De Vrije School, voor vrije geesten

De Vrije School, voor kinderen die zich echt willen ontwikkelen.

Je hebt vast wel eens van de Vrije School, Rudolf Steiner en “Antroposofie” gehoord. Maar wat heeft dat nu te maken met duurzaamheid en een duurzame levensstijl? Waarom worden zoveel kinderen die onderwijs genoten hebben binnen “De Vrije School” duurzaam ondernemer, therapeut, kunstenaar, coach, manager of directeur? Waarom kopen mensen met een antroposofische achtergrond zo vaak biologische, vegetarische en duurzame producten? Een tipje van de sluier.

Meer aandacht voor het individu

Binnen het Vrije School onderwijs is veel aandacht voor het individu. Ieder kind is anders maar ieder kind heeft aandacht en warmte nodig. Bij de Vrije School mogen kinderen zich op hun eigen manier en binnen hun eigen mogelijkheden ontwikkelen. Er is veel aandacht voor creatieve vakken zoals tekenen en schilderen, toneel spelen en handarbeid. Kleuren en harmonie zijn hierbij ook belangrijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van duurzame materialen en warme kleuren. Niets hoeft standaard te zijn. De ontwikkeling en geluk van het kind staat centraal. Ook in het contact en communicatie met de ander. Kinderen leren spelenderwijs, ook hoe ze effectief kunnen samenwerken. Altijd gericht op een duurzame ontwikkeling van het kind.

knutselwerkje op school

Meer aandacht voor creativiteit en persoonlijke ontwikkeling

Zoals al omschreven. De persoonlijke ontwikkeling van de kinderen staat centraal. Ieder mens is uniek en anders en heeft andere mogelijkheden. Door die mogelijkheden optimaal te gebruiken, haal je het beste uit de mens. Aandacht is alles.

Veel natuurproducten

Binnen de antroposofie en het Vrije School onderwijs wordt veel gewerkt met natuurproducten uit de regio. Denk aan bijenwas, wol, robiniahout, vilt, verf op basis van lijnzaadolie en veel meer. Ook daar ligt de link met duurzame producten en de natuurvoedingswinkel.

Veel aandacht voor natuur, milieu en duurzaamheid

Binnen het onderwijs is er vanaf moment één aandacht voor de natuur, milieu en duurzaamheid. Bijna iedere vrije school in het basisonderwijs heeft wel een tuintje waar biologische groenten geteeld worden. Regelmatig bezoeken leerlingen natuur- en educatieve projecten. Kinderen weten al op hele jonge leeftijd dat gezond en verantwoord eten, belangrijk is en dat je respectvol met de natuur, milieu én mensen om moet gaan. Biologisch winkelen is een vanzelfsprekendheid,

Wie was Rudolf Steiner?

Rudolf Steiner was de grondlegger van de Antroposofie. Lees in Wikipedia meer over Rudolf Steiner. Het bewustzijn en de spiritualiteit van de antroposofie vind je terug in het Vrije School onderwijs maar ook de de Antroposofische gezondheidszorg en vele andere sectoren. Antroposofie, spiritualiteit en duurzaamheid zijn nauw met elkaar verbonden. Een school voor vrije geesten, wereldverbeteraars en mensen die van aanpakken weten.