Duurzaam leven

Duurzaam leven, hoe doe je dat?

Tips voor duurzaam leven.
Wie zich realiseert dat het tijd wordt om duurzamer te leven, kan vele bronnen, zoals websites, blogs en tijdschriften, raadplegen om met een meer duurzame leefwijze te starten. Maar waar te beginnen met “duurzaam leven“? In deze blog wat tips voor de “duurzame beginners”. Ook voor duurzaam leven geldt dat alle begin moeilijk is. Als je echter gemotiveerd bent om duurzamer te gaan leven, zal je zeker slagen.

Beginnen met duurzamer leven, het begint met een ander “mindsetting”.

Waar een wil is, is een weg. Dat is een uitdrukking die maar al te waar is. Je kunt echte veranderingen in je leven alleen maar realiseren als je gemotiveerd bent en je jouw mindsetting wilt aanpassen. Dat betekent oude gewoontes loslaten en opnieuw beginnen. Doe het echter in kleine stapjes. Als je al je hele leven kant en klare maaltijden heb gekocht, moet je niet ineens al je boodschappen bij de natuurwinkel willen doen. Als je een “echte vleeseter bent” moet je niet van de één op de andere dag veganist willen worden. Geef jezelf de tijd om je levensstijl te veranderen.

Duurzaam leven, stap over op een groene energie leverancier

De meest eenvoudige stap om een verandering in je levenswijze aan te brengen is te veranderen van energie leverancier. Hier vind je duurzame energieleveranciers.
Als jij nog “grijze stroom” afneemt, valt er veel te winnen. Nog steeds zijn er energie producenten die stroom winnen uit vervuilende kolenmijnen of kerncentrales. Er zijn een aantal groene energieleveranciers die 100 % groene stroom uit Nederland aanbieden. Duurzame energie, opgewekt door windmolens en zonnepanelen. Stap over op groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Vaak ben je nog voordeliger uit ook. Lees hier mee over duurzame energie en stap over op “groen”.

groene energie

Stap over op een groene bank

Er zijn nog steeds banken die investeren in genetische manipulatie, bio-industrie, chemie en mono culturen. Ook wordt er niet geschroomd om indirect in kinderarbeid te investeren en uitbuiting van vrouwen en mannen in derde wereld landen. Gelukkig kan het ook anders. Er zijn duurzame banken die het verschil maken. Banken die investeren in duurzame energie, duurzame woningbouw en biologische landbouw. Deze banken geven om het welzijn van dieren en mensen en handelen er ook naar. De ASN Bank en Triodos Bank maken het verschil als het om groen geld gaat. Je kunt er je spaargeld ook duurzaam laten beleggen. Lees hier over groen sparen en beleggen

Duurzaam leven is minder plastic

Plastic als zwerfafval is een groot probleem in de hele wereld. In de zeeën en oceanen vind je een plastic afvalberg die zijn weerga niet kent. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor plastic verpakkingen. Verpakkingen gemaakt van mais bijvoorbeeld. Grote supermarkt ketens zoals Albert Heijn, Spar en Jumbo onderzoeken de mogelijkheden plastic verpakkingen in de winkel teug te dringen maar vooralsnog zijn veel supermarkt producten in plastic verpakt. Wat kan jij doen? Koop zoveel mogelijk producten zonder plastic. In de natuurvoedingswinkel kan je groente en fruit kopen die niet in plastic verpakt is. Hergebruik plastic tassen zoveel mogelijk. Verzamel je plastic en gooi deze in een speciale container. Zo ben je ook met plastic goed bezig!

duurzaam ondernemen juist nu

Haal niet te veel verse producten in huis

Als laatste tip in deze “duurzaam leven blog”. Jaarlijks wordt er aan miljoenen euro’s aan voedsel weggegooid. Niet alleen door restaurants en supermarkten maar ook door consumenten. Haal daarom niet te veel versproducten in huis en maak ook de restjes op. Als je nog eten over hebt, kan dat bijna altijd nog gebruikt worden voor het bereiden van een andere maaltijd, soep of snack. Als eten bedorven is, moet je dat natuurlijk niet meer consumeren. Eten wat in een blik of potje zit en een houdbaarheidsdatum heeft waar je al overheen bent, is vaak nog goed bruikbaar. Dat geldt ook voor diepvriesmaaltijden met een uiterste datum houdbaarheid.

Meer tips duurzaam leven

Dit waren enkel tips uit de praktijk. Dat de samenleving duurzamer moet, is duidelijk. In onze blogs daarom volop aandacht voor nieuwe, duurzame initiatieven en praktisch tips voor een meer duurzame levensstijl.