Tips voor het kopen van een duurzame airconditioning

Airconditioning en duurzaam is over het algemeen niet de beste combinatie. Maar toch gebruiken we steeds vaker een airconditioning, zowel privé als zakelijk. Niet heel goed voor het milieu. Gelukkig kun je er wel je best voor doen om je airconditioning zo duurzaam mogelijk te gebruiken. We geven je tips voor het kopen van een duurzame airconditioning.

Waarom kiezen we massaal voor airconditioning?

Vorig jaar hadden we een extreem warme zomer. In alle landen waar we naartoe gingen op vakantie was het warm, maar ook in ons eigen niet-meer-zo-koude-kikkerlandje was het erg warm. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de opwarming van de aarde, de klimaatverandering. Door die klimaatverandering hebben we langere zomers en ook veel warmere zomers. Met als gevolg dat het in onze huizen en op onze kantoren ook erg warm is. Daarom kiezen we massaal voor airconditioning, om ervoor te zorgen dat het leefbaar en werkbaar blijft in onze omgeving.

duurzaam verbouwen in de stad

Tips voor het kopen van een duurzame airconditioning

  1. Koel houden: het meest belangrijk om mee te beginnen is om je huis of kantoor zo koel mogelijk te houden. Probeer de zon dus zoveel mogelijk buiten te sluiten. Houd de zonwering of gordijnen overdag dicht. Maar ook de ramen en deuren kun je het best dicht houden. Op die manier zorg je ervoor dat het binnen zo koel mogelijk blijft, waardoor je de airconditioning zo min mogelijk aan hoeft te zetten.
  2. Neem zonnepanelen: een airconditioning verbruikt veel stroom, wat natuurlijk niet per se heel duurzaam is. Daarom is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen hebt. Je gebruikt je airconditioning immers op hele warme dagen, wanneer de zon veel schijnt. Op die dagen wekken je zonnepanelen toch ‘te veel’ zonne-energie op, die je dus perfect kunt gebruiken om je airconditioning mee aan te zetten.
  3. Bedenk waarvoor je de airconditioning gaat gebruiken: heb je de airconditioning veel nodig? Moet je er een grote ruimte koel mee houden gedurende een langere periode? Of gebruik je hem alleen om je slaapkamer koeler te maken als het echt te warm wordt? Je hebt namelijk de keuze uit een mobiele airconditioning of een vaste geïntegreerde airconditioning. Een mobiele airconditioning verbruikt over algemeen meer stroom. Maar omdat je een geïntegreerde airconditioning waarschijnlijk langer en meer gaat gebruiken zal deze uiteindelijk toch meer stroom verbruiken.
  4. Kijk naar het energielabel: net als met alle elektrische apparaten kun je op het energielabel zien hoe zuinig je airconditioning is. Kies daarom het liefst voor een airconditioning met energielabel. A+++. Deze is relatief laag in energieverbruik.

Als je een beetje nadenkt over je verbruik, je goed inleest en probeert je airconditioning zo min mogelijk te gebruiken kun je dus best op een duurzame manier gebruik maken van een airconditioning.