Regenwater hergebruiken
Is regenwater hergebruiken zinvol? Jazeker. Een regenton is snel geplaatst. En past in jouw duurzame levensstijl.
Regenwater opvangen is eenvoudig
Nederland staat eigenlijk wel bekend om de vele regen die er kan vallen. Dit regenwater verdwijnt weer in de grond, wat natuurlijk goed is voor de natuur, maar je zou er ook gebruik van kunnen maken om het regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Maar hoe vang je het regenwater dan precies op en waar zou je het regenwater dat je op hebt geslagen dan precies voor kunnen gebruiken?
Zo vang je regenwater op om het te kunnen hergebruiken
Het opvangen van regenwater klinkt als iets dat heel simpel is, en dat is het eigenlijk ook wel. Je hebt verschillende mogelijkheden waarmee je het regenwater op zou kunnen vangen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Niet bij alle methodes is het mogelijk het regenwater ook te zuiveren.
Het kan ook heel goed zijn dat je moet investeren om het regenwater op te vangen. Dit zou dan na een aantal jaren pas terug verdiend kunnen worden. Deze keuze is er een die je mee zou moeten nemen in de overweging voor welke methode je uiteindelijk wil gaan kiezen. Dit zijn de mogelijkheden voor het opvangen van het regenwater:
1. Het gebruiken van een regenton
De regenton is een van de meest bekende manieren om het regenwater op te kunnen vangen. Dit kun je heel eenvoudig doen door de regenton onder de regenpijp neer te zetten. Het regenwater loopt dan vanzelf via de dakgoot en de regenpijp zo de regenton in.
Het water in de regenton zal niet gezuiverd worden, maar je kunt er wel prima de planten water mee geven, je kunt je auto of de ramen er mee wassen. Is een regenton te groot, dan zou je ook kunnen kiezen voor een kleinere mogelijkheid in de vorm van een regenzuil of een wandtank. Ook als je een kleine tuin hebt kun je het regenwater opvangen. Bijna ieder pand is geschikt voor een regenton. Die kan, bij wijze van spreken, zelfs onder een boomhut geplaatst worden.
2. Het afkoppelen van het regenwater
Het regenwater gaat normaal gesproken via de regenpijp rechtstreeks het riool weer in. Wanneer je het regenwater af zou koppelen, dan zorg je er daarmee voor dat het regenwater niet meer meteen het riool in gaat, maar meet terug in de bodem. Hierdoor hoef je dan zelf minder vaak de tuin te sproeien als het geregend heeft.
Het afkoppelen van regenwater kun je doen op drie verschillende manieren. Zo zou je een zinkput kunnen nemen. Dit is een grote ton die je dan in de tuin in laat graven. Als je de regenpijp hier naar toe zou leiden, dan vang je het regenwater daar in op.
Op de bodem van een zinkput zitten gaten waarmee het regenwater weer geleidelijk de grind in kan lopen. Zorg er wel voor dat je een filter plaatst in de dakgoot op de regenpijp, hiermee voorkom je dat er bladeren door de regenpijp meekomen naar de zinkput en de zinkput kan gaan verstoppen.
3. Infiltratiekratten
Je zou ook gebruik kunnen maken van infiltratiekratten, dit werkt ongeveer hetzelfde als een zinkput. Alleen is het dan in de vorm van een krat. Let wel goed op de plek waar je deze wil gaan plaatsen, het moet natuurlijk niet zo zijn dat de tuin te nat gaat worden.
Als laatst zou je gebruik kunnen maken van drainageslangen. Hiervoor graaf je een geul waar de slang ingelegd wordt. Hiermee kun je helemaal zelf bepalen waar jij zou willen dat het water de tuin in zou komen. Zorg wel voor een verloop in de geul om ervoor te zorgen dat het water de juiste kant op de tuin in loopt.
4. Regenwater opslaan in een ondergrondse tank
Dit is een wat meer ingewikkelde manier om het regenwater op te kunnen slaan. Hier moet je ook behoorlijk in investeren. Deze tank moet onder de grond aangesloten worden op de regenpijp. Het water zal dan in deze tank opgeslagen worden. Alleen is deze tank voorzien van een filtersysteem.
Door dit filtersysteem wordt het regenwater eerst nog een aantal keren gezuiverd. De tank met dit gezuiverde water zou je aan kunnen sluiten op de wasmachine, het toilet of op de buitenkraan. Op deze manier zou je het regenwater ongemerkt kunnen hergebruiken.
Waar kun je regenwater voor gebruiken?
Veel mensen denken dat regenwater niet bruikbaar is, maar niets is minder waar. Er zijn genoeg dingen waar je het regenwater voor zou kunnen gebruiken. Dit zijn een aantal van de dingen waar je regenwater voor zo kunnen hergebruiken:
1. Het wassen van de auto met regenwater
Een gewassen auto staat altijd leuker voor de deur als een auto die nog heel erg smerig is. Vaak staan mensen met een emmer sop uit de kraan hu auto te wassen. Maar regenwater dat je op hebt gevangen is ook prima te gebruiken om je auto mee te wassen.
Je moet wel eerst bij de gemeente nagaan of het toegestaan is om je auto op straat te wassen. Controleer dit wel eerst even, want je zou zomaar voor een onverwachte verrassing kunnen komen te staan als je je auto aan het wassen bent.
2. Het doorspoelen van het toilet
Je zou het opgevangen regenwater ook kunnen gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Hiervoor moet je het toilet wel op de tank in de tuin aansluiten. Dit is misschien even een klus om te klaren, maar het zal zeker de moeite waard zijn.
Het gebruiken van regenwater voor het doorspoelen van het toilet heeft ook als bijkomend voordeel dat het voorkomt dat je kalkaanslag in de toiletpot zal krijgen. Dit zal weer een flink stuk schelen in het schoonmaken van het toilet.
3. Het verzorgen van de planten
In een droge periode zou je met het opgevangen regenwater de planten water kunnen geven. Dat is zeker fijn als je een moestuin hebt. Regenwater is veel beter voor de planten dan het water uit de kraan waar een hoge concentratie aan calcium in zit.
Het regenwater bevat ook veel meer voedingsstoffen die de planten nodig hebben. In kraanwater zitten deze voedingsmiddelen nagenoeg niet meer door het zuiveringsproces wat het kraanwater ondergaan is. Planten zullen niet dood gaan bij het gebruiken van leidingwater, maar zullen wel beter groeien en bloeien van regenwater.