Slachthuizen, niet meer van deze tijd

Waarom slachthuizen niet meer van deze tijd zijn.

De laatste tijd komen slachthuizen weer negatief in het nieuws. Zowel in het buitenland als Nederland blijken veel medewerkers met het coronavirus te zijn besmet. De reden is dat er in de slachthuizen vooral gekeken wordt maar rendement en financieel belang er er per dag dus zoveel mogelijk varkens, kippen, paarden, koeien en andere dieren geslacht moeten worden. Medewerkers staan dicht op elkaar en de 1,5 meter afstand kan niet gehaald worden. Veel buitenlandse werknemers werken in slachthuizen Nederland, dit verhoogt de kans op besmetting extra. Wist je overigens dat er in de Nederlandse slachthuizen per dag bijna twee miljoen dieren worden geslacht?? Dat is héél veel dierenleed.

Eko4pets banner

Kunnen dieren mensen besmetten?

Als we puur naar het coronavirus en slachthuizen kijken, dan is het onduidelijk of dieren die geslacht worden, medewerkers kunnen besmetten. Er wordt onderzoek naar gedaan maar uitgesloten is het zeker niet. Wel is al vele jaren bekend dat bepaalde ziektes kunnen worden overgedragen van dier op mens. Pas is nog aangetoond dat pelsdieren het coronavirus kunnen overbrengen van dier op mens en als je naar de site van het RIVM kijkt, zie je dat bijvoorbeeld ook hamsters, konijnen, honden en katten bepaalde ziektes kunnen overdragen. Lees hier wat het RIVM schrijft over ziektes die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. In theorie kan dus ook een koe, kip of varken een ziektedrager zijn.

Slachthuizen en dierenwelzijn.

In slachthuizen is het slachten van dieren “lopende band werk”. Het gaat allemaal om productie en efficiëntie, dierenwelzijn is niet aan de orde. Als je als mens een dier kunt doden of een gedood dier verder voor consumptie klaar kan maken, sta je al ver van je gevoel en empathie voor dieren af. In veel slachthuizen in Nederland en België zijn misstanden geconstateerd. De vraag is of het doden van dieren niet altijd een misstand is en degene die vlees eet niet mede verantwoordelijk is voor deze misstanden. Zonder afnemers geen slachterijen of slagers die vlees verkopen. Wat is jouw mening? Past het doden van dieren nog wel in een moderne maatschappij?

vleesvervanger

Is vlees eten van deze tijd?

De vraag is of vlees eten nog wel bij deze moderne tijd hoort. Iedereen weet inmiddels wel dat de “productie van vlees” voedselverspilling is en je vlees niet nodig hebt voor je gezondheid. Lees wat de NRC over deze verspilling van grondstoffen schrijft. Eiwitten en andere bouwstoffen vind je ook in plantaardige producten. Onze veestapel brengt milieuvervuiling met zich mee, kost veel ruimte en veel natuur. Iedereen is het er wel over eens, de bio industrie is niet meer van deze tijd en heeft niets met een duurzame levensstijl te maken. Nog steeds worden er verboden hormonen gebruikt is de vleesindustrie en worden kalfjes op jonge leeftijd weggehaald bij de moeder. De vraag is dan ook gerechtvaardigd, vlees eten. Is dat nog wel iets van deze tijd? Als je zelf een koe, kip or varken zou moeten doden. Zou je dan nog vlees eten?

grazende schapen

Is biologisch vlees meer verantwoord?

Mensen die vlees eten en een duurzame levensvisie hebben, kiezen steeds vaker voor een stukje vlees bij de biologische slager of kopen in de supermarkt een biologisch stukje vlees. Biologisch vlees is zeker diervriendelijker en duurzamer. Echter, ook bij biologisch vlees is er sprake van veel verspilling van water en grondstoffen. Het is in een tijd van overbevolking, klimaatverandering, oneerlijke verdeling van welvaart en een gebrek aan natuur, niet de allerbeste oplossing voor het voedsel wereldprobleem. Het is zeker wel een beter alternatief dan vlees uit de “vleesfabriek”. Biologisch vlees bevat zeker geen groeimiddelen en hormonen. De dieren hebben een beter bestaan gehad dan de pechvogels uit de bio industrie.

de Weegschaal banner

Hebben mensen het recht om dieren te doden?

De vraag blijft. Hebben wij als mensen het recht om dieren te doden of late doden. Geven wij de slachthuizen bestaansrecht en kijken we liever de andere kant op bij misstanden? De besmetting van medewerkers in slachthuizen door het coronavirus, is misschien wel het moment om anders over dieren, gezondheid en welzijn te denken. We hoeven niet allemaal veganist te worden. Anders denken en handelen is wel noodzakelijk. Voor onszelf en empathie met de dieren en moeder aarde. De opkomst van het veganisme is niet meer tegen te houden, stapje voort stapje creëren we een samenleving waarbij vlees eten een luxe wordt en waarbij de empathie het wint van het wegkijken. Op weg naar een maatschappij zonder dierenleed en een “Duurzaam leven”, de route naar een gelukkiger leven is door velen al gevonden.