We weten allemaal dat we zuinig moeten zijn op onze planeet. De aardbol is namelijk aan het opwarmen en het klimaat is aan het veranderen. Daar moet gauw verandering in worden gebracht. Zo wordt er onder andere in de bouw steeds vaker gedacht aan duurzaamheid, wat een goed teken is. Waarom het steeds populairder wordt en hoe jij zelf duurzaam kunt bouwen, zetten we hieronder voor je op een rij.
In de bouw begint het allemaal
De bouw is het punt waar duurzaamheid voor veel mensen kan beginnen. Wanneer er bijvoorbeeld op een duurzame manier een huis wordt gebouwd dat voldoet aan de milieu-eisen, gaan mensen automatisch duurzamer leven. Dit omdat een nieuwbouwhuis vaak al aan duurzame kenmerken voldoet zoals HR++-glas, geïsoleerde spouwmuren en een warmtepomp. Ditzelfde geldt voor bedrijfspanden: deze kunnen op een duurzame manier worden gebouwd waardoor het bedrijf ook automatisch een stukje duurzamer wordt. In de bouw begint de duurzaamheid dus voor velen.
Het voordeel van duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen brengt veel voordelen met zich mee. Wanneer alle gebouwen duurzaam worden gebouwd zal de aardbol op een gegeven moment minder belast worden. Zo zijn nieuwbouwhuizen vaak goed geïsoleerd, waardoor je minder gauw de thermostaat een graadje hoger hoeft te zetten en je dus kunt besparen. Maar het blijft niet alleen bij energiebesparing. Bij duurzaam bouwen wordt er ook gebruikgemaakt van duurzame materialen, worden er materialen gerecycled en wordt het gebouw zo ontworpen dat er een gezond binnenklimaat kan ontstaan.
Zo bouw je duurzaam
Er zijn meerdere manieren waarop je duurzaam kunt bouwen, of hoe jij jouw steentje kunt bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een duurzame manier van bouwen waarbij de biodiversiteit zo veel mogelijk wordt behouden. Voorbeelden van natuurinclusief bouwen zijn groene daken, groene gevels en groene tuinen. Groen zal zorgen voor een natuurlijke waterbuffer en het heeft een isolerende werking. Maar naast groen is er nog meer. Zo is het ook belangrijk om de flora en fauna te laten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een gierzwaluwkast, waar de bedreigde vogel alsnog kan broeden en slapen. Naast de gierzwaluw is het ook belangrijk om te denken aan de huismus en de vleermuis, door bijvoorbeeld een huismuskast of vleermuistil te plaatsen.
Ook circulair bouwen is een duurzame manier van bouwen. Bij circulair bouwen worden er alleen maar herbruikbare materialen en grondstoffen gebruikt, zodat er circulariteit ontstaat. Dit voorkomt de uitputting van grondstoffen en CO2-uitstoot.