Eenvoudig geld besparen op de energierekening – 10 praktische tips
Duurzaam leven en energie en geld besparen, is zeker niet alleen voorbestemd voor mensen met veel geld of een hoge opleiding. Soms zijn er maar een paar eenvoudige stappen nodig om veel energie te besparen. Van energiebesparende standen en gesloten rolluiken tot ecoprogramma’s voor wasmachines en vaatwassers. De volgende 10 bespaartips onthullen hoe je in een handomdraai elektriciteit en verwarmingskosten in je huishouden kunt besparen. En duurzamer kunt gaan leven!
1.Verwarming regelmatig ontluchten
Hoor je wel eens borrelende geluiden in je woning? Dit is een teken dat er overtollige lucht in de radiator zit. Na verloop van tijd verzamelt zich lucht in de radiatoren, waardoor er minder water kan worden verwarmd en de kamer minder verwarmd wordt. Als gevolg hiervan zetten veel mensen de thermostaat hoger, waardoor het verbruik stijgt.
Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de verwarming regelmatig te ontluchten, vooral bij aanvang van het stookseizoen. Het ontluchten van radiatoren is bovendien een snelle en eenvoudige klus. Het enige wat je nodig hebt is een speciale ontluchtingssleutel, die verkrijgbaar is bij bouwmarkten. Laat ook regelmatig onderhoud aan je cv-ketel plegen, zo weet je zeker dat je op een efficiënte manier stookt.
2. Zet elektrische apparaten uit na gebruik
De stand-bymodus verbruikt onnodig energie in huis, zelfs wanneer apparaten lijken te zijn uitgeschakeld. Het verbruik is goed voor ongeveer acht procent van de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Elektronische apparaten zoals computers, televisies en slimme assistenten kun je daarom beter uitschakelen als je ze niet gebruikt.
3. Milieuvriendelijke programma’s
Veel wasmachines en vaatwassers bieden speciale eco-programma’s aan. Deze verbruiken minder water en gebruiken kouder water dan conventionele programma’s en zijn daarom een goede manier om het energieverbruik te verminderen. Het verlagen van de temperatuur van 40 °C naar 30 °C scheelt ongeveer acht cent per wasbeurt. Toch moeten wasmachines af en toe op 60 °C of 90 °C draaien om ziektekiemen en nare geurtjes tegen te gaan. Vaatwassers verbruiken aanzienlijk minder energie in de eco-modus dan wanneer ze een standaardprogramma gebruiken. Het is echter wel aan te raden om minstens één keer per maand de vaatwasser op 65 °C te zetten om aanslag te voorkomen.
4. Stel de temperatuur van je koelkast niet te laag in
Idealiter moet een koelkast worden ingesteld op een temperatuur van ongeveer 7 °C, terwijl -18 °C ideaal is voor het vriesvak. Een lagere temperatuur is vaak niet nodig en leidt tot een hoger energieverbruik.
5. Gebruik een deksel bij het koken
Eenvoudig maar effectief: als je elke dag een beetje energie wilt besparen, hoef je alleen maar een deksel te gebruiken tijdens het koken. Het elektriciteitsverbruik kun je hierdoor met wel 60 procent reduceren. Duurzaam en energiebesparend koken kan op deze manier heel eenvoudig zijn.
6. Sluit luiken, jaloezieën en gordijnen
In de zomer kan het sluiten van rolluiken, jaloezieën en gordijnen overdag helpen om de warmte buiten te houden. Dit betekent dat het energieverbruik van airco’s wordt beperkt. Vooral in ruimtes die veel zon ontvangen is het goed om hier op te letten. Op warme dagen kunnen kamers immers snel heet worden door de langdurige blootstelling van het zonlicht. In de winter functioneert raambekleding als extra isolatie, doordat het de warmte beter vasthoudt, waardoor er minder verwarming nodig is en het energieverbruik daalt.
7. De juiste verlichting
Het juiste gebruik van verlichting in je huis biedt veel mogelijkheden om elektriciteit te besparen. Doe de lichten uit als je de kamer verlaat, anders blijft de elektriciteitsmeter onnodig lopen. Het heeft geen zin om de hele woonruimte te verlichten. Doe alleen het licht aan in de kamers waar je het echt nodig hebt. Overweeg of bewegingsmelders nuttig zijn in bepaalde ruimtes waar je slechts korte perioden verblijft.
8. In bad of douchen?
Het gemiddelde waterverbruik tijdens het douchen is 70 liter. Een bad daarentegen kan 150 tot 200 liter water bevatten. Het is dus duidelijk dat het de moeite loont wat betreft je energieverbruik om minder vaak in bad te gaan.
9. Gebruik een zuinige douchekop
Als je tijdens het douchen ook de conventionele douchekop vervangt door een waterzuinige douchekop, kun je nog meer water besparen. Terwijl er per minuut 12 tot 15 liter water via de normale douchekop stroomt, gaat er slechts 6 tot 7 liter door een spaardouchekop. Er zijn ook manieren om te besparen op kraanwater: zogenaamde doorstroombegrenzers zorgen voor minder verbruik en verlagen zo de kosten voor warm water. Het is echter het beste om je handen met koud water te wassen. Je handen worden net zo schoon als met warm water en ook hiermee bespaar je energie en geld.
10. Doe de was op 30° Celsius
De was is goed voor ongeveer 12 procent van het huishoudelijke waterverbruik. Daarom is het de moeite waard om de temperatuur hier te verlagen. In de meeste gevallen is 30° Celsius voldoende. Zorg er ook voor dat je wasmachine bij elke wasbeurt helemaal vol zit. Bijzonder vuil wasgoed kun je beter langer dan heter wassen.
Conclusie, met wat aandacht kan je veel energie en geld besparen. Het is een kwestie van discipline. Een duurzame levensstijl en zuinig zijn met onze natuurlijke energiebronnen, past prima bij elkaar.