Je huis verduurzamen met zonnepanelen

Met de energieprijzen van nu willen de meeste huiseigenaren maar een ding: verduurzamen! En dat is ook heel logisch, want je woning verduurzamen is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Twee vliegen in een klap dus. Verduurzamen kan op allerlei manieren, en een van de meest bekende is door middel van zonnepanelen.

Waar moeten de beste zonnepanelen aan voldoen?

Alle zonnepanelen die in Nederland verkocht worden moeten aan allerlei Europese kwaliteitsnormen voldoen. Zonnepanelen worden grondig getest voor ze keurmerken of certificaten verdienen. Zo wordt er onder andere gekeken naar de brandveiligheid van de zonnepanelen. Maar ook wat de invloed van sneeuw, wind en hagelbuien zijn. Ook de aanwezigheid van microcracks, de invloed van vocht en warmte en de wisselingen van temperatuur hebben invloed op de zonnepanelen. Dit zijn allerlei punten waar zonnepanelen op worden gecheckt, zodat uiteindelijk alleen de beste zonnepanelen op de markt komen. En dat is erg belangrijk als je voor zo’n grote investering kiest.

groene energie

De voordelen van zonnepanelen

Het leggen van zonnepalen op je dak heeft veel voordelen.

  • Je woning wordt meer waard: heeft je woning een energie label E en de woning van de buurman energielabel B? Dan is de woning van je buurman veel meer geld waard, ook als jullie woningen verder identiek zijn. Zonnepanelen maken je woning dus meer geld waard.
  • Geld besparen en verdienen: als je meer energie opwekt dan je verbruikt kun je die energie terug leveren aan het net. De salderingsregeling is er nog steeds, en deze blijft er in ieder geval nog tot 2025.
  • Goed voor het milieu: een beter milieu begint bij jezelf, en dat is dus in dit geval echt zo. Als je groene stroom koopt moet je er maar vanuit gaan dat de stroom die je geleverd krijgt ook echt groen is. Met zonnepanelen op je dak weet je zeker dat je groene stroom opwekt en gebruikt.
  • Minder afhankelijk van de energieleverancier: omdat je voor een groot deel je eigen energie opwekt heb je dus minder energie van je energieleverancier nodig. Minder hoge rekeningen, maar je bent dus ook minder afhankelijk van de energieleverancier.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

  • Aanpassingen nodig: afhankelijk van wat voor type woning je hebt zul je enkele aanpassingen moeten (laten) doen, zoals het aanpassen van je meterkast. Ook moet je ergens ruimte hebben voor de omvormer.
  • Grote investering, lange terugverdientijd: zonnepanelen op je woning laten leggen is natuurlijk niet gratis, het is best een grote investering. Natuurlijk zijn er allerlei subsidies voor het verduurzamen van je huis, en misschien kun je wel een bouwdepot bij je hypotheek op financieren. Maar het duurt gemiddeld toch ongeveer tussen de 6 en 8 jaar voor je echt gaat terugverdienen met je zonnepanelen.
  • Uitstraling van je woning: als je in een heel strak designhuis woont zullen zonnepanelen waarschijnlijk niet heel storend zijn. Maar op een riet gedekte boerderij staat het toch al een stuk minder mooi. Wel is het een optie om zonnepanelen op een plat dak te leggen, bijvoorbeeld op je garage dak. Dit valt een stuk minder op.

zonnepanelen op het dak

Als je denkt aan je woning verduurzamen door middel van zonnepanelen is het belangrijk om goede informatie in te winnen. Sommige mensen kiezen ervoor om de panelen zelf te leggen en te installeren, maar dit kan veel problemen met zich meebrengen. Laat je daarom goed informeren en kies het liefst voor een professionele installateur. Zo weet je zeker dat je niet alleen goede zonnepanelen hebt, maar er ook het meest uit kunt halen.