Klimaatverandering

Klimaatverandering, onomkeerbaar.

Klimaatverandering is iets wat niet meer te stoppen valt. De aarde warmt op en het klimaat verandert in hoog tempo. In het ene land wordt het warmer en droger terwijl er in het andere land voortdurend overstromingen zijn. De veranderingen en gevolgen zijn extreem. Duidelijk is dat de mensheid verantwoordelijk is voor deze verandering van het klimaat. Temperaturen in Nederland van boven de 35 graden zullen misschien wel heel normaal worden. Wij zullen ons moeten aanpassen aan deze temperatuurstijging. Veel dieren en plant zullen uitsterven. Klimaatverandering, het is niet meer te stoppen.

wandelen in de natuur

Wat kunnen wij als individu doen aan klimaatverandering?

De opwarming van de aarde met als gevolg het smelten van de ijskappen en het stijgen van de zeespiegel heeft grote gevolgen. Als individu kan je daar weinig aan doen. Het is een mondiale kwestie. Maar we kunnen in Nederland wel een voorbeeld geven. Als individu kun je ook een handje helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alle kleine beetjes helpen. Je kunt een voorbeeldfunctie zijn voor anderen.

Minder of géén vlees eten

Nog steeds is het in de zomer voor veel mensen “barbecuetijd”. En vlees is daarbij nog steeds favoriet. Iedereen weet inmiddels wel dat voor de productie van vlees veel water en grondstoffen nodig zijn en dat de productie van vlees inefficiënt is. Over dierenleed maar niet te spreken. Minder of geen vlees eten, het draagt direct bij aan een duurzame levensstijl. Je verkleint je voetafdruk en werkt ook nog eens positief aan je gezondheid. Af en toe veganistisch eten, is ook zeker geen slecht idee.

koe niet naar slachthuis

Minder van de auto gebruik maken

Je hoeft je auto niet weg te doen als je duurzamer wilt leven. Maar misschien kan je wel selectiever gebruik van je auto maken. Als de supermarkt op minder dan 5 kilometer van je woning ligt, kan je ook gebruik van de fiets maken. Een elektrische auto is nog lang niet voor iedereen weggelegd maar over 10 jaar rijdt misschien wel de helft van de Nederlanders in een elektrische of hybride auto. En voor diegenen die nog een diesel auto hebben omdat ze veel kilometers per jaar maken. Een diesel personen auto kan echt niet meer. In zo een auto kom je ook vaak de milieuzone van een binnenstad meer in.

Minder verre reizen maken

Het coronavius heeft verre reizen maken al een stuk moeilijke gemaakt. Maar misschien waren we al een stuk doorgeslagen? 6 tot 10 keer per jaar een verre rondreos maken was voor veel mensen al heel normaal. Maandelijks een stedentrip naar New York, Londen, Parijs of Moskou? De vliegindustrie heeft al geconstateerd dat vliegen duurzamer moet. Vliegtuigen zullen steeds minder vervuilend worden. Als we wat vaker vakantie in eigen land gaan vieren, dragen we bij aan de locale economie en zijn we lekker duurzaam bezig. Boek eens een natuurhuisje of ga eens kamperen op een groene camping. Terug naar de natuur, goed voor iedereen. Een vakantie in eigen land, voelt goed en kan ook spannend zijn.

natuurhuisje huren en genieten

Een groene energie leverancier kiezen

Nog steeds komt een gedeelte van ons stroom uit vervuilende kolencentrales. Nog steeds speelt kern energie een belangrijke rol en zijn er energie maatschappijen die investeren in vervuilende energie. Als je nog geen groen gas en stroom hebt, het is heel eenvoudig om van energie leverancier te switchen. Het kan vaak met een opzegtermijn van een maand. Je kunt voor groen gas en stroom te kiezen, ook geld besparen. Zie ons artikel over geld besparen op je energie rekening.

droogte door klimaatverandering

Een ja/nee sticker op je brievenbus plakken

Jaarlijks ontvangt een gemiddeld gezin in Nederland al snel een paar 100 kilo ongevraagd reclame drukwerk dat meestal ongelezen de vuilnisbak in verdwijnt. Heb jij nog geen Nee/Nee of Ja/Nee sticker op je brievenbus? Dan wordt het nu tijd om actie te ondernemen om zo een sticker in het gemeentehuis op te halen. Heel vreemd overigens dat die stickers zo moeilijk te verkrijgen zijn. Gelukkig zijn er initiatieven om van systeem te veranderen en mogen reclamebezorgers straks alleen folders bezorgen in brievenbussen met een “ja graag reclamesticker”. Een duurzame ontwikkeling die de redactie van Duurzaam Doe Je Zo, van harte toe juicht. Ieder duurzaam initiatief is welkom, alleen samen kunnen we het tempo van de opwarming van de aarde wat afremmen. Duurzaam leven, een duurzame levensstijl hanteren. Het is allemaal niet zo eenvoudig. Iedere vergroening en verduurzaming is welkom!