1 kilo geluk graag

Hoeveel geluk wil jij vandaag kopen?

De jonge vrouw stond bij de bakker en bestelde 2 zuurdesem broden. Volkoren graag. En doe er maar een 1 kilo geluk bij want dat kan ik vandaag goed gebruiken. Heb de afgelopen week veel ongeluk gehad. Weet je wat, doe er maar 2 kilo van en graag geen geluk van gisteren.

Veel mensen denken geluk te kunnen kopen.

4 keer per jaar een vliegvakantie, 3 auto’s voor de deur en een camper van 50.000 euro op de koop toe. Vreemd die ongelijke verdeling van geluk. Want in het ene land moeten mensen 5 kilometer lopen voor een liter water en in het andere land wordt er op een studentenfeest per persoon een 20 glazen bier doorgejast. Vreemde verhoudingen in deze wereld. Maar wat is geluk nu eigenlijk en heeft dat met veel bezittingen en rijkdom te maken.

gelukkige kinderen op een vrije school

Als je heel rijk bent, kan je heel arm zijn

Dat veel geld niet gelukkig maakt, zien we dagelijks ons om heen. Als je alles al hebt en kunt kopen wat je wilt, waar is dan de uitdaging? Er komen ieder jaar duizenden miljonairs bij in Nederland. Mensen die veel geld en materie bij elkaar vergaard hebben. Met name mensen die schat emmertje rijk zijn, kunnen heel ongelukkig zijn. Ze kunnen alleen nog in termen van bezit en macht denken en willen telkens meer. Ze weten niet meer wie ze echt zijn en hoe ze kunnen lachen. Gelukkig zijn er vele uitzonderingen en gebruiken heel wat miljardairs in deze wereld hun geld om de wereld wat duurzamer te maken. Bill Gates is daar een mooi voorbeeld van. Zie de Bill en Melinda Gates Foundation.

Bewust Leven

Als we bewust leven en zoveel mogelijk voor duurzaam gaan, hebben we al heel wat bereikt. We begrijpen dat energiebronnen niet eindig zijn en dat je jezelf gelukkiger kunt maken door ook aan anderen te denken. Dat is het mooie van een duurzame en bewuste levensstijl. Je koopt ook veelvuldig fair trade producten en weet dat de boeren in ontwikkelingslanden een beter bestaan hebben door al die mensen die naar een beetje rechtvaardigheid streven. Je weet dat biologische producten minder dierenleed met zich mee brengt en beter voor moeder natuur zijn. Misschien begint geluk dus wel bij bewustzijn, ook wat voor de ander over hebben. En dan nog een vraag, wanneer heb jij de laatste keer de stippen van lieveheersbeestje geteld?

gezin bewust levend

Er gaat door het coronavirus veel veranderen

Door het coronavirus zal dat bewustzijnsproces waarschijnlijk in een stroomversnelling komen. Het lijkt of we de waarde van het leven opnieuw wegen en een steeds grotere groep iets heeft met duurzaamheid. Consuminderen was een tijdje uit de mode maar komt zeker weer terug. Stil staan bij het moment en genieten van alles wat positief is. Nu de lente zich in al haar pracht laat zien en zoveel mensen tijd hebben om te genieten, komt er een nieuwe wereldorde op gang. Een orde waarbij duurzaamheid centraal zal staan en we meer mondiaal gaan denken en handelen. De toekomst voor de mensheid ziet er best wel goed uit. Het is allemaal een kwestie van duurzaamheid, mededogen en bewustzijn. Voor duurzame ondernemers liggen er nu meer kansen dan ooit.Lees onze blog over duurzaam ondernemen.