Woning verduurzamen

Informatie over je woning verduurzamen.

Nederland moet duurzamer. In nieuwe woningen kom je geen centrale verwarming op aardgas meer tegen en huizen worden beter geïsoleerd. In steeds meer woningen ontbreekt de gasmeter omdat er geen gas meer is. Over een jaar of 20 zal misschien wel niemand meer in Nederland een gasaansluiting in zijn woning hebben. Zonnepanelen, warmtepompen en aardwarmte dat zal de toekomst zijn. Maar wie zal het verduurzamen van woningen betalen en wat kan je nu al doen om energie te besparen en investeringen te doen die op een duurzame toekomst gericht zijn?

Je woning isoleren = je woning verduurzamen

Of je nu in een koopwoning of huurhuis woont, iedereen kan zijn woning isoleren. In een huurhuis kan je bijvoorbeeld zilverpapier of folie achter de radiatoren van de centrale verwarming doen en zorgen dat kieren bij deuren en ramen dicht zitten. Als particuliere huiseigenaar kan je het dak, muren en de vloer isoleren. Dubbel glas helpt ook om op de warmte binnen te houden en op je energie rekening te besparen. Maar wie gaat dat allemaal betalen?? De overheid stelt subsidie beschikbaar voor mensen die hun huis duurzaam willen isoleren of investeringen willen dien in bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. De overheid draagt graag haar steentje bij aan een duurzame toekomst. Hier vind je informatie over de huidige subsidieregelingen voor verduurzaming van je woning.

cv ketel zonder gas

CV Ketel zonder gas

Wie denkt dat er als er straks geen gas meer in de woning is, ook geen centrale verwarming en CV ketel kan zijn, heeft het mis. De CV ketel zonder gas heeft zijn entree al gedaan. Gas wordt vervangen door groene stroom en die wordt weer opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Wij vonden een artikel van “Zondergas.nu“. Daarin worden de mogelijkheden en voordelen belicht van een woning zonder gas.

Je woning duurzaam verbouwen

Je kunt een woning duurzaam isoleren maar ook duurzaam verbouwen. Met gebruikte materialen bijvoorbeeld. Als je je woning duurzaam wilt verbouwen, gebruik dan zoveel mogelijk natuurlijke materialen en geen hardhout uit het regenwoud zonder keurmerk. Als je voor de verbouwing van je woning hout gaat gebruiken, doe dit dan met hout met FSC keurmerk. Hout met een FSC keurmerk komt uit duurzaam beheerde bossen waarbij selectief gekapt wordt. De bossen kunnen zo weer “op kracht komen” en er vindt geen kaalslag plaats. Bij iedere bouwmarkt, ook bij de Gamma, Hornbach, Karwei en Praxis, kan je duurzaam hardhout met FSC keurmerk kopen. Kijk ook eens naar het Europese robina hout. Ook dat kent vele toepassingen.

woning verven met verf op waterbasis

Watergedragen verf gebruiken

Als je woning aan een verfbeurt toe is en je op zoek bent naar een duurzame verf, koop dan een milieuvriendelijker verf. Je kunt bijvoorbeeld een watergedragen verf kopen of een natuurverf op basis van natuurlijke grondstoffen. Hier vind je meer informatie over een watergedragen verf. Er bestaat ook watergedragen lijm. Laat je het schilderen van je huis over aan de vakman? Er bestaan ook schilderbedrijven die minder milieubelastende verf gebruiken. Je vindt ze op het internet. Voor de winterschilder kan je vaak met subsidie of korting een schilder inhuren. Je woning verduurzamen en duurzaam onderhouden, kan op veel manieren. Onderzoek altijd of de overheid voor de isolatie of verduurzaming van de eigen woning of huurwoning een subsidiepotje klaar heeft staan. Deze informatie over duurzaam wonen, duurzaam verbouwen en duurzaam verwarmen en duurzaam isoleren, wordt je aangeboden door Duurzaam Doe Je zo. Alles voor een duurzaam leven en duurzame levensstijl. Je kunt ook geld besparen door te verduurzamen!

Tip voor duurzame ondernemers

De verduurzaming van Nederland biedt veel kansen voor duurzame ondernemers. De komende jaren gaan er honderdduizenden woningen van het gas af, worden er overal zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen geplaatst. Er zullen steeds meer ecologische woonwijken worden gebouwd. Of je nu een duurzame inkoper bent, aannemer of schilder. De duurzame woningmarkt biedt grote kansen voor duurzaam ondernemen! Als je creatief en handig bent, is het misschien nu wel tijd om in te stappen. Voor een duurzaam Nederland. Juist in een groene economie kan je geld verdienen en goed bezig zijn.