Energielabel van je huis verbeteren: 5 tips

Een energielabel is een verplichting voor alle woningen in Nederland. Dit is niet voor niets. Een energielabel geeft je namelijk inzicht in hoe zuinig een woning is of niet. Met behulp van een energielabel krijg je bijvoorbeeld een beter idee over wat jouw maandelijkse gas- en energiekosten worden. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen bij het kopen of huren van een huis, aangezien het aangeeft of een woning binnen jouw budget past of niet. Hier zijn vijf tips te vinden hoe je een energielabel van een woning beter kan maken.

Tip 1. De isolatie van jouw woning

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar hoe jouw woning op dit moment geïsoleerd is. Beschikt jouw woning over een spouwmuur en is deze gevuld met isolatie? Heb jij isolatie op het dak zitten, heb jij een kruipruimte geïsoleerd of heb jij dubbelglas in alle ramen zitten? Dit zijn allemaal punten die je mogelijk kan verbeteren. Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe beter de warmte binnen blijft en hoe minder jij verbruikt aan stookkosten.

wanden isoleren in huis

Tip 2. Zo ventileer jij jouw woning energiezuinig

Uiteraard heeft jouw woning ook genoeg frisse lucht nodig. Je wilt echter zorgen dat je niet te veel kou naar binnen laat die zorgt dat jouw verwarming hard moet werken om de ruimte warm te houden. Neem daarom eens een kijkje naar een slimme wtw-systeem of balansventilatie.

warmte terugwin installatie

Tip 3. Wat voor CV-ketel heb je?

Vervolgens is het goed om jouw CV-ketel te analyseren. De traditionele cv-ketels die veel woningen hebben verbruiken erg veel gas. Dit is zonde, want dit kost je maandelijks veel stookkosten terwijl het ook nog veel CO2 uitstoot. Is jouw cv-ketel toe aan vernieuwing? Kijk dan eens naar de mogelijkheid voor een warmtepomp of een zonneboiler. Deze werken beide op energie.

Tip 4. Groene energie opwekken

Een van de andere efficiënte manieren om energiekosten te verlagen en jouw energielabel omhoog te halen, is met behulp van zonnepanelen. Groene energie is een van de meest duurzame aspecten die jij kan toepassen in jouw woning. Dankzij zonnepanelen betaal jij in de toekomst niks meer voor jouw energie, aangezien deze simpelweg wordt opgewekt door de zon. Zodra je zonnepanelen hebt, is het erg voordelig om te koken op een inductieplaat, om gebruik te maken van een zonneboiler en om jouw woning op te warmen met behulp van een warmtepomp.

zonnepanelen leggen

Tip 5. Energiezuinige verlichting

Als laatste tip is het belangrijk om te kijken naar wat voor verlichting je in jouw woning hebt. LED verlichting is de meest energiezuinige manier om jouw woning te verlichten. Neem dus zeker de moeite om gloeilampen om te zetten naar LED. Wil jij graag te weten komen wat voor energielabel jouw woning heeft, dan is het tijd om een energieprestatie-inspectie te laten uitvoeren. Bij Huiskeur kan je terecht voor het laten uitvoeren van een energietest.