Groen spaargeld en duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen? Wie aan een duurzame levensstijl denkt, gaat voor groene energie, biologische bananen en een hybride auto. Reizen met de trein, een vakantie dicht bij huis boeken. Het helpt allemaal je “ecologische voetafdruk” te verkleinen. Er is nog iets anders wat je duurzaam kunt doen. Een groene of duurzame bank zoeken. Helaas beleggen de traditionele banken nog steeds in zaken die niet duurzaam zijn.  Denk aan dierenwelzijn, niet biologische land- en tuinbouw, industrie, enzovoort. Het kan en moet beter.  Groene banken als Triodos en ASN bank doen het gemiddeld beter. Deze duurzame banken beleggen jouw spaargeld alleen maar duurzaam.  Beter voor het milieu, mens en dier.

De Eerlijke Geldwijzer vergelijkt de banken op duurzaamheid.

Als je wilt weten hoe jouw bank het doet op het gebied van duurzaamheid, moet je de Eerlijke Geldwijzer eens raadplegen. Daar kan je zien of een bank belegt in kinderarbeid, bio industrie, wapens of in landen met veel corruptie en schending mensenrechten. Nog steeds beleggen banken in genetisch gemanipuleerde voeding, niet schone energie en projecten die de aarde schaadt. Jij kan een verschil maken door een bank te kiezen die ethisch met je spaargeld om gaat en zo duurzaam mogelijk belegt.

duurzamer ondernemen

De meeste banken maken vorderingen op het gebied van duurzaam beleggen.

Gelukkig beleggen de meeste banken niet meer in kinderarbeid, wapens en kolenmijnen.  Het ethische beleggen groeit, ook bij de reguliere banksector. Er valt echter nog veel te verbeteren. Banken zijn meestal niet transparant en vinden het prima als iemand een gouden handdruk van 10 miljoen krijgt of een bonus van miljoenen. Omdat groene energie en schoon water de toekomst heeft, komen er steeds meer duurzame energie beleggingsfondsen. Daar kan je een maatschappelijk en financieel rendement mee behalen. Is dat geen mooi vooruitzicht? Duurzaam beleggen heeft de toekomst, ook wat een financieel rendement betreft.

De nieuwe Eerlijke Geldwijzer verschijnt eind 2020.

Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, verschijnt de nieuwe Eerlijke Geldwijzer eind 2020. Dan kan je zien of de banken een verdere stap naar duurzaamheid hebben gezet.  De meeste banken boeken vooruitgang als het om een duurzaam en ethisch beleggingsbeleid gaat maar er zijn nog grote vorderingen te maken. Duurzaam sparen of beleggen doe je zo. Als je geen spaargeld hebt maar wel een betaalrekening, ook dan is een “groene bank”  aantrekkelijk. Want ook het geld op een betaalrekening wordt belegd. Een aantrekkelijke rente op je betaal- of spaarrekening zit er niet in. Wel een goed gevoel. Maak je spaargeld of betaalrekening groen of vraag je bank nog duurzamer en ethischer te beleggen.

Reageer