Voordelen van een laadpaal voor je huis

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. En steeds meer automerken hebben een of meer elektrische modellen in het assortiment. Toch is het opladen van zo’n auto voor veel mensen iets waardoor ze terughoudend zijn om er een aan te schaffen. Er rijden in Nederland nu ongeveer 150.000 elektrische auto’s. Toch zijn er veel minder laadpalen dan auto’s, namelijk maar zo’n 42.000 stuks. Zou je sneller een elektrische auto aanschaffen met een eigen laadpaal voor je huis?

Wat zijn de voordelen van een laadpaal voor je huis?

Een laadpaal voor thuis lijkt een hele grote investering. Ja, je moet hem aanschaffen, en dat kost geld. Maar gemiddeld heb je zo’n paal binnen drie jaar terugverdiend. Er zijn nog veel meer voordelen:

  • Je eigen laadpaal: zegt al genoeg. Hij is van jezelf, je hebt dus altijd ruimte om je auto op te laden. Niet zoeken naar een oplaadpunt in de buurt, of tijd verdoen langs de weg. Gewoon thuiskomen en ‘stekkeren’ maar.
  • Goedkoper: als je langs de weg moet laden bij een openbaar laadpunt betaal je veel meer. Thuis bepaal je gemiddeld tussen de 21 en 35 cent per kWh. Langs de weg opladen kost meestal tussen de 30 en 59 cent per kWh.
  • Opgeladen de dag beginnen: als je ’s nachts je auto oplaad begin je de dag altijd met een volle accu. Dat is nog eens lekker wegrijden.
  • Geld verdienen: je kunt zelfs geld verdienen met je eigen laadpaal. Maak hem openbaar en laat andere mensen er gebruik van maken. Een eis hiervoor is wel dat de laadpaal op privé grond staat.

elektrische auto opladen thuis

Kun je een auto ook opladen met zonne energie?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak. Een ‘nadeel’ van zonnepanelen is vaak dat je te veel opgewekte energie niets opbrengt. Als je dit terug verkoopt aan de energieleverancier krijg je er bijna niets voor terug. Maar van deze energie kun je natuurlijk perfect je auto laden met zonne-energie! Geen hogere energierekening en geen hoge kosten bij de benzinepomp. Als dat geen win-win is?

Andere duurzame tips voor het gebruik van een auto

Er zijn nog meer manieren om duurzaam gebruik te maken van je auto. Zo vervuil je het milieu zo min mogelijk en draag ook jij je steentje bij.

  • Navigatie: als je rijd met je navigatie aan rijd je geen onnodige kilometers. Zeker niet als je kiest voor de kortste route.
  • Parkeren: parkeer je auto een stukje verder weg van je eindbestemming en loop het laatste stuk. Scheelt co2 uitstoot en is goed voor jezelf. Als je dan toch aan het parkeren bent: zet je auto zo neer dat je meteen weer weg kunt rijden. Dus zonder keren en draaien. Een koude motor verbruikt namelijk twee keer zoveel brandstof dan een warme motor.
  • Ruim je auto op: hoe meer gewicht, hoe meer CO2 uitstoot. Dus ruim die kofferbak nu eindelijk eens op, het is goed voor het milieu.
  • Deel je auto: heb je de auto niet dagelijks nodig? Deel hem dan met anderen. Gedeelde kosten, en minder auto’s op de weg.

Je kunt dus op deze manier een steentje bijdragen aan ons milieu. Zeker als je van plan bent een elektrische auto aan te schaffen is het verstandig om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een laadpaal voor je huis.