Wereldleiders gaan voor duurzaam

Wereldleiders gaan voor duurzaam, er is hoop.

Vandaag werd bekend dat een groot aantal wereldleiders en politici voor een meer duurzame wereld en samenleving gaan. Er wordt ingezet op een meer duurzame economie, bescherming van natuur en een schoner milieu. De huidige coronacrisis heeft veel mensen aan het denken gezet, inclusief de mensen die het beleid maken. Is dit het paard achter de wagen spannen of is dit een echte duurzame revolutie. Iets wat de wereld echt duurzamer en leefbaarder zal maken? Wij denken van wel.

Een duurzame economie is een belangrijke voorwaarde voor slagen

Multinationals willen vaak op korte termijn veel winst maken en hebben doorgaans meer aandacht voor aandelen koersen, goede jaarcijfers en bonussen voor de directie en en bestuurders. Althans dat is wat een grote groep mensen denkt. De laatste tijd echter zie je dat ook de grote internationale bedrijven meer werk maken van duurzaamheid. Bedrijven gaan steeds vaker voor CO2 neutraal en milieuvriendelijk. Steeds meer consumenten kopen producten met een meerwaarde. Diezelfde consumenten kopen bewust bij bedrijven die aandacht hebben voor een goede mix van People Profit en Planet. Fair Trade, vegan, biologisch, duurzaam.

droogte door klimaatverandering

Geen modewoorden meer

Het zijn geen modewoorden meer maar de basisbestanddelen van duurzaam ondernemen en een duurzame economie. De oproep van de wereldleiders om voor een meer duurzame economie te gaan en dat voor bedrijven met mogelijk belastingvoordeel te stimuleren, zal het vliegwiel sneller doen draaien. Steeds meer bedrijven gaan voor duurzaam.

Consumenten nog meer stimuleren om duurzame producten te kopen

De redactie van Duurzaam Doe Je Zo verwacht en hoopt dat er meer stimulans komt voor de aankoop van duurzame producten. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een btw verlaging of bedrijven die duurzamer gaan produceren, financiële voordelen te geven. Als de prijzen van duurzame producten zullen dalen, neemt de vraag en verkoop ervan toe en gaat het vliegwiel nog sneller draaien. Wie weet is het assortiment van de supermarkt over 5 jaar voor 50 % biologisch. De duurzame supermarkt komt er aan.

gelukkige kinderen op een vrije school

Natuur en milieu

De afgelopen tientallen jaren zijn er vele diersoorten uitgestorven. Ontbossing, bestrijdingsmiddelen, een gebrek aan biodiversiteit zijn de belangrijkste redenen. Een andere reden is de mens die zeeën leegvist, op dieren jaagt die met uitsterven worden bedreigd en steeds meer plantages aanlegt voor soja, palmolie en meer. Een groot aantal wereldleiders ziet in dat als we op de huidige weg door gaan, toekomstige generaties niet meer van de natuur en wilde dieren zullen kunnen genieten. Volgens de plannen komen er programma’s om flora en fauna te beschermen en nieuwe natuur te laten ontstaan. Of die wensen en plannen werkelijkheid zullen worden en of een en ander voldoende is, weten we niet. Wat we wel weten is dat de coronavirus de ogen van velen heeft geopend. Het is tijd voor een duurzame verandering. Ben jij er klaar voor?

Wat kan jij doen om de wereld wat leuker te maken?

Jij bepaalt als consument wat er geproduceerd wordt. Waar vraag naar is, wordt op termijn geproduceerd. Ben je voorstander van eerlijke wereldhandel? Wil je dat producenten en arbeiders een eerlijke beloning krijgen? ga dan voor Fair Trade. Wil je niet langer dan dat de bio industrie er zal zijn? Koop dan alleen diervriendelijk of zoveel mogelijk vegetarisch of veganistisch. Er zijn veel mogelijkheden om je steentje aan een eerlijke en duurzame samenleving bij te dragen. Iedere bijdrage is welkom! Een duurzamere wereld komt er aan.