Een slowjuicer gebruiken in je gezonde levensstijl

Gezond leven is hip! Op Instagram vliegen de #fitgirls je om de oren. In de supermarkten worden de schappen met vegetarische en veganistische producten steeds groter. Ben jij ook bezig met een gezonde levensstijl? Wist je dan al dat een slowjuicer niet mag ontbreken in je keuken? Dit is de tool om je gezonde levensstijl in stand te houden. Want met een slowjuicer kun je zoveel meer maken dan alleen super gezond sap. Benieuwd wat? Dat lees je hier!

Wat is een slowjuicer?

Om te beginnen is het natuurlijk fijn om te weten wat een slowjuicer eigenlijk is. Waarschijnlijk ken je al behoorlijk wat keuken apparaten. Een blender of staafmixer heeft bijna iedereen wel in zijn keukenkastje staan. Ook hier kun je sap mee maken, of sauzen. De sapcentrifuge is bij veel mensen ook wel bekend. Maar een slowjuicer heeft net dat beetje extra.

Met een slowjuicer pers je fruit, groente maar ook kruiden op een langzame manier. De machine gebruik weinig toeren en dit heeft voordelen. Zo komt er weinig zuurstof bij je sap en ook warmt de machine nauwelijks op. Je sap behoudt dus bijna alle voedingsstoffen en gaat niet oxideren.

ingredienten slowjuicer klein snijden

Sapjes juicen, maar wat nog meer?

Met een slowjuicer kun je eigenlijk alles persen. Of je nu zachte fruitsoorten wilt persen, of hele harde groenten, alles kan! Maar wist je dat tarwegrassap alleen maar gemaakt kan worden met een slowjuicer? Dit super gezonde sapje kan niet ontbreken in je gezonde levensstijl, en kun je met je slowjuicer dus gewoon thuis maken! Ook spinazie, munt en andere kruiden kun je juicen met deze machine, heel veelzijdig dus. Wat je vast nog niet wist is het volgende.

Als je kiest voor een slowjuicer die zowel horizontaal als verticaal perst kun je nog veel meer maken dan alleen sap. Je kunt bijvoorbeeld noten persen, en je eigen notenpasta maken! Maar ook andere pasta kun je maken met deze machine. Van courgette of wortel maak je prachtige spaghettislierten, die veel minder koolhydraten bevatten dan ‘gewone’ spaghetti.

slowjuicer sap

Een slowjuicer gebruiken in je gezonde levensstijl

Je hebt al kunnen lezen dat je met een slowjuicer van alles kunt maken. Iedere dag je eigen tarwegrasshotje bijvoorbeeld. Maar doordat je ook kruiden kunt juicen kun je hele verrassende combinaties maken. Kruiden kunnen en hele fijne toevoeging zijn in sap. Je kunt ook kruiden persen en deze toevoegen aan je olijfolie, om verschillende smaken te maken. Of voeg het toe in een zelfgemaakte pastasaus met je eigengemaakte courgettespagthetti en je hebt een heerlijke vegetarische of veganistische maaltijd. Zeker als je groenten en fruit uit je eigen moestuin gebruikt, of van een biologische boer. Een slowjuicer gebruikt door het lage toerental zelfs minder stroom, hoe duurzaam wil je het hebben?

het slowjuicer proces

Op zoek naar de perfecte slowjuicer?

Als je een slowjuicer wilt gaan aanschaffen zijn er een aantal punten waar je op kunt letten.

  • Sapstop: iedere slowjuicer heeft een sapstop. Met deze stop kun jij je sap aftappen. Maar er zijn nogal verschillen. De ene machine heeft een tap, de andere een soort kurk. En er kan best eens een lekkage ontstaan, dus let hier goed op bij bijvoorbeeld de reviews.
  • Horizontaal/verticaal/twin gear: er zijn verschillende soorten slowjuicers. Een horizontale pers is voornamelijk geschikt voor het persen van producten die veel vezels bevatten (zoals sellerie), maar ook bladgroentes en kruiden. Met een verticale pers kun je perfect harde groentesoorten persen. Met een twin-gear pers kun je nagenoeg alles persen.
  • Kwaliteit: ga voor een kwalitatief goede slowjuicer, deze zijn veel duurzamer en zorgen er voor dat jouw sapjes echt met lage toeren en warmte gemaakt worden. Een top merk is bijvoorbeeld Kuvings uit Zuid Korea (het land waar het slowjuicen ooit begonnen is).

Bedenk dus goed van tevoren wat je gaat maken met je juicer. Wil je voornamelijk sapjes? Of ga je er alles uithalen en wil je een machine die alles kan?

In je gezonde levensstijl kun je hem dus eigenlijk niet missen, de slowjuicer. Deze alleskunner gaat er voor zorgen dat jij nog meer vitamines en mineralen binnen krijgt, en kunt gaan experimenteren met de heerlijkste (vegetarische en veganistische) recepten.