Foodwatch

Foodwatch, eerlijke informatie over voedsel.

Waarom een organisatie zoals Foodwatch nodig is in deze wereld. Duurzaam doe je zo! Ons voedsel komt uit vele landen. Veel merken zijn in handen van grote producenten en deze hebben veel macht. Voedsel is een mondiale kwestie. Ondanks de warenwet en talloze nationale en internationale wetten, staat er lang niet altijd volledige en juiste informatie over de verpakking. Hoe weet je bijvoorbeeld dat er geen dierlijke producten zijn toegevoegd aan brood of koek? Welke E nummers zijn veilig en welke niet? Welke methodes zijn er om producten langer vers te houden, maar zijn die wel gezond voor ons? Hoe vaak worden er misleidende teksten gebruikt om een product aan te prijzen?? Wanneer mag je de term Fair Trade gebruiken?Enzovoort, enzovoort.

voedsel controleren

Foodwatch is de internationale voedselwaakhond.

Een internationale organisatie zoals Foodwatch speurt misstanden in de voedselindustrie en voedselketen op en pakt producenten aan die misleidende informatie verstrekken of belangrijke zaken verzwijgen. Je hebt als consument recht op eerlijke informatie en duurzaam geproduceerde voeding. Helaas is veel informatie op verpakkingen misleidend. Wat dacht je van volkorenbrood zonder volkorenmeel of appelsap zonder appels? De naam van een product kan al misleidend zijn. Gelukkig is dat op biologische producten met een keurmerk zoals SKAL niet het geval. Op de verpakking van biologische producten kan je eerlijke informatie verwachten. Je weet dan ook zeker dat er bij bio producten geen pesticiden of kankerverwekkende bewaarmiddelen zijn gebruikt.

Foodwatch heeft geen winstoogmerk en is onafhankelijk.

Als je een slager zijn eigen vlees laat keuren, weet je van tevoren al dat alles goedgekeurd wordt. Foodwatch wordt niet betaald door voedselproducten, marketingbureaus of belanghebbenden van boeren of de vee industrie. Het is een onafhankelijke organisatie. Dat garandeert onafhankelijk en objectief onderzoek. Dat is wat er nodig is als tegenwicht aan de grootschalige voedselproductie. Er komen steeds meer gemanipuleerde producten op de markt, Foodwatch laat zich gelukkig niet manipuleren.

pesticiden in de landbouw

Enkele valkuilen.

Er zijn vele valkuilen bij de aankoop van voeding in de supermarkt en winkel. Er wordt je veel informatie onthouden en veel is onduidelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld va E Nummers? Volgens deskundigen zijn bepaalde E nummers schadelijk voor de gezondheid en ook nog vaak van dierlijke afkomst. Als je vegetariƫr of veganist bent, wil je geen gelatine in wijn of dierlijke kleurstoffen en bewaarmiddelen in kant en klare maaltijden of sauzen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme ( NVV ) heeft een lijst samengesteld met E nummers van dierlijke afkomst. Zo weet je altijd of een product veganistisch is of dierlijke bewaarmiddelen en dergelijke bevat.

Pesticiden en bestrijdingsmiddelen

Pesticiden en bestrijdingsmiddelen worden massaal ingezet bij de productie van granen, groenten en fruit. Volgens deskundigen zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen kankerverwekkend. Er zijn ook foute conserveringsmiddelen. Bij biologisch geproduceerde producten, worden er nooit foute bestrijdingsmiddelen gebruikt of pesticiden. In een duurzame samenleving is geen plaats voor gif, pesticiden en foute onkruidverdelgers. Er is geen plaats voor gemanipuleerd voedsel en kankerverwekkende middelen. Lees ook wat Goede Waar over eerlijke voeding en kleding schrijft. Op naar een duurzame samenleving.