Snijbiet, een vergeten groente die aandacht verdient.
De meeste jonge mensen, weten niet wat snijbiet is en hebben deze vergeten groente nog nooit gegeten.
Snijbiet is echter super gezond en prima zonder bestrijdingsmiddelen in Nederland te kweken. In sommige natuurvoedingswinkels kom je nog wel eens snijbiet tegen. Biologische snijbiet is net zoals biologische spinazie een soort superfood. Lees hieronder waarom. Snijbiet wordt ook in menige biologische sapkuur verwerkt.
Wat is snijbiet?
In eerste oogopslag laat een snijbiet je denken aan een rabarstengel. Deze bladgroente die ook warmoes genoemd wordt kan tijdens de groei verschillende kleuren aannemen. Ze vallen allemaal onder dezelfde categorie van de gewone bietjes. Op het moment dat de plant een hoogte bereikt heeft van 10-15 centimeter, kun je de buitenste bladeren oogsten. In oktober is dit de perfecte tijd om dit te doen en daarom kan het bestempeld worden als de geschikte groente voor de nazomer. In deze blog vertellen we je meer over alles wat de snijbiet te bieden heeft. Let vooral op de helende werking ervan!
De geschiedenis van snijbiet
De voedzame stoffen van de snijbiet
Technisch gezien kan de snijbiet gezien worden als een groenten die familie is van de spinazie. In een snijbietblad komen er enorm veel vitaminen voor. Om de waarden van de vitaminen te meten is er een standaard ontwikkeld die de minimale waarde kan aangeven. Het gaat hier om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) die binnen de EU en de VS gehanteerd wordt. Volgens de standaard is er vastgesteld dat er 100 gram snijbiet gelijkgesteld kan worden aan 692% van de ADH Vitamine K. Vitamine A is ook een van de stoffen die een hoog gehalte heeft in snijbiet, namelijk 204% van de ADH. Wanneer het gaat om vitamine C komt er 50% van ADH erin voor. Ander soorten vitaminen die in snijbiet voorkomen zijn onder andere: Vitamine E met 12.5%, pyridoxine of B6 met 7.5%, B2 met 7% en B11 met 4.5%. Alle andere vitaminen soorten die in snijbiet voorkomen hebben een percentage van 3% of lager.
Mineralen en Fytonutriënten in snijbietjes
Het mineraal soort die het meest voorkomt in snijbiet is ijzer. Het gehalte van ijzer in snijbiet kan vastgesteld worden op 22.5% van de ADH. Koper en magnesium hebben beide een waarde van 20% van de ADH in snijbiet. Zeker niet te vergeten te melden is Mangaan die met 16% van de ADH ook goed vertegenwoordigd is in snijbiet. Natrium komt 14% van de ADH voor in snijbiet. Fytonutrienten komen ook veelvuldig voor in snijbietjes. Om precies te zijn zitten ze het meest in de bladeren. Onder andere zijn er 13 polyfenolen die je terug kunt vinden in snijbiet. Een van de bekende soort is de welbekende kaempferol. Deze komt ook voor in broccoli, boerenkool en aardbeien. Daarnaast heb je ook nog de de enorm gezonde quercetine die ook voorkomt in snijbieten. Zoals jezelf kunt zien gaat het allemaal om zeer werkzame stoffen die in de snijbiet voorkomen. Het unieke van dit alles is dat al deze stoffen bij elkaar een ontstekingsremmende werking heeft.
Waarvoor kun je snijbiet gebruiken?
Los van dat het een overheerlijke groenten kan zijn, kun je het ook anders inzetten. Het gaat hier om de algemene gezondheid van de mens. Sta je bijvoorbeeld op het punt om te detoxen, dan kun je snijbiet altijd gebruiken om dit op een efficiënte manier te doen. De Betalainen die voorkomen in snijbiet zorgen ervoor dat je lichaam ontgift wordt. Daarnaast is de snijbiet ook goed om de ziekte Alzheimer effectief te kunnen behandelen. Vandaar dat sommige artsen het advies geven om snijbietjes te nuttigen zodat de werking van de hersenen beter kunnen functioneren. Dit omdat Vitamine K de schade, die in de brein wordt aangericht, zoveel als mogelijk wordt tegengehouden. Daarnaast is Vitamine K ook een belangrijke bestanddeel wanneer het gaat om osteoporotische ontwikkeling van de botten. Met andere woorden, het maakt je botten sterker.
Hoe kun je snijbiet eten?
Snijbiet kun je op verschillende manieren nuttigen. Je kunt het eten als rauw slablad of je kunt ze in stukjes snijden en door een aardappelpuree draaien. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om het naar smaak te brengen.
Snijbiet zelf kweken?
Snijbiet is super makkelijk zelf te kweken en je vindt deze in menige biologische moestuin. Je koopt zaden voor biologische groenten bijvoorbeeld bij de Bolster maar ook in steeds meer tuincentra zijn zaden van biologische groenten en kruiden te koop.
Dit is één voorbeeld van een vergeten groente. In volgende blogs meer voorbeelden.