Duurzaam tuinieren, doe je zo.
Of je nu een woning met een tuin hebt of een appartement met balkon, er is altijd wel een mogelijkheid om zelf biologische kruiden en / of groenten te kweken. Bijvoorbeeld via permacultuur. Het zelf kweken van groenten en kruiden, is niet alleen ontzettend leuk om te doen. Het is ook goed voor lichaam en geest, duurzaam en kan je flink wat geld besparen. Zeker als je voor biologische groenten en kruiden gaat, ben je lekker duurzaam bezig. Duurzaam doe je zo! Ook in de tuin, op je balkon of volkstuin.
Duurzaam tuinieren is géén kunstmest gebruiken.
Kunstmest gebruiken zal op korte termijn zeker resultaat opleveren maar is op lange termijn nadelig. Kunstmest is zeker niet duurzaam. Uiteindelijk raakt de grond uitgeput. Dit in tegenstelling met grond die met organische mest of, nog beter, compost is bewerkt. Bij de biologische land- en tuinbouw wordt géén kunstmest gebruikt. Ook géén foute bestrijdingsmiddelen.
Spuiten met foute bestrijdingmiddelen.
Duurzaam tuinieren is geen foute bestrijdingsmiddelen zoals roundup gebruiken. Als je bijvoorbeeld onkruid wilt verwijderen, is het net zo effectief om dit met de hand te verwijderen. Bestrijdingsmiddelen zoals Roundup zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Er wordt onder andere beweerd dat Roundup kankerverwekkend is. Tegenwoordig zijn er ook veel “natuurlijke bestrijdingmiddelen”.
Als je een tuin of stuk grond op een volkstuin hebt, moet je vooral investeren in tijd. Handmatig onkruid verwijderen, is nog steeds een goede optie. Het inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen of middelen om onkruid te bestrijden, zijn altijd beter voor mens, dier en milieu dan de chemische. Dat geldt ook voor bestrijdingsmiddelen voor de moestuin. Je kunt ecologische bestrijdingsmiddelen in bijna ieder tuincentrum kopen. Ook voor bladluis op je sla.
Als je zelf een tuin hebt voor kweken groenten en kruiden.
Als je het geluk hebt in een eengezinswoning met tuin te mogen wonen, zou je een stukje van die tuin kunnen reserveren voor het kweken van wat kruiden en groenten. Kruiden kan je ook in bakken kweken. Zelfs op je terras of balkon. Als je een stukje van je tuin inricht als kruidentuin of moestuin, zorg dan voor een zonnige plek en bestel wat biologische tuinaarde. Je kunt ook zonder kennis een eenvoudige moes- en of kruidentuin realiseren. Er zijn veel boeken te koop voor mensen die beginnen met een moestuin, kruidentuin of boomgaard.
Een stukje grond op een volkstuin huren.
Als je voldoende tijd en energie hebt, is het huren van een stukje grond op een volkstuin zéér aan te bevelen. Je moet er natuurlijk wel zin in hebben en een beetje groene vingers hebben. Er bestaan tal van boeken voor beginnende moestuinders. Een moestuin aanleggen is ontzettend leuk en hetzelfde geldt voor een kruidentuin. Wist je dat je bij een volkstuinvereniging al onder de 100 euro per jaar een volkstuin van rond de 200m2 kunt huren? Dat je er ook biologisch kunt tuinieren?
Dat je fit blijft en een leuke hobby hebt?? Als je het leuk vindt, dan heb je bijna het hele jaar door groente uit eigen tuin. En het kweken van een superfood zoals pompoen, spinazie of boerenkool is éénvoudiger dan je denkt. Je kunt zelf zaad kopen en plantjes kweken. Je kunt steeds vaker ook biologische stekjes bij tuincentra kopen. Ook kunt je er biologische bessenstruiken en fruitboompjes kopen. Je kunt je helemaal uitleven op een volkstuin, zeker als je van duurzaam tuinieren houdt en het bestuur van de Volkstuinvereniging je de ruimte geeft. Het laatste is wel belangrijk, kies een volkstuinvereniging uit waar ze open staan voor duurzaam tuinieren en waar je buurman of buurvrouw ook niet gaat spuiten met “foute bestrijdingsmiddelen”. In een volgende duurzame blog, aandacht voor “permacultuur”.