schaarser worden, zal recyling meer rendabel worden.

duurzamer ondernemen

Geld verdienen aan duurzame energie

Steeds meer schone energie wordt in Nederland opgewekt. Het aandeel wind- en zonne-energie zal blijven toenemen. Of je nu zonnepanelen installeert of als boer een windmolen op je terrein laat plaatsen, door de grote behoefte aan schone energie, zal er zeker geld aan nieuwe initiatieven te verdienen zijn. Van het beleggen in windmolens tot de besparing die je doet om op het dak van je bedrijf zonne-panelen aan te laten leggen.

Geld verdienen aan biologische producten

Er is een groeiende behoefte aan gezonde en biologische producten en daar liggen enorme kansen. Zelf biologische wijn in Nederland verbouwen? Het kan. Een groothandel in biologische groenten opzetten?? Wie weet. Veel biologische producten in de supermarkt worden nog verpakt in plastic. Dat gaat veranderd worden. Er komt afbreekbaar verpakkingsmateriaal van mais beschikbaar. Er is nog veel ruimte om milieuvriendelijke verpakkingen te ontwikkelen. Dat er veel te verdienen valt aan biologisch is duidelijk. De supermarkten zullen hun biologisch assortiment zeker nog uitbreiden. Hierna is het tijd voor de eerste “biologische supermarkt” in Nederland. Een supermarkt waar alleen nog maar biologische producten wordt aangeboden. Een soort Albert Heijn XL maar dan alleen duurzaam. Hier liggen grote kansen voor duurzame ondernemers.

Elektrische auto’s en fietsen

Als je duurzaam ondernemen belangrijk en een uitdaging vindt, dan kan je zeker je ei kwijt in de markt van elektrische fietsen en auto’s. Er zullen steeds meer elektrische auto’s en fietsen komen en die moeten allemaal onderhouden worden.

duurzaam beleggen

De opmars van veganisme

Het zal niet veel mensen ontgaan zijn. Veganisme is enorm in opkomst en in bijna iedere supermarkt zie je bordjes in de schappen met “veganistisch”. veganistische kaas, mayonaise, soepen, kant en klare maaltijden, het is volop verkrijgbaar. Het lijkt nu een goed moment om een veganistische groothandel te starten.

Online winkelen en duurzaam ondernemen

Het online winkelen zal blijven groeien en dat zeker in het duurzame segment. Als je een webwinkel start in één van de deelgebieden, liggen er zeker kansen. Denk bijvoorbeeld aan een online shop voor biologische cosmetica, ecologische werkkleding of biologische reinigingsmiddelen. Als je een groen hart hebt en ondernemer bent, kun je nu je kans pakken. Duurzaam inkopen is al in veel sectoren mogelijk. Het coronavirus zal tijdelijk de groei in duurzame producten en diensten af kunnen remmen, daarna kunnen alle duurzame ondernemers een inhaalslag slaan. Ook als ondernemer zeg je “duurzaam doe je zo”.