Minimalisme

Wat is minimalisme?

Minimalisme is een ideologie of levensstijl die de laatste jaren steeds meer in de bekendheid raakt en steeds meer aanhangers krijgt. Maar wat is minimalisme nu eigenlijk? Minimalisme is méér dan duurzaam leven. Het is een bewuste keuze om het met “minder” te doen.

Een overdaad aan spullen versus minimalisme

We leven tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij. En naast die wegwerpmaatschappij – waarin we veel dingen weggooien omdat we het niet meer willen hebben – leven we ook in een maatschappij waar status vooral wordt verleend door het hebben van bepaalde producten en goederen. De huizen moeten groter, de auto’s moeten beter, duurder en stoerder, we moeten altijd de nieuwste gadgets hebben, enzovoort. Dit alles resulteert erin dat we veel spullen in huis halen. En dan zijn dit niet alleen spullen die je echt nodig hebt, zoals boodschappen voor het avondeten, maar spullen die je – achteraf gezien – eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je koopt ze in een opwelling, of hebt ze aangeschaft omdat je graag bij andere mensen wilt horen – die diezelfde, dure telefoon hebben.

Dit alles zorg ervoor dat ons huis overstroomt van de spullen. Sommige huizen staan zo vol, dat je nergens meer normaal een kamer kunt inlopen, zonder te struikelen over de overdaad aan spullen.

Maken spullen gelukkig?

Misschien behoor jij wel tot één van de mensen die in een huis vol spullen woont, zonder daar echt gelukkig van te worden. Word jij nu echt blij van de zoveelste nieuwe telefoon – terwijl de oude het eigenlijk nog prima doet? Of word jij echt gelukkig van het zoveelste hi-tech speeltje, waar je uiteindelijk toch niets mee doet?

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen in eerste instantie – heel eventjes maar – gelukkig worden van nieuwe spullen die ze gekocht hebben. Maar al snel daarna is dat gelukgevoel verdwenen. Je wordt er ongelukkig van. Want je hebt je weer laten verleiden om een jurkje in de aanbieding te kopen, die je uiteindelijk toch niet gaat dragen. Of waarom heb je nou dat spelletje gekocht, terwijl je weet dat je het eigenlijk nooit gaat spelen?

Kijk eens goed om je heen, in je handtas, in je kledingkast en in je gehele woning. Zijn er echt spullen die jou heel gelukkig maken? Er zullen best spullen in jouw huis staan waar je echt blij van wordt, maar het overgrote deel van de items zal jou niet zo gelukkig maken als je in eerste instantie dacht.

tweedehands kleding beurs

En dan komt er het minimalisme

Steeds meer mensen beginnen het zat te worden dat ze zoveel spullen in huis hebben. Je hebt niet alleen tijd om je spullen te gebruiken (je kan immers maar één boek per keer lezen, of één spel per keer spelen), je moet ook alle spullen steeds opruimen, schoonmaken enzovoort. Naast het feit dat je de spullen dus in huis hebt, ben je ook tijd kwijt aan het schoonmaken, opruimen en onderhouden van jouw spullen. En laat dat nou net hetgene zijn waar mensen steeds minder zin in hebben.

Er zijn dus mensen die het minimalisme begonnen zijn. Met minimalisme wordt min of meer bedoeld het minimaliseren van je spullen. Hierin kunnen mensen echt extreem zijn (van het hebben van maar 60 spullen in de gehele woning, inclusief bestek, kleding enzovoort), tot mensen die gewoon ongebruikte spullen wegdoen en op deze manier minder spullen in huis hebben.

Rust in je hoofd

Het hebben van minder spullen in huis geeft rust in je hoofd, het maakt het leven overzichtelijker en je bent bovendien minder tijd kwijt aan schoonmaken en opruimen. En minimalisme heeft nog een voordeel. Door goed na te denken voor je spullen gaat kopen (heb ik het écht nodig), koop je minder, en bespaar je in de toekomst dus ook echt geld. En met dat geld, kan je weer andere dingen doen.

Hoe kan je minimaliseren?

