Elektrische fietsen

Elektrische fietsen, duurzaam en comfortabel

Waarom de opkomst van elektrische fietsen niet te stoppen is. En waarom fietsen duurzaam is. Nederland telt meer dan 22,8 miljoen fietsen, dat is een gemiddelde van 1,3 fietsen per inwoner. Fietsen zit ons bloed en hoort bij de Nederlandse cultuur. Het is toch niet even fijn om de fiets op te stappen. Sommige dagen heb je last van extreme tegenwind, je moet de heuvel op of een lange afstand afleggen. De auto pakken is dan voor de meeste mensen de beste optie, maar dat is niet meer van deze tijd. Je kan namelijk een elektrische fiets aanschaffen. Jong en oud rijden tegenwoordig op de elektrische fiets, simpelweg omdat het veel voordelen heeft. Een elektrische fiets kan uitkomst bieden aan iedereen. Daarnaast past zo een fiets geweldig bij een sportieve en duurzame levensstijl.

Elektrische fietsen, groot en gevarieerd aanbod.

Als je eenmaal hebt besloten om een elektrische fiets te kopen dan is het handig om eerst even wat research te gaan doen. Er zijn een aantal punten die erg belangrijk voor je kunnen zijn bij aankoop van een e-bike. Het design is voor veel gebruikers essentieel, maar natuurlijk ook de motor. Je moet goed bedenken waarvoor jij de elektrische fiets wilt gaan gebruiken. Is het voor korte ritjes naar de supermarkt of om de kinderen mee van school te halen? Of wil je juist een lange afstand afleggen naar je werk? In dit artikel kom jij meer te weten over welke e-bikes er verkrijgbaar zijn en wellicht het beste bij de wensen aansluiten. Ook als je overweegt een fietsvakantie met bagagevervoer Nederland te boeken, handig.

Soorten motoren op een elektrische fiets

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten elektrische fietsen verkrijgbaar in de fietsenwinkel. Laat jezelf eerst even goed informeren, aangezien er grote verschillen zijn. De elektromotor is wellicht het interessantste deel van de tweewieler. De motor zorgt voor een ondersteuning tot circa 25 kilometer per uur. Echter moet je wel nog een keuze maken tussen de motoren. Er zijn motoren die geschikt zijn voor korte afstanden, terwijl andere motoren de focus leggen op een lange afstand. Hieronder vertellen wij meer over de verschillende motoren die beschikbaar zijn voor een e-bike:

Voorwielmotor

De elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn perfect voor gebruikers die graag korte afstanden willen afleggen. De motor is bevestigd aan het voorwiel, maar dat kon je hoogstwaarschijnlijk al raden. De accu kan je terugvinden in de bagagedrager, waardoor het gewicht eerlijk is verdeeld. De e-bike is ook nog eens eenvoudig te onderhouden en betrouwbaar. Let op, een elektrische fiets met een voorwielmotor is ongeschikt voor gebruikers die vaak over een heuvellandschap moeten of willen fietsen.

Middenmotor

De elektrische fietsen met een middenmotor zijn momenteel het succesvolste en worden het best verkocht. De motor is bevestigd aan de trapas en juist dat biedt veel mogelijkheden. De motor zorgt ervoor dat je beter over een heuvellandschap kan rijden en langer kan blijven doorfietsen. De gewichtsverdeling is perfect, waardoor je kan vertrouwen op een evenwichtige fiets. Stabieler is vrijwel niet mogelijk en het is ook zeker niet te vergelijken met de fietsen zonder een motor. Als je een fiets huurt tijdens een vakantie in Limburg, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een e-bike met een middenmotor meekrijgen.

vrouw met fietskar in de natuur

Accu op een elektrische fiets

Zodra jij een motor hebt gekozen is het tijd om jezelf te verdiepen in de accu’s. Een accu is net zo belangrijk als de motor. En ook nu moet jij jezelf afvragen waarvoor jij de e-bike gaat gebruiken. Ga je voor lange fietstochten van enkele uren of puur voor de kleine ritjes in de omgeving. Kies de juiste accu, zodat je straks niet met een lege accu komt te staan op een vervelend moment. Het is trouwens mogelijk om een extra accu te kopen, wat wellicht handig is voor meer zekerheid tijdens een lange rit of vakantie.

Een accu zie je eigenlijk amper zitten op een elektrische fiets. Dat komt omdat de accu vaak in de bagagedrager is verwerkt en vrijwel onzichtbaar is. Een accu is ook redelijk zwaar en kan ervoor zorgen voor een betere verdeling van het gewicht. Een accu kan je simpel en snel uit de fiets halen. De sportieve versies van de e-bike beschikken regelmatig voor een accu op het frame, terwijl de accu ook zo nu en dan in het frame is verwerkt.

Actieradius fiets

Bekijk bij de aankoop van een elektrische fiets aandachtig naar de actieradius van de accu. De capaciteit geeft aan hoelang jij kan blijven fietsen met één volle accu. De accucapaciteit is aangegeven in Wattuur. Hoe hoger, hoe beter. Je kan vaak zelf een keuze maken uit 300, 400 of zelfs 500 Wattuur. De prijs van fietsen met een hogere actieradius zijn meestal ook wel een tikkeltje hoger. De nieuwste modellen beschikken doorgaans over een capaciteit van meer dan 600 Wattuur. De oude tweedehands e-bikes zijn vaak wel risicovol. De oudere elektrische fietsen beschikken vaak over een lagere actieradius en de accu gaat al een tijdje mee. Een nieuwe accu aanschaffen is helaas niet goedkoop en zal tussen de 300 euro en 750 euro kosten.

