Goede voornemens

Welke goede voornemens heb jij voor 2021?

2020 is een hectisch jaar gebleken. Met een hoofdrol voor het coronavirus, de verkiezingen in Amerika en de warmste dagen van de eeuw in Nederland. Dat de opwarming van de aarde niet te stoppen is, lijkt zonneklaar. Ondanks alle beloften en afspraken over CO2 reductie worden er nog steeds veel te veel broeikasgassen uitgestoten. Gelukkig kunnen we als individu wel keuzes maken. Duurzame keuzes. De redactie van Duurzaam Doe Je Zo is benieuwd welke duurzame keuzes jij in 2021 gaat maken. Goede voornemens uitvoeren, daar is het waar het bij een duurzame levensstijl mede om draait. Er is volop goed nieuws te melden als het om duurzaamheid gaat.

Welke goede voornemens ga jij waar maken?

Duurzaamheid zit hem in kleine en grote dingen. Met kleine stapjes kom je net zo ver als met reuzen passen. Wat betreft onze duurzame levensstijl wordt het ons in Nederland makkelijker en moeilijker gemaakt. Helaas speelt de factor geld daar nog een belangrijke rol in. Als je hoog opgeleid bent en een hoog inkomen hebt, kan je eenvoudiger duurzame keuzes maken dan als je een minimum inkomen hebt. Maar.. iedereen kan duurzame keuzes maken. Hier vind je tips over duurzaam leven. Door bijvoorbeeld de tarieven van groene energie te vergelijken en de juiste keuze te maken, kan je op je energierekening besparen.

laadpaal voor je huis

De supermarkten in Nederland gaan voor duurzaam

In de supermarkten vind je een steeds groeiend aanbod biologische producten, vleesvervangers en ecologische schoonmaakmiddelen. Je kunt bij iedere energieleverancier groene stroom en CO2 gecompenseerd gas afnemen. Je kunt zonnepanelen leasen en kiezen voor een groene bank zoals de ASN en Triodos bank. Je kunt zelfs je haar laten knippen bij de groene kapper. Als jij in 2021 voor een duurzame levensstijl gaat, zijn er mogelijkheden genoeg. Ook als je maar een kleine portemonnee hebt.

Aldi, Lidl, Plus, Jumbo en Albert Heijn zijn goed bezig

De duurzame supermarkt komt er aan! Kijk met name maar eens naar de duurzame producten in het assortiment van de Lidl, Aldi, Plus, Jumbo en Albert Heijn. Je kunt in de meeste supermarken duurzamer winkelen en een aantal goede voornemens waar maken. Winkelen in de natuurvoedingswinkel is een avontuur. Supermarkten spelen in op de behoefte van de bewuste consument. Wij denken dat over een jaar of 5 wel de helft van het assortiment Fair Trade en duurzaam zal zijn. Ook de verpakkingen van producten worden duurzamer. Plastic zal vervangen zijn door afbreekbare producten met als basis mais. Albert Heijn heeft al aangegeven alle plastic verpakkingen te zullen uitbannen.

natuurhuisje huren en genieten

Nederland verduurzaamt in hoog tempo

Het is je vast al opgevallen. In Nederland verrijzen steeds meer windparken en zonneparken. Dat heeft alles te maken met het Klimaatakkoord. Windenergie en energie opgewekt door de zon wordt steeds belangrijker. De elektrische auto is enorm in opkomst en steeds meer banken en pensioenfondsen beleggen in duurzame projecten en niet langer in wapenindustrie, kinderarbeid, producten die genetisch gemanipuleerd zijn of de bio industrie. Steeds meer mensen gaan voor een duurzame en gezonde levensstijl. Nog nooit hebben zo veel mensen in Nederland hardloopschoenen aangetrokken. Steeds meer mannen en vrouwen gaan voor een vegetarische of veganistische levensstijl en de Fair Trade winkels verrijzen als paddenstoelen uit de grond. Het wordt dus steeds makkelijker je duurzame voornemens voor 2021 waar te maken.

grazende schapen

Duurzaamheid is een mondiaal verhaal

In Nederland wordt het duurzame ondernemen steeds belangijker. Zelfs een partij als Shell komt met duurzame initiatieven. Duurzaamheid is echter een internationaal verhaal. Als wij hier een hardhouten schutting of schuur laten plaatsen en het hout uit de bossen van Brazilië afkomstig is, werkt ons duurzaam principe niet. Als wij voedingsmiddelen kopen met palmolie erin verwerkt, helpen we mee de palmolie plantages in stand te houden. Voor de aanleg van (niet duurzame) palmolie plantages worden vaak bossen gekapt. Al het leven is met elkaar verbonden. Duurzaamheid gaat verder dan ons eigen belang. Het heeft te maken met een internationale solidariteit.

duurzamer ondernemen

Goede voornemens en solidariteit

Er is een enorme ongelijkheid in de wereld. De één heeft alles, de ander niets. Gelukkig zijn er tal van organisaties die de minder bedeelden helpen en gelukkig kunnen wij die Goede Doelen ook in 2021 steunen. Duurzaamheid is solidariteit. Jij kunt ook in 2021 het verschil blijven maken met je dagelijkse keuzes. Van duurzaam wonen, bankieren, reizen en consumeren tot het ondersteunen van een goed doel. Duurzaam denken en doen, dat maakt het verschil. Wij wensen iedereen een geweldig 2021 toe en hopen dat er geen virus zal zijn dat et leven in de war gooit. In plaats daarvan wensen we je een gelukkig, duurzaam en zo zorgeloos mogelijk nieuw jaar toe. Jouw goede voornemens 2021, maken het verschil. Voor nu en voor de toekomst. Duurzaam denken = duurzaam doen.