Hoe je wilt gaan minimaliseren, is iets wat je voor jezelf moet bepalen. Het doel van minimalisme is in ieder geval het hebben van minder spullen. Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk nieuwe spullen je huis in komen. Bedenk je dus goed of je een bepaald item wel echt nodig hebt, of omdat je het alleen maar wilt hebben ‘omdat het zo leuk is’, ‘omdat mijn vriendin het ook heeft’, of ‘omdat iedereen het erover heeft’. Koop het product ook niet gelijk, maar schrijf het op. Als je het een week later nog steeds erg graag wilt hebben, kan je het kopen. Door deze regel te hanteren, voorkom je impulsaankopen.

duurzaam tuinieren

Opruimen

Een andere manier om te gaan minimaliseren, is het opruimen en wegdoen van de spullen waar je niets mee hebt. Spullen die stuk zijn, gooi je gelijk weg. Spullen die nog bruikbaar zijn, kan je verkopen of weggeven aan de kringloopwinkel – zodat je er iemand anders nog blij mee kan maken.

Je hoeft niet meteen je hele huis leeg te ruimen, zodat je alleen nog een tafel en een stoel hebt staan. Als je begint met minimaliseren, wordt het aangeraden om klein te starten. Begin bijvoorbeeld met die rommella in de keuken, haal die leeg en bekijk elk item in die la stuk voor stuk. Kan je het nog gebruiken? Doe je er nog wat mee? Of kan je het weggooien.

Of begin per type voorwerp. Ga bijvoorbeeld alle kleding en linnengoed na. Zijn er kledingstukken, schoenen, handdoeken, hoeslakens enzovoort die weg kunnen? Of pak je boekenkast als eerste aan. Laat alleen de boeken staan die je echt wat doen, en verkoop de rest of geef het weg.

Waar en hoe kan je op minimaliseren?

In principe kan je op alles minimaliseren. De keuze is geheel aan jou. Je kan ervoor kiezen op alles te minimaliseren, dus ook op de inhoud van je kledingkast (maximaal 5 T-shirts, 2 paar schoenen, 3 paar spijkerbroeken, 2 rokjes), of je minimaliseert alleen op prullaria en beeldjes die je in je woning hebt staan. Het advies is dat je start met de dingen waar je aan toe bent, en dan kan je gaandeweg besluiten of je ook je verzameling flippo’s of je horlogeverzameling gaat uitdunnen.

Sommige mensen minimaliseren ook op hun boodschappen. Ze kopen grotere verpakkingen, waardoor ze bijvoorbeeld minder plastic afval genereren.

Minimaliseren bij de keuzes van je vakantie

Ook bij de keuze van je vakanties kan je het minimalisme gedachten goed laten werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een all inclusive vakantie Spanje en verblijven in een luxe 4 sterren resort aan één van de Spaanse Costa’s maar je kunt ook kiezen voor een fietsvakantie Nederland en op campings overnachten. Je kunt kiezen voor een vliegvakantie of wandelvakantie. Bij alles heb je een keuze om het anders te doen.

natuurhuisje huren en genieten

Minimaliseren op items van emotionele waarde

De meeste mensen hebben wel een doos of een kast waar spullen in staan opgeslagen met een emotionele waarde. Of een hele berg foto’s waar ze goede herinneringen aan hebben. Of wat dacht je van die verhuisdoos vol tekeningen en knutsels van de kinderen? Deze dingen doe je vaak niet weg, omdat ze een emotionele waarde hebben, maar ze nemen wel ruimte in beslag. Toch kan je ook hier wel op minimaliseren. Want hoe vaak pak je nou die verhuisdoos met kindertekeningen? Of hoe vaak kijk je dat fotoalbum in? Het antwoord hierop is bijna altijd: ‘nooit!’.

Deze spullen nemen dus ruimte in beslag, terwijl je er nooit wat mee doet. Dit kan je oplossen, door bijvoorbeeld van deze tekeningen een foto te maken, en deze op te slaan op een externe harde schijf. De echte tekening kan dan weg, terwijl je wel de tekening nog kan bekijken via de harde schijf. Dit scheelt al een hoop ruimte, terwijl je de herinnering aan die mooie tekening van jouw dochter toch nog kan bekijken, maar dan online!