Tegels in je tuin

Tegels in je tuin, steeds vaker.

Steeds vaker zie je het gebeuren. Mensen die hun voortuin met bomen, struiken en planten helemaal leeg halen en deze door een hoveniersbedrijf laten betegelen. Vroeger legden hoveniersbedrijven tuinen aan. Tegenwoordig krijgen ze steeds vaker opdracht om met de graafmachine een hele tuin leeg te halen en te laten vervangen door tegels. Gemakkelijker te onderhouden en een prima plek om de auto, caravan of fietsen te stallen. Minder groen in je tuin betekent minder goede waterafvoer, minder vogels, insecten, enz. Kortom minder leven in je tuin.

Betegelde tuinen, een modeverschijnsel

Je tuin laten betegelen lijkt vooral een modeverschijnsel. Wat de buren hebben, willen andere mensen ook. Ontzettend jammer want een tuin zonder bomen, planten en bloemen trekken geen bijen en vlinders aan. Een tuin met tegels betekent ook dat er geen CO2 opname is, geen bijdrage aan het helpen om het broeikaseffect terug te dringen. Als in een jaar een 100.000 mensen hun tuin laten betegelen en bomen en struiken verwijderen, heeft dat zeker wel grote gevolgen. Een boom of struik die groeit neemt CO2 op. Zelfs gras ( ook CO2 opname door groei ) is goed voor het milieu! Nederland kan en moet duurzamer!

groen in de tuin

Geen egels in je tuin

Als je geen bomen, struiken en planten in je tuin hebt, zullen egels er ook geen voedsel vinden en komt ook de merel, lijster of koolmeesje niet langs. Er leven nauwelijks insecten in zo een tuin en een lekker wormpje zit er voor de lijster of merel ook niet in. Tegels in je tuin zorgen dus dat dieren je tuin mijden. Een tuin zonder leven, dat is wat er gebeurt.

Andere denkwijze is noodzakelijk

Als je een duurzame levensstijl hanteert, zal je niet snel groen laten vervangen door beton. Je gaat eerder voor zonnepanelen op je dak en een regenton om overtollig water op te vangen. Je kiest voor een minder vervuilende auto of voor een deelauto. Als je het financieel kunt opbrengen kies je voor een elektrische auto en maakt zoveel mogelijk gebruik van de trein. Als je een minder duurzame levensstijl hebt, denk je niet in duurzaamheid maar in gemak, in comfort. Om anders te leren denk en handelen is inzicht nodig. Inzicht dat de wereld groener en duurzamer moet en ook jij daar een bijdrage aan kunt leveren. In diverse artikelen van Duurzaam Doe Je Zo vind je tips voor een meer duurzaam leven. Het is een kwestie van een knop omzetten. Duurzaam doen komt na duurzaam denken. Die tegels dan zeker uit je tuin. De egel komt zeker terug.