Biologisch winkelen

Waarom biologisch winkelen niet altijd eenvoudig is. Steeds meer mensen ontdekken biologische producten. Deze duurzame producten zijn echter niet overal verkrijgbaar. Zeker als je op het platteland of in een dorpje woont, is de kans groot dat er geen biologische winkel of supermarkt met biologisch assortiment aanwezig is. Gelukkig kan je ook online biologisch winkelen, waar ook je in Nederland woont. Dagelijks biologisch brood, fruit en groente kopen is online nog steeds erg moeilijk. Op deze pagina wat tips en informatie.

Biologisch winkelen in de supermarkt.

Supermarkten breiden hun biologisch assortiment in rap tempo uit en je kunt je biologische boodschappen ook online bestellen. Koplopers in het aanbod biologisch zijn Albert Heijn, Liddl, Aldi en Jumbo. Met name de Spar en C 1000 lopen mijlenver achter als het om biologische producten zoals groente, fruit en andere versproducten gaat. Maar ook hun assortiment biologische droogwaren is zéér beperkt. Er zijn zelfs supermarkten die geen biologische aardappelen verkopen.

biologisch eten

De natuurvoedingswinkel.

In de natuurvoedingswinkel vind je in de regel een 100 % biologisch aanbod. Je kunt in dit type winkels ook dagelijks biologisch brood kopen, ook speltbrood en meestal glutenvrij brood. In de meeste natuurvoedingswinkels is personeel aanwezig met kennis van zaken. Ben je bijvoorbeeld veganist, dan kunnen ze je daar prima adviseren. Hetzelfde geldt als je een bepaalde allergie hebt. De natuurvoedingswinkel heeft de naam duur te zijn maar er zijn ook veel biologische producten goedkoper dan de supermarkt. De meeste ketens natuurvoedingswinkels kennen ook de mogelijkheid online te bestellen.

Welke keurmerken zijn er voor “biologisch”?

Als je er zeker van wilt zijn dat een bepaald product zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen is geteeld, kan je het best een bio product met keurmerk kopen. Er zijn echter vele keurmerken. Nederlandse bedrijven die biologische producten willen produceren en een keurmerk willen verwerven, dienen zich te registreren bij de Skal.

Hier vind je een overzicht van de meest bekende keurmerken van biologisch.

Online biologische boodschappen bestellen.

Er zijn tegenwoordig honderden online bestelmogelijkheden. Ook voor cosmetica en shampoo met een Eko Keumerk. Nadeel van het online bestellen van biologische producten dat je met minimale bestelbedragen te maken hebt en bezorgkosten. Als je boven een bepaald bedrag bestelt, worden al jouw biologische producten gratis thuis bezorgd.

moestuin streekproducten

Het alternatief, streekproducten.

Een redelijk tot goed alternatief voor producten met en Eko Keurmerk, is het kopen van versproducten bij de boer of streekwinkel. In de meeste gevallen gaat het dan om kleinschalige productie en moet je op basis van vertrouwen onbespoten producten kopen. Om er achter te komen of een krop sla bijvoorbeeld bespoten is, kan de dat het beste rechtstreeks aan de boer of eigenaar streekwinkel vragen. Je krijgt meestal een eerlijk antwoord. Als je echter een kropje sla, andijvie of boerenkool koopt uit de volle grond en eer zit geen luisje op, kun je je bedenkingen hebben. Maar het kan beste dat de boer niet schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt zoals brandnetelgier. En er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen die het goed doen en niet schadelijk zijn voor de mens. Als je een beperkt budget hebt en van vers eten houdt, is kopen bij de streekwinkel of boer zo gek nog niet. Je kunt “biologisch winkelen” dus op je eigen manier invullen, ook als je geen dikke portemonnee hebt. In een volgende blog gaan we in op “zelf een moestuin beginnen”.