Duurzame schoonmaakmiddelen

Informatie over duurzame schoonmaakmiddelen.

Vroeger werd er vooral huishoudzeep en groene zeep gebruikt als schoonmaakmiddel, tegenwoordig worden er vooral schoonmaakmiddelen in de super markt verkocht die niet duurzaam en niet ecologisch verantwoord zijn. Deze zijn niet altijd helemaal afbreekbaar en minder goed voor het milieu. Ook gebruiken veel mensen chloor of wc reinigers met chloor. Volgens diverse deskundigen is chloor echter desastreus voor het milieu en wordt het afgeraden dit in huishoudens te gebruiken. Er zijn alternatieven die ook goed reinigen en ontsmetten en wel milieuvriendelijk of zelfs ecologisch zijn. Steeds meer grote supermarkten komen met een eigen lijn ecologische schoonmaakmiddelen en toiletreinigers. Ook de auto kan je wassen met een duurzame auto shampoo.

Huismerk van Albert Heijn

Albert Heijn heeft een eigen merk ecologisch afwasmiddel, allesreiniger en toiletreiniger. Wij hebben deze producten getest op de werking ervan en met name de ecologische toiletreiniger is ons goed bevallen. Wat het afwasmiddel betreft, kwam onze voorkeur uit op Klok. Klok is huidvriendelijke en ecologisch en maakte onze vieze vaat net wat schoner. Zowel Albert Heijn als Klok hebben ook ecologische wasmiddelen. Er zijn ook veel mensen die gaan voor het merk Ecover.

huismerk duurzaam schoonmaakmiddel

Het merk Ecover was in het verleden alleen in natuurvoedingswinkels te koop maar je ziet het ook in supermarkten in de schappen. Tiendduizenden mensen zijn enthousiast over Ecover. Het is ook een 100 % diervriendelijk merk. De plastic flessen van Ecover zijn gemaakt van 100 % gerecycled plastic. Ook dat is goed voor het milieu. Er komen steeds meer merken duurzame schoonmaakmiddelen die in supermarkten verkrijgbaar zijn, kijk op de website van de supermarkt waar jij het liefst je boodschappen doet. Je kunt ook steeds vaker ecologische toiletpapier en keukenrollen kopen bij de grotere supermarktketens. De ecologische huismerken zijn vaak goedkoop. Dat is zeker een bespaar tip.

Andere ecologische reiniging- en schoonmaakmiddelen in de supermarkt

2 andere merken die nu verkrijgbaar zijn in de supermarkt is Marcel’s Green Soap en Seepje. Met name Seepje doet van zich spreken wan er worden natuurlijke producten uit de Himalaya gebruikt. Hier vind je meer over Seepje.

seepje biologische zeep

Er is een revolutie in de meeste supermarkten gaande

Het aandeel ecologische producten in de supermarkten is nog maar een fractie van het totaal. Een en ander zal echter snel gaan veranderen want de weg maar een echt groene economie is al lang ingezet. Overal zie je nu bordjes “vegan” “biologisch” “superfood” en “glutenvrij”. Het zal niet lang duren voor de 100 % duurzame supermarktketen een feit in Nederland is.

Intussen zitten ook de grote natuurvoedingswinkels niet stil. Zij voelen de hete adem van de supermarkten in de nek en doen naast schaalvergroting ook aan productverbreding. Het zal wel even duren voor je 100 soorten biologische wijnen in de supermarkt hebt en personeel met affiniteit ten opzichte van duurzaam. Duurzame schoonmaakmiddelen gebruiken, betekenen een groot verschil. Geen chloorproducten meer gebruiken ook. Lees hier wat Milieucentraal er over schrijft.

Duurzame producten voor huisdieren

Helaas is er in de meeste supermarkten in Nederland nog weinig verantwoord verkrijgbaar voor huisdieren. Toch zijn er volop duurzame verzorgingsproducten voor bijvoorbeeld honden, paarden en katten en is er ook biologisch voer verkrijgbaar. In één van de volgende blogs meer over duurzame producten en voedsel voor onze huisdieren.