8 duurzame cadeautips

Aan het eind van het jaar kiezen veel werkgevers ervoor om het personeel te verrassen met een mooi
kerstcadeau. Je wilt laten merken dat je blij bent met je werknemers en dat je waardering hebt voor wat ze allemaal doen. Maar als ondernemer ben je waarschijnlijk ook bezig met duurzaamheid. Voeg duurzaam ondernemen een samen met je kerstcadeau’s. En kies dit jaar het kerstpakket fair trade

8x duurzame cadeautips

  1. Een “ouderwets” kerstpakket vol lekkers lijkt steeds minder vaak gegeven te worden. Toch vinden heel veel werknemers dit het meest leuk om te krijgen. Het geeft dat echte kerstpakket gevoel, al is het alleen al omdat je hele woonkamer bezaait ligt met snippertjes na het uitpakken. Zo’n pakket is ook heel gemakkelijk duurzaam te kopen. Bijvoorbeeld door alleen maar Fair Trade producten te kiezen. Zo krijgen de boeren en ondernemers in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product.
  2. Cadeau om zelf samen te stellen. Weer een gourmetstel, of een citruspers. Op een gegeven moment zul je een keuken vol spullen hebben. Als je iemand een cadeau geeft waar hij niets aan heeft zal dit al snel weer in de prullenbak belanden. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar ook alles behalve duurzaam natuurlijk. Maar als je personeel zelf het kerstpakket kan samenstellen kiezen ze alleen voor producten die ze ook echt gaan gebruiken. Duurzaam dus!
  3. Lokale producten: koop producten bij de lokale ondernemers. Duurzamer kan bijna niet. Kies voor vlees dat rechtstreeks bij de boer vandaan komt. Neem bier van de lokale brouwerij. Hiermee steun je de lokale ondernemers, die het vaak een stuk moeilijker hebben dan de grote (online) warenhuizen.
  4. Steun een goed doel. In plaats van een kerstpakket of bonus te geven kun je er ook voor kiezen om je personeel te laten kiezen. Willen zij misschien (met een deel van hun pakket) een goed doel naar keuze steunen?
  5. Kies voor duurzame materialen: dus vrij van plastic en plantaardig. Bijvoorbeeld een bamboe servies. Duurzame materialen zijn beter voor de aarde en het milieu. En uiteindelijk dus ook voor je personeel.
  6. Maak de wereld groener: geeft bijvoorbeeld een plant of een boom cadeau! Veel tuinen worden steeds meer betegeld, wat ervoor zorgt dat het warmer wordt en de insecten minder kans hebben. Help ons milieu een handje door de aarde weer een beetje groener te maken. Een speciale vlinderstruik bijvoorbeeld, maar ook een insectenhotel is een prima cadeau.
  7. Duurzame wijn: er zijn heel veel fair trade wijnen te koop, en wist je dat er ook in Nederland wijn wordt gemaakt?
  8. Een fiets: een hele fiets geven gaat misschien wat ver. Maar je kunt je personeel wel stimuleren om minder de auto te pakken, dus bijvoorbeeld door een fietsenplan de introduceren.

Pak dit jaar eens op een andere manier uit. Duurzamer dan je misschien gewend bent, maar wel helemaal van nu. Een fairtrade kerstpakket zou anno 2021 eigenlijk normaal moeten zijn. Toch kiezen mensen vaak voor wat ze al kennen. Kies je dit jaar eens voor iets nieuws?