Kinderen en respect voor de natuur

Hoe kinderen meer respect voor de natuur krijgen

Respect voor de natuur, o zo belangrijk. Hoe worden onze kinderen zich meer bewust van het belang van de natuur?
Kinderen opvoeden, is kinderen leren wat de natuur voor ons betekent. Waar of niet waar?? Feit is wel dat de huidige generatie kinderen bijna met een iphone in de wieg geboren wordt. Het gebruik van Facebook, Instagram en andere sociale media is al bekend bij jonge kinderen terwijl hele generaties kinderen nauwelijks meer buiten spelen en de natuur verder af van ze staat dan ooit. Er is hier een belangrijke taak voor ouders, verzorgers, opvoeders en scholen weggelegd.

Regelmatig de natuur in met de kinderen

Er is eigenlijk maar één manier om kinderen enthousiast te maken. Ga regelmatig de bossen in, bezoek eens een Nationaal Park of huur een huisje in de duinen en aan de zee. Wandel met de kinderen door een bos en benoem alles wat je ziet. Zet eens een speurtocht uit in de bossen en laat ze ervaren hoe rijk de Nederlandse natuur is. Door een spannend avontuur te creëren worden ook de kleinste kinderen enthousiast. Als kinderen alleen maar achter de computer zitten en computerspelletjes doen, gaat de natuur nooit echt leven.

kinderen en respect voor de natuur

Niet alle kinderen hoeven padvinders te worden

Niet alle kinderen kunnen padvinders te worden, maar scouting is wel leuk. Als kinderen padvinder worden, leren ze niet alleen hoe bijzonder en belangrijk de natuur is maar ook dat er een uitdaging is. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe een tent op te zetten, vuurtje aan te maken of huttendorp te bouwen. Een kind die eens in een boomhut overnacht heeft, vergeet dat nooit meer. Bij de scouting leer je ook om samen te werken en je sociale vaardigheden te verbeteren. Je leert om in groepsverband leuke dingen te doen en ook wat respectvol omgaan met elkaar betekent. De natuur staat daarbij altijd centraal. Bij Scouting Nederland vind je alle informatie. Respect voor de natuur en voor elkaar is bij scouting heel normaal.

Vakantie met kinderen? Huisje in het bos huren.

Je kunt de kinderen ook meer respect voor de natuur bijbrengen door een huisje in het bos te huren. Ook in Nederland vind je bossen waar huisjes verstopt in de natuur staan. Hier kan je een natuurhuisje huren. Zeker als je er eens op uit wilt in de herfstvakantie, is een verblijf in de bossen ideaal. Kamperen met de kinderen op een minicamping bij de boer, is zeker ook een leuk idee. Kinderen kennis laten maken het leven en de dieren op de boerderij is van onschatbare waarde.

natuur met kind in het bos

Veel avontuur in de bossen

In Nederland hebben we de Veluwe en in België de Ardennen. Bossen en natuurgebieden die voor velen onder ons nog onontdekt zijn. Wie weet hoog hoog een boom in het bos kan worden en in welke bossen de boommarter verblijft? Wie weet waar in Nederland de wolf leeft? De Nederlandse bossen zijn spannender dan je misschien denkt. Weet jij waar het hoogste punt van Nederland ligt en waar de mooiste bossen van Drenthe liggen? Weet jij waar de Sahara in Nederland ligt?

Word lid van een natuurvereniging

De natuur is natuurlijk meer dan de bossen in Nederland of de Ardennen. Natuurbehoud en natuurschoon is iets internationaals. Betrek de kinderen bij de gebeurtenissen in de wereld en laat ze weten dat vele diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Laat ze ook de positieve kant zien, de bescherming van de regenwouden, het aanplanten van bomen en het opzetten van fokprogramma’s om bepaalde diersoorten die anders zullen uitsterven, te redden. Onze suggestie: Word lid van Natuurmonumenten of het Wereld Natuur Fonds.

natuur respecteren

Wordt jouw kind ranger bij het WNF?

De Laatste, het Wereld Natuur Fonds heeft voor kinderen een speciale afdeling. Laat je kinderen Ranger worden en meehelpen de natuur en bepaalde diersoorten te beschermen! Het werkt. Hier vind je informatie over het WNF voor kinderen. Kinderen die zich aanmelden als ranger leren al snel wat respect voor de natuur in de praktijk betekent. Je kunt je kinderen en de aarde geen mooier cadeau geven. Als de tijger er in Sri Lanka en India er over 50 jaar nog is, is dat mede te danken aan de bijdrage van het WNF, alle Rangers en jouw kinderen.