Wat kost het opladen van een accu?

Een accu van een elektrische fiets opladen is erg goedkoop. Je moet alleen de stroomkosten betalen en dat is prima te doen. Het opladen van een accu met een capaciteit van 300 Wattuur kost minder dan tien eurocent. De beste accu’s (600 Wattuur) opladen kost rond de 16 eurocent. Het is dus bijna gratis en je bent ook nog eens sportief bezig.

Verbeter de gezondheid op een e-bike

De populariteit van de elektrische fiets is alleen maar groter aan het worden. De fiets kan uitkomst bieden voor kinderen en volwassenen. Het fietsen zal je makkelijker afgaan en je kan eenvoudiger lange afstanden afleggen. Er zijn mensen die beweren dat een elektrische fiets toch een lui-imago heeft. Dat is natuurlijk complete onzin. Fietsen is ten alle tijden een gezonde activiteit en dan maakt het niet uit of de fiets elektrisch is of niet. Een uur in alle rust fietsen is net zo gezond als een uur wandelen. Probeer er wel voor te zorgen dat snelheid constant blijft. Als jij sneller gaat fietsen dan zal je vanzelfsprekend ook meer calorieën verbranden, maar dat is logisch.

Verbeter je conditie, pak de fiets.

Elektrisch fietsen kan je helpen bij het verbeteren van jouw conditie. Dat heeft een positief effect op jouw hart en longen. Daarnaast zal je calorieën gaan verbranden en kan je gewicht verliezen. Je zou denken dat de motor ervoor zorgt dat jouw inspanningsniveau erg laag ligt, dat is wellicht ook zo. Echter moet de gebruiker van de e-bike wel zelf trappen, anders zal er niets gebeuren. Je kan ook eigenhandig het trapniveau instellen en bepalen of je veel of weinig moeite hoeft te doen om vooruit te komen. Je kan het systeem ook gewoon uitzetten en dan moet je alles op eigen kracht gaan doen. Een pluspuntje is natuurlijk dat je hersenactiviteit een flinke boost krijgt na een fietstocht van een half uurtje.

Fietsendragers auto

samen op de fiets genieten

Op vakantie de elektrische fiets meenemen

Heb je een huisje in de natuur gehuurd? Een elektrische fiets is onwijs handig voor tijdens een vakantie. Je kan dan ook een fietsendrager voor de auto aanschaffen. Een fietsendrager is overigens ook handig bij regenachtig weer of wanneer je geen zin meer hebt om verder te fietsen. Het kopen van een fietsendrager lijkt heel eenvoudig, maar er zijn toch een paar punten waar je goed op moet letten. Fietsendragers zijn verkrijgbaar in meerdere soorten en maten. De fietsendrager voor op een trekhaak is verreweg het populairste en het meest praktisch. Je kan een drager kopen van een onbekend merk of één van de bekendere merken. Wij raden de fietsendragers van Twinny Load en Thule aan. De prijs van een drager begint bij 150 euro en kan oplopen tot ongeveer 500 euro. Bekijk ook gelijk of de fietsendrager geschikt is voor één of twee fietsen. Zie ook ons eerdere artikel over elektrische auto’s.

Er zijn ook fietsendragers verkrijgbaar voor op het dak van het voertuig. Opvallend genoeg zijn juist die fietsendragers een stuk goedkoper. Er is wel een minpunt, want de fietsendrager voor op het dak is geschikt voor één fiets. Daarnaast zal je ook meer brandstof verbruiken en dat kost vanzelfsprekend ook geld. Mocht je een caravan hebben, dan is het raadzaam om naar de speciale fietsendragers voor caravans te kijken in de winkel.

Fietsendrager voor een e-bike

Een fietsendrager voor een e-bike is toch wel weer wat anders, dus koop niet zomaar de eerste de beste drager. Een elektrische fiets is ten alle tijden zwaarder dan een ‘normale’ fiets. Dat komt vanzelfsprekend door de motor, die is namelijk niet zo licht. Als een fietsendrager een maximaal gewicht kan dragen dan is het verstandig om even te controleren hoeveel de e-bike weegt. Daarnaast kan een auto ook een bepaalde kogeldruk verdragen. Een kleine auto is vaak ongeschikt, zeker als je een tweetal elektrische fietsen wilt meenemen. Mocht jouw fiets net te zwaar zijn, bekijk dan nog even of de accu eventueel uit de fiets gehaald kan worden. Dat kan net het verschil maken.

Wat kost een elektrische fiets?

Elektrische fietsen zijn vanzelfsprekend niet goedkoop. Een accu vervangen kan al zomaar 500 euro kosten, dat geeft al een indicatie van de nieuwprijs van een totale e-bike. Er zijn overigens wel aanbiedingen te vinden van rond de 700 euro, maar dan geniet je hoogstwaarschijnlijk niet van de allerbeste kwaliteit. Een degelijke e-bike kost al snel rond de 1200 euro, probeer daar dus rekening mee te houden. Elektrische fietsen hebben veel voordelen. En je kunt ook op latere leeftijd nog blijven fietsen. Doe je duurzame boodschappen op de fiets en neem op je natuurvakantie je fiets gewoon mee. Fietsen is duurzaam en gezond!