Fair Trade

Wat is fair trade?

Nog steeds is er kinderarbeid in de wereld. Kinderen worden ingezet voor het fabriceren van kleding, werken in mijnen en worden uitgebuit. Helaas worden niet alleen kinderen in deze wereld uitgebuit. Ook volwassenen, mannen en vrouwen werken onder slechte arbeidsomstandigheden en worden onderbetaald. In de kledingindustrie in Bangladesh en Pakistan bijvoorbeeld werken vrouwen en mannen 10 tot 12 uur per dag. Er mag nauwelijks gerust worden. Ze werken vaak in ruimtes zonder daglicht, krijgen minimaal te eten en worden uitgebuit.

Gelukkig kan het ook anders, het Fair Trade Keurmerk staat voor eerlijk, duurzaam en rechtvaardig. Lees wat FairtradeNederland over hun keurmerk schrijft. Fair Trade staat vooral voor eerlijke handel en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Het staat ook voor duurzaam. Vooral boeren in ontwikkelingslanden hebben baat bij een eerlijke en duurzame handel.

tweedehands kleding beurs

Fair Trade Week is er van 2 tot en met 10 mei 2020.

Veel fair trade producten vind je terug in de wereldwinkel. Maar ook in de grotere supermarkten vind je producten met het keurmerk van Max Havelaar. Bekend is koffie, noten en chocolade met het Fair Trade Keurmerk. Maar tegenwoordig kun je ook eerlijke bloemen, wijnen, geschenken en kleding kopen. Er zijn ook kledinglijnen die biologische- en fair trade koffie aanbieden. Om meer mensen kennis te laten maken met Max Havelaar en ander Fair Trade producten wordt er van 2 tot en met 10 mei 2020 extra aandacht geschonken aan eerlijke handel.

We zijn tenslotte allemaal met elkaar verbonden en door eerlijke handel en goede arbeidsvoorwaarden te stimuleren, dragen we bij aan een “eerlijke wereld”. In de week van 2 tot en met 10 mei zijn veel van deze eerlijke producten in de aanbieding. Je hebt dan de kans om met korting Max Havelaar koffie of chocolade te kopen bijvoorbeeld. In deze periode zetten ook veel gemeentes zich in voor dit keurmerk voor eerlijke handel. Ook veel vrijwilligers zetten hun beste beentje voor.

fairtrade banaan

Een beter bestaan voor boeren

Fair Trade staat vooral voor een beter bestaan voor boeren in Zuid-Amerika, Aziƫ en Afrika. Deze boeren hebben het vaak moeilijk en krijgen veel te lage prijzen voor hun producten. Als boeren zich aansluiten bij een Fair Trade organisatie krijgen ze betere prijzen voor hun producten en krijgen ze tools om op een duurzamere manier producten te verbouwen. Ze krijgen ook hulp bij veel belangrijke randzaken. Lees ook wat Oxfam Novib over Fair Trade schrijft.

Fair Trade bananen in veel supermarkten te koop.

De meeste bananen die je in de supermarkt koopt zijn fair trade en soms ook biologisch. Dat is mooi om te zien. En deze eerlijke bananen proeven ook lekkerder. Verkoopt de winkel of supermarkt bij jou om de hoek nog geen eerlijke bananen? Vraag ernaar!