Verstandig omgaan met energie

Om je energierekening zonder veel investeringen omlaag te krijgen, zou je kunnen kijken naar hoe er in en rond het huis met het gebruik van elektrische apparaten wordt omgegaan. Kan de temperatuur van de koelkast niet wat hoger. Heeft gebruik van tijdschakelaars zin. Kunnen ergens gloeilampen worden vervangen door spaar- of ledlampen. Kan in de winter de temperatuur in de kamers omlaag. Worden niet onnodig deuren opengelaten, zodat warmte kan ontsnappen. Kan er met een slimme thermostaat worden bespaard op de energiekosten

Opties voor energiebesparing

Woningisolatie

Hoe is het met de isolatie van je woning gesteld? Is er energie te besparen met een investering in isolatie. Je kunt wellicht subsidie krijgen voor woningisolatie. Met een Energie bespaarlening kan je geld lenen voor huisisolatie. Je kunt denken aan dakisolatie, waarmee in potentie het meest te winnen valt. Is dubbele beglazing en/of muurisolatie mogelijk en welke besparing levert dat op.

Verstandig omgaan met energie

Zonnepanelen

Kijk eens naar wat je zou kunnen winnen met de installatie van zonnepanelen. Is je woning daarvoor geschikt. De prijzen voor de panelen zijn gezakt en er is genoeg aanbod om de juiste keuze voor jouw woning te kunnen maken. Er wordt echter geen subsidie op zonnepanelen meer gegeven. Wel bestaan er andere regelingen, die de aanschaf en gebruik ervan aantrekkelijker te maken.
Duurzame energie heeft de toekomst. Ook voor je vakantiehuis.

Warmtepomp

Vormt een warmtepomp een kans op energiebesparing? Je kunt subsidie krijgen op de aanschaf van een warmtepomp.

Vergelijking van leveranciers

Tot zover hebben we het gehad over energiebesparing om de energierekening omlaag te krijgen. Een andere mogelijkheid is een andere energie leverancier kiezen, als die een beter aanbod voor je heeft. Je kunt gas en elektriciteit van dezelfde leverancier betrekken of twee verschillende. Het is zaak om de mogelijkheden voor jouw huis goed te onderzoeken. Hoe belangrijk is het voor je hoe de elektrische energie wordt opgewekt. Als je groene energie belangrijk vindt, dan zou je je daar op kunnen concentreren.

duurzaam ondernemen juist nu

Wat is groene energie

Groene energie houdt in dat die wordt opgewekt door onder meer de zon, wind- en/of waterkracht. Die energiebronnen worden duurzaam genoemd, omdat die nooit uitgeput raken. Dat in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Behalve groene elektrische energie onderscheiden we ook groen gas. Dat wordt gewonnen uit biomassa en opgewaardeerd tot de kwaliteit van aardgas. Wat wordt aangeduid met groene energie in Nederland, is vaak niet daadwerkelijk groen. Het is meer grijze energie. We gaan daar echter in dit artikel niet nader op in.